Εξαντλήθηκαν τα ραντεβού εμβολιασμών των παιδιών στο emvolio.gov.gr: Πότε θα ανοίξουν νέα

Περίπου 30.000 παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας ξεκίνησαν από σήμερα και για τις επόμενες 15 ημέρες να πηγαίνουν στα εμβολιαστικά κέντρα που έχουν οριστεί – αρχικά 75 κέντρα στην επικράτεια, κυρίως σε νοσοκομεία και Δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και από το νέο έτος σε περισσότερα σημεία και σε ιδιώτες παιδιάτρους. Ενδεικτικά, στην Αττική θα γίνονται εμβολιασμοί από παιδιάτρους στα νοσοκομεία Παίδων “Η Αγία Σοφία” και Παίδων Πεντέλης, Ασκληπιείο Βούλας, Κέντρο Υγείας Αγία Σοφίας Πειραιά και Κέντρο Υγείας Περιστερίου.

Στην ομάδα των παιδιών 5 με 11 ετών, όπως και στις ομάδες των μεγαλύτερων παιδιών, περιλαμβάνονται και τα παιδιά που έχουν κάποιο χρόνιο νόσημα. Μάλιστα, οι παιδίατροι που θα συμβληθούν θα μπορούν να εμβολιάζουν πλέον παιδιά και εφήβους, ενώ εξετάζεται το αίτημά τους να τους δοθεί η δυνατότητα να εμβολιάζουν και ενηλίκους της οικογένειας.

Ωστόσο, τα ραντεβού εξαντλήθηκαν γρήγορα καθώς ήταν “συνδεδεμένα” με τις διαθέσιμες εμβολιαστικές δόσεις. Η πρώτη παρτίδα εμβολίων που ήρθε προχθές περιλάμβανε 60.000 εμβόλια και η επόμενη αναμένεται τον Ιανουάριο. Υπενθυμίζεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει εγκρίνει το σκεύασμα των Pfizer/BioNTech για τον εμβολιασμό των ανηλίκων, της ηλικιακής ομάδας 15-17 αρχικά, 12-14 στη συνέχεια και πλέον για την ομάδα παιδιών ηλικίας 5-11 χρόνων.

Η νέα παραλαβή εμβολίων από τον επόμενο μήνα ουσιαστικά θα ενεργοποιήσει και πάλι την πλατφόρμα των ραντεβού, καθώς όπως εξηγεί ο αρμόδιος για τον εμβολιασμό, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, “ακολουθείται πάντα η ίδια διαδικασία, δηλαδή τα ραντεβού ανοίγουν με βάση το απόθεμα εμβολίων και δεσμεύονται οι απαιτούμενες δόσεις για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού”.

Συνεπώς τα 60.000 εμβόλια αντιστοιχούν σε 30.000 παιδιά, για τα οποία έχουν εξασφαλιστεί και οι δύο δόσεις που θα χρειαστεί να λάβουν με μεσοδιάστημα 3 εβδομάδων για να είναι θωρακισμένα έναντι του κορονοιού.

Πότε ανοίγουν νέα ραντεβού

Παράλληλα όπως εξήγησε σήμερα μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ Στις 3 Ιανουαρίου θα φτάσει στην Ελλάδα η πρώτη μεγάλη παραλαβή εμβολίων έναντι του κορονοϊού για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών και στις 4 με 5 Ιανουαρίου θα ανοίξουν χιλιάδες νέα ραντεβού.

Για τους άνω των 60 ετών ανέφερε ότι 115.000 άτομα της συγκεκριμένης ομάδας είτε έχουν εμβολιαστεί, είτε έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους και εκτίμησε ότι μέχρι τις 16 Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιαστεί οι μισοί από τους 520.000 ανεμβολίαστους. 

Ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας επεσήμανε επίσης ότι έχουν αυξηθεί οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί και θα δοθεί προτεραιότητα στα 18.000 αιτήματα για εμβολιασμό με πρώτη δόση σε όσους δεν μπορούν να μετακινηθούν. 

Επιπλέον εξήγησε ότι ετοιμάζεται ειδική πλατφόρμα για όσους έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό προκειμένου να υποβάλλουν τα πιστοποιητικά τους και να μην τους επιβληθεί κάποιο πρόστιμο.