ΕΟΦ: Έρχονται αυξήσεις τιμών σε φθηνά φάρμακα

Σε αύξηση τιμής 461 φαρμάκων, θα προχωρήσει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), με σκοπό να παραμείνουν στην αγορά σκευάσματα που λόγω χαμηλών τιμών βρισκόταν σε έλλειψη, καθώς δεν συνέφερε τις εταιρείες να τα κυκλοφορούν.

Από τα περίπου 900 φάρμακα τα οποία αιτήθηκαν αύξηση, ο ΕΟΦ ανάρτησε λίστα με 461 κωδικούς φαρμάκων. Στη λίστα περιλαμβάνονται σημαντικά σκευάσματα ευρείας κατανάλωσης, όπως αντιβιοτικά και ινσουλίνες. Από τη σχετική λίστα που αναρτήθηκε φαίνεται πως οι αυξήσεις κυμαίνονται από 4 έως 360%.

Στην επιλογή των σκευασμάτων που λαμβάνουν αύξηση, συνεκτιμήθηκε το μερίδιο του φαρμάκου στην αγορά και η τιμή του και συγκεκριμένα εάν αυτή είναι έως και 5 ευρώ.

Η επιβάρυνση των πολιτών

Η αναπροσαρμογή στις τιμές των φθηνών σκευασμάτων, αναμένεται να αυξήσει τη συμμετοχή των ασφαλισμένων, με το τελικό ποσό να υπολογίζεται σε περίπου 10 εκατ. ευρώ. Θα επιβαρύνει όμως και τον προϋπολογισμό με περίπου 30 εκ ευρώ.

Στελέχη του υπουργείου Υγείας εκτιμούν ότι η αύξηση ήταν επιβεβλημένη, διότι πρόκειται για φθηνά φάρμακα τα οποία οι εταιρείες θα τα απέσυραν και θα αντικαθίσταντο από πολύ ακριβότερα, επιβαρύνοντας και τον προϋπολογισμό του φαρμάκου αλλά και την τσέπη του ασφαλισμένου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΦ, οι εταιρείες που έχουν ενστάσεις μπορούν να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις τους ηλεκτρονικά έως και την Παρασκευή 28 Ιουνίου.