Εμβόλιο HPV: Μειώνει κατά 90% τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα για το εμβόλιο κατά του ιού HPV ή αλλιώς τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet, τα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατά σχεδόν 90%, σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα.

Η μελέτη εξέτασε τι συνέβη μετά την χορήγηση του εμβολίου κατά του ιού HPV σε κορίτσια στην Αγγλία το 2008. Σημειώνεται πως το εμβόλιο προσφέρεται σε κορίτσια μεταξύ 11 και 13 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στα αγόρια ξεκίνησε να χορηγείται από το 2019.

Πλέον οι μαθητές που έλαβαν το εμβόλιο είναι ενήλικες περίπου 20 ετών. Ύστερα από έρευνα διαπιστώθηκε πως μειώθηκαν κατά 87% τα κρούσματα καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τη μελέτη η μείωση είναι λιγότερο έντονη όταν μεγαλύτερης ηλικίας έφηβοι έκαναν το εμβόλιο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι λιγότεροι αριθμητικά έφηβοι μεγαλύτερης ηλικίας αποφάσισαν να κάνουν το εμβόλιο, το οποίο ιδανικά πρέπει χορηγείται προτού γίνουν σεξουαλικά ενεργοί.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το πρόγραμμα HPV έχει αποτρέψει περίπου 450 καρκίνους και 17.200 προκαρκινικές αναπτύξεις.

Ο εμβολιασμός μπορεί να εξαλείψει την ασθένεια

Αξίζει να σημειωθεί πως ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες σε όλο τον κόσμο, σκοτώνοντας περισσότερες από 300.000 κάθε χρόνο.

Ο HPV ευθύνεται για το 5% όλων των καρκίνων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου και αιδοίου, της κεφαλής & τραχήλου, του πέους, του πρωκτού και των γεννητικών κονδυλωμάτων. Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από ιούς και τα στοιχεία τροφοδοτούν την ελπίδα ότι ο εμβολιασμός θα μπορούσε σχεδόν να εξαλείψει την ασθένεια.

Η Cancer Research UK χαρακτήρισε τα ευρήματα «ιστορικά», τονίζοντας ότι το εμβόλιο σώζει ζωές. «Ο αντίκτυπος είναι τεράστιος», είπε ο καθηγητής Peter Sasieni, ένας από τους ερευνητές στο King’s College του Λονδίνου, προσθέτοντας ότι αυτό είναι «απλώς η κορυφή του παγόβουνου». επειδή όσοι εμβολιάζονται είναι ακόμη νέοι για να νοσήσουν από καρκίνο, επομένως οι αριθμοί θα αυξάνονται μόνο με τον καιρό.