Εξετάζουν ακαταδίωκτο για τους γιατρούς ώστε να προστατευθούν από την «βροχή» μηνύσεων αντιεμβολιαστών

Η κυβέρνηση έχε απευθύνει κάλεσμα στους ιδιώτες γιατρούς να ενταχθούν στο δυναμικό του ΕΣΥ, καθώς ο κορονοϊός «δοκιμάζει» τις αντοχές του.

Υπάρχει, όμως, ένας αποτρεπτικός παράγοντας για τους ιδιώτες γιατρούς, ώστε να βρεθούν στο πλευρό των συναδέλφων τους, όπως λένε εκπρόσωποί τους. Κι αυτός δεν είναι άλλος από το… τσουνάμι μηνύσεων εναντίον των λειτουργών της υγείας στα δημόσια νοσοκομεία από αντιεμβολιαστές νοσηλευόμενους, συγγενείς και δικηγόρους!

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Σύνοδο των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας που διεξήχθη στην Αθήνα το Σάββατο, 13.11.2021, υπό τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο –και στην οποία παρέστη η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας– ο υπουργός Θάνος Πλεύρης, δήλωσε δυσαρεστημένος από την μέχρι στιγμής ανταπόκριση των γιατρών στο κάλεσμα της Πολιτείας.

«Δεν υπήρξε η ανταπόκριση που θέλαμε για να μπορέσει να στηριχθεί το ΕΣΥ. Σας ζητάμε να πείσετε τα μέλη σας. Αν υπήρχε μεγάλη παρουσία από τα μέλη σας, δεν θα υπήρχε επιβάρυνση με άλλες διαδικασίες και ανάγκη επίταξης υπηρεσιών και επιστράτευση γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων», δήλωσε συγκεκριμένα.

Για επίλυση του προβλήματος της αστικής ευθύνης δεσμεύτηκε η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας εξέφρασε τη δέσμευσή του, ότι θα εξετάσει το ζήτημα της προώθησης ειδικής ρύθμισης με την οποία θα προστατεύονται με το ακαταδίωκτο, οι γιατροί που συμβάλουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας στο ΕΣΥ.

Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κ.Μίνα Γκάγκα, τόνισε ότι θα επιλυθεί το θέμα της αστικής ευθύνης όλων των γιατρών που δίνουν μάχη με την covid στα δημόσια νοσοκομεία, με δεδομένο ότι όλος ο κλάδος έχει κληθεί να στηρίξει το ΕΣΥ σε αυτήν την δύσκολη ώρα για τη χώρα.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τάχθηκε κατά της επίταξης υπηρεσιών από ιδιώτες γιατρούς, ωστόσο εκφράστηκε από την πλευρά του προεδρείου η πεποίθηση ότι θα εξευρεθούν γιατροί για να καλύψουν τις ανάγκες στην περίπτωση που επιλυθεί το πρόβλημα της αστικής ευθύνης.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ενώπιον όλων των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας παρουσιάστηκε πρόθυμη να συνεργαστεί με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο ώστε να μη χρειασθεί τελικώς να γίνει η επίταξη υπηρεσιών από ιδιώτες γιατρούς.

Τι προτείνει η Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για την νομική προστασία των γιατρών

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εδώ και καιρό έχει αποστείλει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτεινόμενη διάταξη με την οποία θα προστατεύονται οι γιατροί που θα εργασθούν εν μέσω πανδημίας στο ΕΣΥ.

Η προτεινόμενη διάταξη είναι η εξής:

Προτεινόμενη διάταξη

«Ανεξάρτητα από τυχόν αντίθετη διάταξη οποιουδήποτε άλλου νόμου, οι ιατροί και οι μονάδες υγειονομικής περίθαλψης στις οποίες αυτοί ασκούν το λειτούργημα τους απαλλάσσονται από οποιαδήποτε αστική ή ποινική ευθύνη για τυχόν ιατρικά σφάλματα που προκαλούνται από ενέργειες ή παραλείψεις τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους καθ’ όλη τη διάρκεια των έκτακτων συνθηκών αντιμετώπισης ιατρικών περιστατικών της πανδημίας του COVID-19, υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι:

(i) οι πράξεις ή παραλείψεις τους αφορούν την περίθαλψη ασθενούς από COVID-19,

(ii) οι πράξεις ή παραλείψεις τους δεν αντίκεινται στα εφαρμοστέα στην Ελληνική Επικράτεια μέτρα για την διαχείριση και αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19,

(iii) οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης παρέχονται καλόπιστα και οι τυχόν ζημίες από πράξεις ή παραλείψεις δεν οφείλονται σε δόλο ή βαρεία αμέλεια. Σε κάθε περίπτωση το μέτρο ευθύνης τους κατά την παροχή υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης σε πάσχοντες από COVID-19 κρίνεται πραγματικά βάσει των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας».

Πηγή: iatropedia.gr