Εμμηνόπαυση – Κλιμακτήριος: Δεν είναι ιδέα σας ότι αδυνάτισαν τα μαλλιά σας – Τι συμβαίνει στην τρίχα και γιατί

Από τις αλλαγές στην υφή μέχρι τη λιπαρότητα και τη φαγούρα, οι διαφορές στο τριχωτό της κεφαλής είναι δεδομένες την περίοδο της περιεμμηνόπαυσης, όπως επισημαίνουν και οι ειδικοί.

Βαφές και θερμότητα ταλαιπωρούν την υγεία των μαλλιών των γυναικών για ένα μεγάλο διάστημα της ζωής τους. Αν και τέτοιοι περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν την ποιότητα της τρίχας, φυσικές αλλαγές όπως η εμμηνόπαυση ή η περιεμμηνόπαυση μπορούν εξίσου να επηρεάσουν την υγεία των μαλλιών.

Η περιεμμηνόπαυση – η φάση πριν από την πλήρη διακοπή της περιόδου και την εμμηνόπαυση – επιφέρει μεγάλες αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων και προγεστερόνης, επηρεάζοντας τα κύτταρα σε όλο το σώμα και δημιουργώντας ενοχλητικές μεταβολές στο τριχωτό της κεφαλής.

Αραίωση

«Η κύρια αιτία είναι η μείωση των οιστρογόνων, τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας και του όγκου των μαλλιών. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί άλλοι παράγοντες που μπορούν να συμβάλουν. Παράλληλα με την εμμηνόπαυση, πολλές γυναίκες πάσχουν από ανδρογενετική αλωπεκία, μια κληρονομική πάθηση. Επομένως, η αραίωση των μαλλιών είναι απολύτως φυσιολογική για πολλές γυναίκες καθώς γερνούν και πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση και είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δε συμβαίνει μόνο σε εσάς» εξηγεί ο Δρ Roshan Vara, ειδικός στην μεταμόσχευση μαλλιών.

Όπως διευκρινίζει ο ειδικός, «οι ορμονικές αλλαγές πριν και μετά την εμμηνόπαυση μπορούν να επηρεάσουν την ευαισθησία των θυλάκων της τρίχας, οδηγώντας σε αραίωση και επακόλουθη απώλεια του όγκου των μαλλιών. Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν τις διατροφικές ελλείψεις, το στρες και τη φυσική διαδικασία γήρανσης».

Εάν διαχειριστείτε μερικούς από αυτούς τους παράγοντες, θα καταφέρετε να προλάβετε την τριχόπτωση: «Η εξασφάλιση μιας ισορροπημένης διατροφής, η διαχείριση του στρες και η χρήση προϊόντων περιποίησης σχεδιασμένων για αραιά μαλλιά μπορούν συχνά να βοηθήσουν. Εάν ανησυχείτε για την αραίωση των μαλλιών σας, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας» συμβουλεύει ο Δρ Roshan Vara.

Εύθραυστα μαλλιά

Η υφή των μαλλιών αλλάζει εξίσου οδηγώντας σε σπάσιμο: «Αν και η σύσταση των μαλλιών μπορεί να αλλάξει λόγω των ορμονών, η σημαντικότερη επίδραση είναι οι εξωτερικοί παράγοντες. Ο τρόπος που χρησιμοποιούμε το πιστολάκι, η χρήση ισιωτικών ενισχύουν το σπάσιμο της τρίχας. Ο άνεμος και η ηλιοφάνεια μπορούν επίσης να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην κατάσταση των μαλλιών μας μέσω της εξάτμισης της υγρασίας» επισημαίνει ο Δρ Glenn Lyons, δερματολόγος με ειδίκευση στην τριχολογία.

Λιπαρότητα

Η αυξημένη λιπαρότητα στα μαλλιά δεν εμφανίζεται μόνο κατά την διάρκεια της περιόδου, αλλά και στην περιεμμηνόπαυση. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα μαλλιά σας γίνονται πιο λιπαρά, καθώς το σώμα σας προετοιμάζεται για την εμμηνόπαυση. Από την άλλη, βασικό ρόλο παίζει και η διατροφή ή η χρήση του σωστού σαμπουάν, που ταιριάζει στον τύπο των μαλλιών σας.

Φαγούρα

Η φαγούρα στο δέρμα αναγνωρίζεται ως ένα από τα ευρύτερα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, χωρίς το τριχωτό της κεφαλής να αποτελεί εξαίρεση: «Το σύμπτωμα αυτό προκαλεί ξηρότητα και μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη λειτουργία του δερματικού φραγμού. Γι’ αυτό, πολλές γυναίκες στην περιεμμηνόπαυση θα εμφανίσουν ερεθισμό του τριχωτού της κεφαλής, ξηρότητα, καθώς και πιτυρίδα», λέει η ειδικός σε θέματα προσωπικής υγείας Δρ Shirin Lakhani.

Η ίδια συνιστά να επιλέξετε προσεκτικά ένα ήπιο σαμπουάν αλλά και φυσικά έλαια, όπως λάδι καρύδας ή καστορέλαιο, για να διατηρήσετε το τριχωτό της κεφαλής ενυδατωμένο. Επίσης, έχει σημασία να χρησιμοποιείτε μια απαλή βούρτσα.