«Εξοικονομώ» στο ΕΣΥ: Ενεργειακή αναβάθμιση 68 νοσοκομείων μέσω ΕΣΠΑ

Ενεργειακή αναβάθμιση 68 νοσοκομείων, έργο κόστους 262 εκατ. ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ, υλοποιούν τα Υπουργεία Υγείας και Ανάπτυξης. Στόχος μεταξύ άλλων η εξοικονόμηση από τους λογαριασμούς ρεύματος. Χαρακτηριστική περίπτωση νοσοκομείου που είδε το λογαριασμό του να εκτινάσσεται στις 500 χιλιάδες ευρώ από 200 χιλιάδες, σε μόλις ένα μήνα.

Τη συνολική παρέμβαση για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, πρωτοβάθμιας φροντίδας και νοσοκομείων, περιέγραψε ο Υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης. Ειδικότερα, 317 εκατ. ευρώ προκύπτουν από το Ταμείο Ανάκαμψης για το Σύστημα Υγείας, 55 εκατομμύρια για τη ψυχιατρική υγεία, 278 εκατομμύρια για τον ψηφιακό φάκελο και 250 περίπου εκατομμύρια για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. «Συνολικά 1,5 δισ. ευρώ θα δοθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και όλων των δομών, σε ένα συνολικό πλαίσιο, που ξεκινάει από την πρόληψη, όπου υπάρχουν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψη, περνάμε στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τον ΕΟΠΥΥ, όπου σήμερα θα είναι και στη διαβούλευση το νομοσχέδιο και φτάνουμε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», συμπλήρωσε ο κ. Πλεύρης.       

«Μπορέσαμε και βάλαμε 68 νοσοκομεία σε ενεργειακή αναβάθμιση και παράλληλα έχουμε 80 νοσοκομεία που θα μπουν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Έχουμε κάνει έναν πολύ λεπτομερή κατάλογο των έργων του ΕΣΠΑ, για να μην τα επαναλάβουμε με το Ταμείο Ανάκαμψης, άρα θα έχουμε πολύ σημαντική αναβάθμιση όλων των νοσοκομείων της χώρας με προτεραιότητα φυσικά στα τμήματα επειγόντων περιστατικών», δήλωσε από την πλευρά της η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μ. Γκάγκα.

Το συνολικό κόστος αναβάθμισης είναι 262 εκατ. ευρώ για τα 68 νοσοκομεία.

«Καταφέραμε να ξεκολλήσουμε ένα πρόγραμμα που είχε αναγγελθεί μεν στο ΕΣΠΑ, αλλά ουδέποτε είχε ξεκινήσει η διαδικασία του, ύψους 260 εκατομμύριων ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση 68 νοσοκομείων του ΕΣΥ, με στόχο μέχρι το τέλος του 2023 να έχουμε ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εργασιών», δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης.

Όπως υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης «όταν παραλάβαμε από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης δεν είχε καθόλου ξεκινήσει η διαδικασία για το συγκεκριμένο πρόγραμμα από το Υπουργείο Υγείας. Έτσι, χρειάστηκαν περίπου δύο χρόνια, ξεκινώντας από το μηδέν, για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες στο ΕΣΠΑ γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε να φτάσουμε σήμερα την ωρίμανση για να μπορεί το πρόγραμμα να ξεκινήσει».

Όπως υπογράμμισε και η κα Γκάγκα, πέραν της λειτουργικής βελτίωσης και της ξενοδοχειακής αναβάθμισης των νοσοκομείων, θα υπάρξει ουσιαστική μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η ενεργειακή αναβάθμιση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αλλαγές κουφωμάτων, θερμομόνωση των εξωτερικών επιφανειών, μονώσεις ταρατσών, αλλαγή λεβήτων, ενώ σε κάποια νοσοκομεία θα τοποθετηθούν και ηλιακά πάνελ για παραγωγή ενέργειας.

«Θέλουμε μια μεγάλη αναβάθμιση και στους θαλάμους, Παραδείγματος χάρη έχουμε νοσοκομεία που έχουν 8κλινους θαλάμους χωρίς τουαλέτα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, όλα αυτά εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης  (RRF) και εκτιμάται ότι σε 2 με 3 χρόνια θα έχουν ολοκληρωθεί.

«Θα έχουμε νοσοκομεία με καλές ξενοδοχειακές συνθήκες, νέα χειρουργεία, καλό εξοπλισμό. Έχουμε ήδη καινούριες μονάδες, άρα προχωράμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε όλη την αναβάθμιση των νοσοκομείων», συμπλήρωσε.

Είναι ενδεικτικό πως, σύμφωνα με την κα Γκάγκα, σε νοσοκομείο της Βόρειας Ελλάδας ο λογαριασμός ρεύματος και φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο ήταν 200 χιλιάδες ευρώ και τον Ιανουάριο περίπου 500 χιλιάδες ευρώ.

«Αν τα δούμε αυτά σε συνδυασμό με τα 317 εκατ. που υπάρχουν από το Ταμείο Ανάκαμψης για το ΕΣΥ, στην πραγματικότητα φτάνουμε τα 600 εκατ. ευρώ για υποδομές. Και υπάρχουν επιπλέον χρήματα που είναι για την ψηφιακή αναβάθμιση και για άλλες δράσεις. Αν προσθέσουμε και το «Σωτηρία» με το «Παπανικολάου», με άλλα 40 εκατομμύρια, είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό μόνο για υποδομές», συμπλήρωσε ο κ. Πλεύρης.

Το πρόγραμμα της ενεργειακής αναβάθμισης είναι «από τα έργα εκείνα τα οποία λόγω της φύσης τους μπορούν να περάσουν ως «γέφυρα» και στο επόμενο ΕΣΠΑ. Άρα, θα προσπαθήσουμε να απορροφήσουμε μέχρι το τέλος του 2023 το μεγαλύτερο από αυτά τα ποσά. Ό,τι μείνει αδιάθετο θα περάσει αυτόματα στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο», εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2023 να έχει προχωρήσει το μεγαλύτερο κομμάτι αυτών των έργων.

Το Υπουργείο Υγείας αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην υποβολή του τεχνικού δελτίου, που σημαίνει δέσμευση των χρημάτων άνω του 85% των έργων. «Έχουμε 10 δράσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης, είναι το αναπτυξιακό clawback για τις φαρμακευτικές εταιρίες που είναι στο 100%, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που είναι στο 70% και η δευτεροβάθμια», διευκρίνισε ο κ. Πλεύρης, προσθέτοντας το κομμάτι της Ψηφιοποίησης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, αλλά και άλλες δράσεις όπως ο ψηφιακός φάκελος του ασθενούς.

«Σε ό,τι αφορά τα μεγάλα σκέλη, που είναι τα κτιριακά τόσο για την πρωτοβάθμια όσο και για τα νοσοκομεία, υποβλήθηκαν τα τεχνικά δελτία, έχει υπογραφεί κιόλας και η προγραμματική σύμβαση με το ΤΑΙΠΕΔ, που θα αναλάβει τη διαδικασία των διαγωνισμών και της εξέλιξης από εδώ και πέρα», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας.

Πρόσθεσε, δε, ότι πέραν των 80 νοσοκομείων, γίνεται μια διαλογή από τα 312 κέντρα υγείας, καθώς κάποια δεν χρειάζονται παρεμβάσεις, άλλα δεν ανήκουν στο Υπουργείο Υγείας, με αποτέλεσμα να υπολογίζονται γύρω στις 160 οι δομές που θα ενταχθούν. «Όλα αυτά συνδέονται πάρα πολύ και με το χάρτη υγείας συνολικά γιατί θέλουμε τα χρήματα να πάνε στοχευμένα ακριβώς στις δομές οι οποίες διαμορφώνονται με βάση τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού», κατέληξε.