Εποχιακή γρίπη: Εμβολιάστηκαν οι πρώτοι εθελοντές με το υποψήφιο mRNA εμβόλιο της Moderna

Στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών φάσης 1/2, εμβολιάστηκαν οι πρώτοι εθελοντές κατά της εποχιακής γρίπης με τα υποψήφιο εμβόλια της Moderna, mRNA-1020 and mRNA-1030, τα οποία αναλύουν την ασφάλεια την αντιδραστικότητα και την ανοσογονικίτητα μίας δόσης mRNA-1020 και mRNA-1030 σε υγιείς ενήικες άνω των 18 ετών στις ΗΠΑ.

Κάθε υποψήφιο εμβόλιο περιλαμβάνει 8 mRNA, που στοχοποιούν τόσο την αιμοσυγκολλητίνη όσο και τη νευραμινιδάση σε διαφορετικές δόσεις και αναλογίες. Όπως το mRNA-1010, το mRNA-1020 και το mRNA-1030 θα στοχεύουν τα στελέχη που συνιστώνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την πρόληψη της γρίπης, η οποία περιλαμβάνει την εποχική γρίπη A/H1N1, A/H3N2 και τη γρίπη B/Yamagata και B/ Βικτώρια. Περίπου 560 συμμετέχοντες έχουν εγγραφεί στη μελέτη.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να εφαρμόσουμε την πλατφόρμα mRNA της Moderna για να αντιμετωπίσουμε τις μακροχρόνιες προκλήσεις σχεδιασμού και κατασκευής που σχετίζονται με την ανάπτυξη εμβολίων κατά της εποχικής γρίπης», δήλωσε ο Stéphane Bancel, διευθύνων σύμβουλος της Moderna. «Πιστεύουμε ότι στοχεύοντας τόσο την αιμοσυγκολλητίνη όσο και τη νευραμινιδάση , μπορούμε να επιτύχουμε ευρύτερη ανοσία και υψηλότερη αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι των κυκλοφορούντων στελεχών γρίπης από τα παραδοσιακά εμβόλια γρίπης. Επιπλέον, αναμένουμε ότι η ευελιξία της πλατφόρμας μας στη στόχευση πολλαπλών στελεχών σε συνδυασμό με την ικανότητά μας να παράγουμε γρήγορα θα διευκολύνει την παραγωγή ενός εμβολίου που ταιριάζει με το κυρίαρχο στέλεχος της γρίπης».

Υπάρχουν 3 κύριοι τύποι ιών γρίπης (Α, Β και Γ) που προσβάλλουν τον άνθρωπο, με τη γρίπη Α και Β να προκαλούν τη σημαντικότερη νοσηρότητα και θνησιμότητα. Επιπλέον, οι ιοί της γρίπης Α και Β μεταφέρουν 2 κύριες επιφανειακές γλυκοπρωτεΐνες που είναι απαραίτητες για τον κύκλο ζωής του ιού: την αιμοσυγκολλητίνη και τη νευραμινιδάση.

Προηγούμενες μελέτες έχουν προβλέψει ότι η στόχευση και των δύο πρωτεϊνών του ιού μπορεί να περιορίσει την ικανότητα του ιού να διαφεύγει από τις ανοσολογικές αποκρίσεις του ξενιστή μέσω μεταλλάξεων και ενδεχομένως να οδηγήσει σε καλύτερη προστασία.

Η Moderna ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να ακολουθεί μια επαναληπτική προσέγγιση για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της γρίπης αυξάνοντας τα επίπεδα βελτιώσεων που στοχεύουν στη βελτίωση των ανοσολογικών αποκρίσεων και στην αύξηση του ανοσολογικού εύρους