Εμπορικά κέντρα και κατάργηση click inside: Σήμερα αποφασίζει η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων

Και σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των Λοιμωξιολόγων σχετικά με το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και το click inside, με το υπουργείο Ανάπτυξης να έχει προτείνει για ακόμη μία φορά το άνοιγμα τους από την Μεγάλη Δευτέρα. 

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, το σε πως με την μη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός από την στιγμή που είναι ανοιχτό το λιανεμπόριο. Ωστόσο πλέον είναι κοντά οι λοιμωξιολόγοι στο να που το «Ναι» για το άνοιγμα.

Επιπλέον, απασχολεί και του λοιμωξιολόγους το click inside το οποίο έχει ζητηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης να καταργηθεί από την στιγμή που είναι διαθέσιμο το εργαλείο των self tests στο λιανεμπόριο. Παρά το γεγονός πως το προηγούμενο διάστημα και αυτό το ενδεχόμενο είχε απορριφθεί από τους επιστήμονες, στην σημερινή συνεδρίαση είναι πιθανόν να το επιτρέψουν. Οι προβλέψεις ωστόσο δεν είναι ασφαλείς, καθώς οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν πως ήδη έχουν κάνει τολμηρά βήματα, λαμβάνοντας υπόψιν την κόπωση των πολιτών και δεν θα ήθελαν να διακινδυνεύσουν τυχόν επιδείνωση της κατάστασης.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης,μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90.1» σημείωσε:«Η θέση μας ήταν ήδη αποτυπωμένη από τις προηγούμενες δύο εβδομάδες. Έχουμε ήδη αποστείλει στην επιτροπή, ξανά, την εισήγησή μας για την επανεκκίνηση και αυτών των χώρων».

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση να ανοίξουν την Μεγάλη Εβδομάδα, απάντησε: «Το επιθυμούμε. Επιθυμούμε να ανοίξουν, αφενός για να υπάρχει μια διασπορά του κόσμου και να μην βρεθούμε όλοι μαζί σε κεντρικές οδούς, άρα να υπάρξει μια διασπορά, άρα να μειώσεις τις συνθήκες συγχρωτισμού, και από την άλλη πρέπει να επαναλειτουργήσουν και αυτές οι επιχειρήσεις γιατί έχουν δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους, έχουν επίσης τεράστια πάγια και έξοδα για τη συντήρηση τους και είναι επενδύσεις που έγιναν στη χώρακαι οι οποίες πρέπει να βρουν και αυτές τον τρόπο να αποκτήσουν το εισόδημα το οποίο έχουν χάσει».

Σχετικά με τα SMS μετακίνησης, ο κ. Σταμπουλίδης υποστήριξε ότι «είναι ένα θέμα το οποίο θα το συζητήσουμε ξανά με την επιτροπή. Θεωρώ ότι σε αυτή τη φάση βοηθάει πάρα πολύ στο να υπάρχει μια ελεγχόμενη κινητικότητα, ιδίως στα εμπορικά καταστήματα. Ωστόσο, αντιλαμβάνεστε ότι όταν ανοίξουμε την εστίαση και τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις και τα λοιπά, δεν ξέρω αν θα υπάρχει νόημα».