Εξέλιξη σοκ στην Ελλάδα – Μειώθηκαν δραματικά οι εμβολιασμοί σε παιδιά και εφήβους κατά τη διάρκεια της πανδημίας
Τα αποτελέσματα μιας έρευνας που προκαλούν σοκ είδαν το φως της δημοσιότητας. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού εμφανίστηκε μείωση στους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων που αγγίζει το 45%. Πρόκειται για εμβολιασμούς ρουτίνας, οι οποίοι φαίνεται ότι είναι συνέπεια της σοβαρής υγειονομικής κατάστασης που ζούμε στην Ελλάδα εξαιτίας της νόσου Covid-19.
Η μείωση καταγράφεται ήδη από το πρώτο απαγορευτικό που είχαμε στη χώρα μας, από τον Μάρτιο του 2020. Πρόκειται για μία πολύ δυσάρεστη- για να μην πούμε επικίνδυνη- εξέλιξη, η οποία δεν αποκλείεται να έχει ως αποτέλεσμα να αναβιώσουν στην Ελλάδα εκ νέου, ξεχασμένα λοιμώδη νοσήματα.
Τη δυσαρέσκειά του για την κατάστασή αυτή, εκφράζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, καθηγητής Παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος. Όπως αναφέρει ο καθηγητής Κωνσταντόπουλος, το υπουργείο Υγείας έχει καθιερώσει ένα Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, το οποίο εφαρμοζόταν σε πολύ μεγάλο βαθμό και έτσι η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα μας ήταν σε υψηλά επίπεδα.
Όμως, στο πρώτο lockdown (Μάρτιος – Απρίλιος 2020) ο βασικός εμβολιασμός ρουτίνας (διφθερίτιδα, τέτανος, κοκκύτης, ηπατίτιδα Β, Hib, πολιομυελίτιδα, πνευμονιόκοκκος, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα) ελαττώθηκε σημαντικά. Στα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 18 μηνών μόνον ποσοστό 20% εμβολιάστηκε. Στα παιδιά ηλικίας άνω των 4 ετών και τους εφήβους, δυστυχώς τα ποσοστά εμβολιασμού σχεδόν μηδενίστηκαν, αναφέρει ο καθηγητής.
Μετά το πρώτο lockdown οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν εκ νέου να πραγματοποιούνται με την προτροπή των παιδιάτρων και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, έχοντας ως αποτέλεσμα τον Οκτώβριο 2020 οι εμβολιασμοί να αυξηθούν σημαντικά σε όλες τις ηλικίες, φτάνοντας σε ποσοστό 80%.
Δυστυχώς, με το δεύτερο lockdown το Νοέμβριο του 2021, τα ποσοστά των βασικών εμβολιασμών ρουτίνας στα παιδιά κάτω των 18 μηνών μειώθηκαν και πάλι σε ποσοστό κατά 17-20%, ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους μειώθηκαν κατά 40%, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο.
Ενδεικτικά αναφέρει τις εξής μειώσεις στα ποσοστά εμβολιασμών:
Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας (HPV) → μείωση εμβολιασμών κατά 40-45%,
Μηνιγγίτιδα C → μείωση εμβολιασμών κατά 30-35%
Μηνιγγίτιδα Β → μείωση εμβολιασμών κατά 40%
«Έχει δημιουργηθεί ένα ανησυχητικό εμβολιαστικό κενό», τονίζει χαρακτηριστικά ο καθηγητής, σημειώνοντας, ότι «στο τρίτο lockdown του Φεβρουαρίου 2021 τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει σχεδόν μηδενικός εμβολιασμός στην εφηβική ηλικία».
Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντόπουλο, «από τα παραπάνω προκύπτει ότι «το τείχος προστασίας στα παιδιά και στους εφήβους έχει σημαντικά ελαττωθεί. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν δράσουμε άμεσα, θα εμφανισθούν παλιά (ξεχασμένα) λοιμώδη νοσήματα, όπως ιλαρά, κοκκύτης, μηνιγγίτιδα κλπ. Το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο για τη μηνιγγίτιδα Β, που η κάλυψη είχε φθάσει στο 40%».
Ο καθηγητής τονίζει επίσης, ότι «οι ψευδείς πληροφορίες που κυκλοφορούν τελευταία για δήθεν αναποτελεσματικότητα και ανύπαρκτες παρενέργειες των εμβολίων έναντι της Covid 19, δυστυχώς θα οδηγήσουν στο να χάσουν οι γονείς την εμπιστοσύνη τους σε όλα τα εμβόλια. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το αντιεμβολιαστικό κίνημα στην Ελλάδα δημιουργήθηκε το 2009 με την παραπληροφόρηση για το εμβόλιο της πανδημίας της γρίπης».