Επιτακτική ανάγκη η διεξαγωγή κλινικών μελετών για θεραπείες COVID για παιδιά

Περισσότερες κλινικές δοκιμές χρειάζονται για την ανακάλυψη θεραπειών COVID για τα παιδιά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης.

Τα κοστικοστεροειδή και άλλες συγκεκριμένες θεραπείες κατά του ιού SARS-CoV-2 (προκαλεί την ασθένεια COVID-19) χορηγούνται σπάνια σε μολυσμένα παιδιά σε παιδιατρικά τμήματα επειγόντων περιστατικών, σύμφωνα με μία μελέτη που συμπεριλάμβανε πάνω από 10.000 παιδιά σε 10 χώρες.

Οι συγγραφείς της μελέτης, τονίζουν ότι αποτελεί άμεση ανάγκη ο σχεδιασμός κλινικών δοκιμών για την εξεύρεση κατάλληλων θεραπειών κατά της COVID-19 που θα αφορούν τα παιδιά.

Στη μελέτη συμμετείχαν 10.315 άτομα κάτω των 18 ετών από 41 παιδιατρικά τμήματα επειγόντων περιστατικών από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιούνιο του 2021. Τα παιδιά είχαν σημάδια ή συμπτώματα ή παράγοντες κινδύνου για οξεία λοίμωξη από SARS-CoV-2.

Τα βασικά αποτελέσματα της μελετης

Το 30,3% της κοόρτης ήταν θετικά στον SARS-CoV-2.

Σε λίγα παιδιά που διαγνώστηκαν θετικά στον SARS-CoV-2 χορηγήθηκαν ειδικές θεραπείες:

  • Κορτικοστεροειδή: 7,0%.
  • Αντιιικά: 1,4%.
  • Ενδοφλέβια ανοσοσφαιρίνη: 0,6%.
  • Πλάσμα από ασθενή που είχε αναρρώσει: 0,2%.

1) Η ρεμδεσιβίρη (αντιικό) ήταν ανάμεσα στις θεραπείες COVID που χορηγήθηκαν πιο συχνά στα μολυσμένα παιδιά σε σχέση με τα αρνητικά στον ιό παιδιά

2) Η χρήση κορτικοστεροειδών ήταν λιγότερο συχνή ανάμεσα στα θετικά σε COVID παιδιά και στα αρνητικά.

3)Η χρήση κορτικοστεροειδών δε συνδέθηκε με θετικό COVID τεστ ανάμεσα σε εκείνους που έλαβαν θεραπεία στα παιδιατρικά τμήματα επειγόντων περιστατικών ή ανάμεσα στο νοσηλευόμενο υπογκρουπ.

Στους περιορισμούς της μελέτης συμπεριλαμβάνεται ότι πραγματοποιήθηκε νωρίς στο ξεκίνημα της πανδημίας