ΕΟΔΥ: Τα ποσοστά αποτελεσματικότητας των εμβολίων στην εποχή της Όμικρον

Στοιχεία του ΕΟΔΥ για την προστασία που έχουν οι εμβολιασμένοι κατά της COVID σε σχέση με τους ανεμβολίαστους, παρέθεσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στη σημερινή ενημέρωση.

Η κ. Θεοδωρίδου παρέθεσε αριθμητικά δεδομένα από τον ΕΟΔΥ και τον Θεοκλή Ζαούτη και Δημήτρη Παρασκευή για την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού με 3η δόση κατά το πανδημικό κύμα με την Όμικρον.

Ειδικότερα, ο δείκτης θνησιμότητας από COVID-19 σε εμβολιασμένους με αναμνηστική δόση είναι 1,5 ανά 100.000 εμβολιασμένους ανά εβδομάδα σε σχέση με 11,7 ανά 100.000 σε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους. Αυτό μεταφράζεται σε αποτελεσματικότητα της τάξεως του 87%.

Σχετικά, με την επίπτωση της διασωλήνωσης, μεταξύ εμβολιασμένων τα περιστατικά είναι 0,5 ανά 100.000 ενώ σε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους είναι 6 ανά 100.000. Αυτό μεταφράζεται σε αποτελεσματικότητα της τάξεως του 91%.

Τρίτον, η επίπτωση της μόλυνσης με κορονοϊό εκτιμήθηκε σε 694 κρούσματα ανά 100.000 εμβολιασμένους έναντι 1.826 σε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους. Αυτό μεταφράζεται σε αποτελεσματικότητα της τάξεως του 62%. Παρόλο που η αποτελεσματικότητα έναντι της μόλυνσης με Όμικρον είναι μικρότερη σε σχέση με την αποτελεσματικότητα έναντι των προηγούμενων στελεχών, η κ. Θεοδωρίδου σχολίασε ότι «είναι σημαντικό ποσοστό σε περίοδο επικράτησης ενός στελέχους με χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής».

«Τα στοιχεία αυτά είναι καταλυτικά για το όφελος του εμβολιασμού έναντι της σοβαρής νόσου και του θανάτου» κατέληξε η κ. Θεοδωρίδου.