«Δεν είμαστε ακόμα στην κορύφωση του κύματος της Όμικρον» δήλωσε ο καθηγητής Αναστάσιος Σπαντίδεας τονίζοντας ότι καλό θα ήταν να επαναξιολογηθεί η χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους. Την ίδια ώρα, είναι ανάγκη για παρασκευαστούν νέα καλύτερα εμβόλια κατά της Covid-19, σύμφωνα με τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα.
Την ανησυχία τους εκφράζουν οι ειδικοί για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς και οι μολύνσεις αυξάνονται αλλά και παρατηρείται αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Τα κρούσματα αναμένεται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα, ενώ το τέλος της πανδημίας δεν είναι ακόμα ορατό, ανέφερε ο Αναστάσιος Σπαντιδέας, παθολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. «Δεν είμαστε ακόμα την κορύφωση του κύματος της Όμικρον», προσθέτοντας πως υπάρχει η πεποίθηση ότι αυτό θα γίνει στο τέλος του μήνα.
«Η Όμικρον καλπάζει στην κοινότητα. Έχει τεράστια μεταδοτικότητα» υπογράμμισε ο κ. Σπαντιδέας, ενώ σημείωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται και στην κατάργηση των μέτρων προστασίας, όπως η χρήση μάσκας, η αποφυγή συνωστισμού και το πλύσιμο των χεριών.
Παράλληλα, τόνισε ότι οι παραλλαγές δημιουργούν προβλήματα στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ενώ αναφέρθηκε και στην υποπαραλλαγή «Κένταυρος» για την οποία είπε ότι αν εξελιχθεί παρόμοια με την Όμικρον 5 μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
«Η Όμικρον παρακάμπτει εύκολα την άμυνα που προσφέρουν στον οργανισμό τα εμβόλια», σημείωσε ο κ. Σπαντιδέας, μιλώντας στον ANT1, και ανέφερε ότι η νέα παραλλαγή ξεκίνησε από την Ινδία και πλέον έχουν καταγραφεί περιστατικά σε 14 χώρες.
Σχετικά με την επιστροφή περιοριστικών μέτρων είπε ότι αυτό θα πρέπει να εκτιμηθεί πολύ νωρίτερα και όχι το φθινόπωρο. «Να επαναξιολογηθεί η χρήση της μάσκας στους κλειστούς χώρους και σε μέρη με συνωστισμό», υπογράμμισε.
Τσιόδρας: Χρειαζόμαστε καλύτερα εμβόλια και περισσότερες μελέτες
Την θωράκιση έναντι στον ιό καθώς παραμένει και θα εξακολουθεί να υπάρχει στην ζωή μας τόνισε ο κ. Τσιόδρας κατά την τοποθέτησή του διαδικτυακά στην Ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πανδημία της COVID-19, η οποία συνεδρίασε στις Βρυξέλλες. Την σημασία της δεύτερης ενισχυτικής δόσης σε πολίτες άνω των 60 ετών και ευπαθείς ομάδες, επεσήμανε μεταξύ άλλων, υπενθυμίζοντας τις συστάσεις του EMA και του ECDC.
Επίσης, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για την εμφάνιση περισσότερων μεταλλάξεων ο κ. Τσιόδρας, σχολιάζοντας ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η κόπωση της κοινωνίας δεν αφήνει περιθώρια για νέα μέτρα. Ωστόσο, ζωτικής σημασίας έκρινε ο καθηγητής την πληροφόρηση και την προτεραιότητα στην προστασία των ομάδων υψηλού κινδύνου με την αξιοποίηση της στρατηγικής των τεστ.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο προέκρινε ο καθηγητής συστήματα βιωσιμότητας και επιτήρησης, όχι μόνον για την Covid-19 αλλά και για τη γρίπη και για άλλες νόσους που μπορούν να εξελιχθούν σε πανδημία. Ωστόσο ο κ. Τσιόδρας σχολίασε ότι παρά το γεγονός ότι ο πληθυσμός υψηλού κινδύνου εμβολιάστηκε κατά τα τρία τέταρτα με την τέταρτη δόση του αρχικού εμβολίου,η προσπάθεια απέτυχε.
Όσο για το δίλημμα τέταρτη δόση ή επικαιροποιημένο εμβόλιο ο καθηγητής υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καθαρή απάντηση. Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει ανάγκη για τη νέα γενιά εμβολίων, αλλά χρειάζονται και περισσότερες μελέτες. Ο καθηγητής επικαλέστηκε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και τον EMA οι οποίοι συνιστούν τη δεύτερη αναμνηστική δόση των mRNA εμβολίων COVID-19 σε άτομα μεταξύ 60 και 79 ετών και άτομα με ιατρικές παθήσεις που τα θέτουν σε υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση.
Αναφορικά με το έλλειμμα φροντίδας κατά την πανδημία σε ασθενείς non Covid, ο καθηγητής ισχυρίστηκε ότι αυτό οφείλεται κυρίως στον φόβο των ασθενών να πλησιάσουν στα νοσοκομεία. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Τσιόδρας συμφώνησε καθηγήτρια Έρικα Βλίγκε, επικεφαλής της Στρατηγικής της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων COVID του Βελγίου, σχετικά με τα οφέλη από την χρήση της μάσκας, παρά τις διαφοροποιήσεις εφαρμογής του μέτρου ανά την Ευρώπη.