ΕΟΔΥ: Ευρωπαϊκή εβδομάδα εξέτασης για τον HIV – Δωρεάν έλεγχοι με rapid test

Ελέγχους για τον ιό HIV, σε όσους πολίτες το επιθυμούν θα πραγματοποιήσει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) σε συνεργασία με τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εξέτασης για τον HIV (14-21 Μαΐου).

Συγκεκριμένα, από τις 14 έως τις 21 Μαΐου (17:00-22:00) στο Γκάζι – Μετρό Κεραμεικός (Περσεφόνης και Βουτάδων), κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό του ΕΟΔΥ και της Θετικής Φωνής θα διενεργήσουν δωρεάν και ανώνυμους ελέγχους για τον HIV με τη μέθοδο της γρήγορης εξέτασης (rapid test).

Στο πλαίσιο της πρωτογενούς πρόληψης και με σκοπό την προστασία της ατομικής, αλλά και της δημόσιας υγείας, η δράση αυτή αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρέμβαση για τον HIV. Συγκεκριμένα, θα περιλαμβάνει:

• συμβουλευτική πριν και μετά την εξέταση (pre και post-counseling), 

• ενημέρωση για τους τρόπους μετάδοσης του ιού, 

• ευαισθητοποίηση του κοινού για την αντιμετώπιση του στίγματος,

• προαγωγή της ασφαλέστερης σεξουαλικής επαφής (δωρεάν διανομή ενημερωτικών

φυλλαδίων και προφυλακτικών) και 
• διασύνδεση όσων βρεθούν θετικώς αντιδρώντες στον ιό με δομές υγείας. 

Σκοπός των δράσεων αυτών και της συνεργασίας του ΕΟΔΥ με τη «Θετική Φωνή» είναι η αντιμετώπιση της εξάπλωσης του HIV και η άμεση διασύνδεση των νέων διαγνώσεων HIV με δομές υγείας.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εξέτασης είναι μια εκστρατεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο που ενθαρρύνει τους δημόσιους και μη οργανισμούς, τις κοινότητες και τα κέντρα δημόσιας υγείας σε όλη την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, να ενωθούν για μια εβδομάδα στο πλαίσιο της προώθησης της ευαισθητοποίησης σχετικά με τα οφέλη της έγκαιρης εξέτασης για τον HIV και τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα καθώς και την αποτελεσματική σύνδεση με τη θεραπεία και τη φροντίδα, τηρώντας παράλληλα την αρχή της εμπιστευτικότητας.