Νέα αυξητική τάση στο ιικό φορτίο της Θεσσαλονίκης καταγράφει η ημερήσια τάση συγκέντρωσης του κορωνοϊού στα λύματα, σύμφωνα με την έρευνα που κάνει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Όσο αναφορά την εξέλιξη των μετρήσεων από δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων δηλαδή της Δευτέρας 05/04 και της Τρίτης 06/04 είναι:
Οριακά σταθερή (αύξηση μόλις 7%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Παρασκευής 02/04 και της Κυριακής 04/04. Αυξημένη κατά 30% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 29/3 και Τρίτης 30/3.
Όπως, εξάλλου, ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 29/3-4/4/2021 παρατηρήθηκε αύξηση (+56%) στον σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 22-28/3/2021.
«Οι σταθερά υψηλές τιμές του ιικού φορτίου στα λύματα της πόλης τις τελευταίες ημέρες σε συνδυασμό με την υπερβολική πίεση στα νοσοκομεία της πόλης δείχνουν ότι παραμένουμε στα πρόθυρα του επιδημιολογικού συναγερμού. Είναι σημαντικό να μην υπάρξει εφησυχασμός και χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων, που να οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, επισημαίνοντας την ανάγκη «να μείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο να περιορίσουμε την υγειονομική επιβάρυνση ώστε να επιστρέψουμε σύντομα στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες μας».
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.