Επαναστατικό εμβόλιο προλαμβάνει τον καρκίνο των ωοθηκών- Σε ποιες γυναίκες θα δοκιμαστεί

Ελπιδοφόρα μηνύματα προκύπτουν από την επιστημονική έρευνα για την πρόληψη του καρκίνου των ωοθηκών, που σκοτώνει ετησίως 26.000 γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.Ετοιμάζεται πρωτοποριακό εμβόλιο που θα τον προλαμβάνει.

Ο καρκίνος των ωοθηκών θεωρείται ο τρίτος πιο συχνός γυναικολογικός καρκίνος, που συχνά δεν ανιχνεύεται σε πρώιμα στάδια. Προς το παρόν, δεν υπάρχει προληπτικό τεστ για τον καρκίνο των ωοθηκών, ο οποίος συχνά διαγιγνώσκεται σε τελευταία στάδια, επειδή τα συμπτώματα — όπως φούσκωμα και έλλειψη όρεξης — μπορεί να είναι ασαφή.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, εργάζονται πάνω στο πρώτο παγκοσμίως εμβόλιο κατά του καρκίνου των ωοθηκών, με στόχο την πρόληψη της νόσου. Το εμβόλιο, που ονομάζεται OvarianVax, στοχεύει στην «εκπαίδευση» του ανοσοποιητικού συστήματος να αναγνωρίζει και να επιτίθεται στα πρώτα στάδια του καρκίνου των ωοθηκών.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να χορηγηθεί προληπτικά, αναφέροντας ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει με παρόμοιο τρόπο με το εμβόλιο του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), το οποίο μείωσε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατά 87%.

Πώς θα δοκιμαστεί το εμβόλιο για τον καρκίνο των ωοθηκών

Οι κλινικές δοκιμές θα ξεκινήσουν πρώτα σε γυναίκες με γονίδια που τριπλασιάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών, όπως εκείνες με μεταλλάξεις BRCA που αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, όπως η ηθοποιός Angelina Jolie.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, έως και 45% των γυναικών με τα συγκεκριμένα γονίδια BRCA θα αναπτύξουν καρκίνο των ωοθηκών μέχρι την ηλικία των 80 ετών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στις γυναίκες με αυτά τα γονίδια συνιστάται η αφαίρεση των ωοθηκών τους μέχρι την ηλικία των 35 ετών. Αλλά αυτό δεν είναι χωρίς συνέπειες.

Η αφαίρεση των ωοθηκών πυροδοτεί μια πρώιμη εμμηνόπαυση και εξαλείφει τις πιθανότητες τεκνοποίησης μετά την επέμβαση. Ωστόσο, οι γυναίκες θα μπορούσαν να αποφύγουν να υποβληθούν σε αυτή τη διαδικασία στο μέλλον εάν το OvarianVax είναι επιτυχημένο. Στη συνέχεια οι ερευνητές θα προχωρήσουν στη χορήγηση του εμβόλου σε υγιείς γυναίκες.

Που στοχεύει το εμβόλιο για τον καρκίνο των ωοθηκών

Οι ερευνητές θα προσπαθήσουν να προσδιορίσει πόσο καλά το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει τις διάφορες πρωτεΐνες στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων των ωοθηκών. Στη συνέχεια, θα κάνουν εργαστηριακές δοκιμές για να μετρήσουν πόσο αποτελεσματικά το εμβόλιο μπορεί να σκοτώσει τα οργανοειδή, τα οποία είναι μικροσκοπικά μοντέλα καρκίνου που αναπτύσσονται από καρκινικό ιστό που λαμβάνεται από ασθενείς.

Στόχος η εξάλειψη του καρκίνου των ωοθηκών

Το εμβόλιο βρίσκεται ακόμα σε εργαστηριακή φάση, σύμφωνα με τον Δρ. Ahmed Ahmed, γυναικολόγος-ογκολόγος της Οξφόρδης και επικεφαλής του προγράμματος OvarianVax, ο οποίος τόνισε ότι εάν είναι επιτυχής η εξέλιξη των ερευνών και εγκριθεί για χρήση «θα αρχίσει να μειώνει τα ποσοστά καρκίνου των ωοθηκών μέσα σε μόλις πέντε χρόνια».

Πρόσθεσε ότι απώτερος στόχος είναι η οριστική εξάλειψη της ασθένειας, εκφράζοντας την αισιοδοξία του διότι όπως είπε «το εμβόλιο στοχεύει στην πρόληψη των πρώτων καρκινικών κυττάρων που αναπτύσσονται. Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά είναι μια πραγματικά συναρπαστική στιγμή. Είμαι πολύ αισιόδοξος», τόνισε ο ο Δρ Ahmed Ahmed.

Το OvarianVax χρηματοδοτείται από τη φιλανθρωπική οργάνωση Cancer Research UK και η διευθύνουσα σύμβουλός της Michelle Mitchell είπε ότι τέτοια έργα είναι κρίσιμα για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων του καρκίνου.

Σε εξέλιξη έρευνες και για άλλα εμβόλια κατά του καρκίνου

Οι ερευνητές εργάζονται πάνω και σε άλλα εμβόλια για την πρόληψη άλλων μορφών καρκίνου, όπως του καρκίνου του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του δέρματος. Ωστόσο, αυτά τα εμβόλια απευθύνονται σε συγκεκριμένους ασθενείς και στην αποτροπή επανεμφάνισης της νόσου, σε αντίθεση με το OvarianVax που σχεδιάζεται για να αποτρέπει την εμφάνιση καρκίνου.

Τον Μάρτιο, για παράδειγμα, οι επιστήμονες της Οξφόρδης ανακοίνωσαν ότι εργάζονται πάνω σε ένα εμβόλιο για τον καρκίνο του πνεύμονα, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη του εμβολίου της COVID-19.

Εν τω μεταξύ, το εμβόλιο για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) θα μπορούσε να εξαλείψει σχεδόν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στην επόμενη γενιά, αναφέρουν οι επιστήμονες.  Από τότε που η Σκωτία ξεκίνησε την εκστρατεία εμβολιασμού κατά του ιού HPV το 2008, για παράδειγμα, δεν υπήρξε καμία περίπτωση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μεταξύ των γυναικών που εμβολιάστηκαν πλήρως σε ηλικία 12 ή 13 ετών.