Εμμηνόπαυση: 6 συμπτώματα που δεν σάς λένε οι γιατροί – Πώς να τα αντιμετωπίσετε
Το γυναικείο σώμα βιώνει έναν τεράστιο αριθμό αλλαγών. Από την εφηβεία έως τον τοκετό και την εμμηνόπαυση, οι ορμόνες είναι συνεχώς σε ροή.
Το σώμα προσαρμόζεται σε κάθε νέα φάση της ζωής, αλλά όταν φτάσετε στην εμμηνόπαυση τα πιθανά συμπτώματα μπορεί να αλλάξουν τη ζωή σας με τρόπους που ίσως δεν περιμένετε. Ωστόσο υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι για να τα διαχειριστείτε.
Η Δρ. Κάρεν Τανγκ, γυναικολόγος, απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την εμμηνόπαυση, συμπεριλαμβανομένων των πραγμάτων που μπορεί να μην σας πει ο γιατρός σας.
Τα 3 στάδια της εμμηνόπαυσης
- Προεμμηνόπαυση: Τα συμπτώματα όπως οι εξάψεις και οι εναλλαγές της διάθεσης ξεκινούν καθώς προχωράτε σταδιακά προς την εμμηνοπαυσιακή περίοδο. Οι περίοδοι συχνά γίνονται ακανόνιστες.
- Εμμηνόπαυση: Έχετε φτάσει επίσημα στην εμμηνόπαυση αφού έχετε περάσει έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς να έχετε περίοδο.
- Μετά την εμμηνόπαυση: Θα παραμείνετε στη μετεμμηνόπαυση για το υπόλοιπο της ζωής σας και συχνά συνοδεύεται από πρόσθετα συμπτώματα.
Πότε ξεκινά η εμμηνόπαυση και πόσο διαρκεί;
Μπορείτε να ξεκινήσετε τη μετάβαση στην περίοδο αυτή αρκετά χρόνια πριν φτάσετε πράγματι, ένα στάδιο που είναι γνωστό ως προεμμηνόπαυση. Αυτή η μετάβαση είναι διαφορετική για την κάθε γυναίκα. Για παράδειγμα, μπορεί να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε προεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα στην ηλικία των 42 ετών, ενώ κάποια άλλη γυναίκα να μην έχει καθόλου συμπτώματα μέχρι τα 47. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες φτάνουν στην εμμηνόπαυση από τα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας των 40.
Η προεμμηνόπαυση μπορεί να διαρκέσει από δύο έως οκτώ χρόνια, αλλά κατά μέσο όρο διαρκεί περίπου τέσσερα χρόνια.
Η ίδια η περίοδος αυτή δεν είναι ένα στάδιο στο οποίο παραμένετε για ένα καθορισμένο χρονικό πλαίσιο, είναι απλώς το σημείο στο οποίο έχετε περάσει ένα χρόνο χωρίς περίοδο.
Έξι πράγματα που δεν σας λένε πάντα οι γιατροί για την εμμηνόπαυση
Αν και μπορεί να περιμένετε εξάψεις και εναλλαγές της διάθεσης, αυτά είναι συμπτώματα προεμμηνόπαυσης. Παρακάτω θα βρείτε μερικά άλλα κοινά συμπτώματα που μπορεί να μην συσχετίσετε με αυτή την περίοδο.
- Αλλαγές στην ουροδόχο κύστη
- Πόνοι στο σώμα
- Θολούρα εγκεφάλου
- Αλλαγές στη σεξουαλική υγεία
- Τριχόπτωση
- Κακός ύπνος
1. Αλλαγές στην ουροδόχο κύστη
Μπορεί να αισθάνεστε την επιθυμία να ουρείτε πιο συχνά, ακόμη και στη διάρκεια της νύχτας. Για αυτό ευθύνεται μια δραστική μείωση των ενδογενών οιστρογόνων που υποκινεί τις αλλαγές της ουροδόχου κύστης.
«Οι γυναίκες μπορούν να αρχίσουν να αναπτύσσουν ουρολοίμωξη συχνά επειδή ο ιστός γίνεται ξηρός και ευαίσθητος, καθιστώντας ευκολότερη την είσοδο των βακτηρίων», προσθέτει η Τανγκ, αναφερόμενη στις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
2. Πόνοι στο σώμα
Ο πόνος στους μύες και στις αρθρώσεις, ειδικά στα πόδια και τα γόνατα, είναι ένα κοινό σύμπτωμα που μπορεί να μην περιμένετε, σύμφωνα με την Τανγκ. Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων ευθύνονται επειδή η ορμόνη βοηθά στην προστασία των αρθρώσεων και στη μείωση της φλεγμονής.
3. Θολούρα εγκεφάλου
Μπορεί να αντιμετωπίσετε προβλήματα μνήμης και να έχετε πρόβλημα συγκέντρωσης. Η Τανγκ σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ορισμένες γυναίκες εγκαταλείπουν τις δουλειές τους επειδή δεν μπορούν να επικεντρωθούν στον φόρτο εργασίας τους.
4. Αλλαγές στη σεξουαλική υγεία
Τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλή λίμπιντο, περισσότερα προβλήματα στην επίτευξη οργασμού και κολπική ξηρότητα, που μπορεί να προκαλέσει κάψιμο και πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ.
5. Τριχόπτωση
Δεδομένου ότι κατά την εμμηνοπαυσιακή περίοδο προκαλείται μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων σας, μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα μαλλιά σας είναι πιο λεπτά από ότι ήταν παλιά. Οι θύλακες των τριχών σας μπορεί να γίνουν πιο λεπτοί με την πάροδο του χρόνου, επειδή τα οιστρογόνα παίζουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ανάπτυξης και του πάχους των μαλλιών.
6. Κακός ύπνος
Μερικές γυναίκες ξυπνούν συχνά τη νύχτα, αναφέρει η Τανγκ. Οι προαναφερθείσες βόλτες στο μπάνιο είναι ένας λόγος, αλλά οι νυχτερινές εφιδρώσεις και οι εξάψεις, λόγω των διακυμάνσεων των ορμονών μπορούν επίσης να διακόψουν μια καλή βραδινή ξεκούραση.
Πώς να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης των συμπτωμάτων, αλλά ο γιατρός σας μπορεί να κάνει διαφορετικές συστάσεις με βάση τα συγκεκριμένα σας συμπτώματα.
- Άσκηση
- Προϊόντα ανάπτυξης μαλλιών
- Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης
1. Άσκηση
Καθώς τα επίπεδα οιστρογόνων πέφτουν, ο μεταβολισμός σας συχνά επιβραδύνεται. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους και σε περισσότερο λίπος στην κοιλιά. Συνιστάται να αλλάξετε το πρόγραμμα άσκησής σας για να συμπεριλάβετε περισσότερη προπόνηση ενδυνάμωσης, επειδή οι γυναίκες που περνούν στην εμμηνόπαυση τείνουν να χάνουν περισσότερη μυϊκή μάζα.
2. Προϊόντα ανάπτυξης μαλλιών
Υπάρχουν πολλά προϊόντα για τα μαλλιά. Έχουν σχεδιαστεί για γυναίκες στην εμμηνόπαυση και μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αραίωσης και πτώσης των μαλλιών.
3. Θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης
Μπορείτε να λάβετε έναν συνδυασμό οιστρογόνων και προγεστερόνης μέσω ενός επιθέματος δέρματος ή ενός χαπιού, σύμφωνα με την Τανγκ. Υπάρχουν επίσης κρέμες και τζελ που μπορούν να εφαρμοστούν απευθείας στον κόλπο για την ανακούφιση των συμπτωμάτων.