ΕΣΥ: Εκσυγχρονίζονται τα Επείγοντα στα μισά νοσοκομεία της χώρας – Αποκτούν νέο πρόσωπο βάσει ευρωπαϊκών προτύπων

Η ανακαίνιση και επέκταση του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του νοσοκομείου «Αττικόν», ένα από τα δύο μεγάλα έργα του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου για τα οποία ενημερώθηκε χθες κατά τη διάρκεια επίσκεψής του ο Πρωθυπουργός, εντάσσεται στο πλαίσιο του συνολικότερου εκσυγχρονισμού των Επειγόντων του ΕΣΥ.

Τα πρότυπα ΤΕΠ που εναρμονίζονται με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και η δημιουργία σε αυτά σύγχρονων Κέντρων για το τραύμα, αποτελούν μια μεγάλη μεταρρύθμιση που προχωρά το Υπουργείο Υγείας, με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το «Αττικόν» είναι ένα από τα 60 νοσοκομεία όπου γίνονται έργα ανακαίνισης ή κατασκευής των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών. Ειδικά σε ό,τι αφορά στο νοσηλευτικό ίδρυμα του Χαϊδαρίου, προωθείται η πολυεπίπεδη αναβάθμιση του ΤΕΠ, με βάση τα νέα standards του Υπουργείου Υγείας. Εκτός του οικοδομικού και ηλεκτρομηχανολογικού εκσυγχρονισμού του τμήματος, στο πλαίσιο του οποίου προβλέπεται η πλήρης ανακατασκευή και αναδιαρρύθμιση όλων των αιθουσών, έχει σχεδιαστεί και η επέκτασή του ΤΕΠ κατά περίπου 465 τετραγωνικά μέτρα. Στόχος είναι η εξέλιξη του ΤΕΠ σε κέντρο τραύματος επιπέδου 4, που θα μπορεί να αναλάβει ακόμα και τα πιο σοβαρά περιστατικά.

Πιο αναλυτικά, από 1.800 τ.μ το ΤΕΠ διευρύνεται σε 2.300 τ.μ και τα εξεταστικά ιατρεία αυξάνονται από 12 που είναι σήμερα σε 36. Έτσι, εκτός από την εξειδικευμένη φροντίδα τραυματιών στο πρότυπο Κέντρο διαχείρισης τραύματος που θα στεγάζεται μέσα στο ΤΕΠ, αλλάζουν οι χρόνοι διεκπεραίωσης, οδηγώντας σε ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών.

Παράλληλα με το νοσοκομείο «Αττικόν», τα ΤΕΠ αναδιαμορφώνονται σε άλλα 59 νοσοκομεία της χώρας. Τη δημιουργία των πρότυπων ΤΕΠ εποπτεύει η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Λίλιαν Βιλδιρίδη.

Στο πλαίσιο της Δράσης «Ανακαινίσεις και εκσυγχρονισμός νοσοκομείων σε όλη την Ελλάδα» που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υλοποιούνται έργα σε ΤΕΠ 60 νοσοκομείων. Καταρχάς προσαρμόζονται τα υφιστάμενα και δημιουργούνται νέα ΤΕΠ σύμφωνα με νέο πρότυπο λειτουργίας και οργάνωσης τους, έτσι ώστε ο συνολικός χώρος τους να είναι αποτελεσματικά κατανεμημένος, να επιτρέπει σύντομη και άμεση πρόσβαση σε κάθε χώρο με την μικρότερη δυνατή διασταύρωση κινήσεων και να δίνει την δυνατότητα προσαρμογής του στις εκάστοτε αλλαγές και στις ανάγκες των ιατρών και των νοσηλευτών για την αντιμετώπιση των ασθενών τους.

Επίσης, προγραμματίζεται η ανακατασκευή – αναδιάταξη των Αιθουσών Αναζωογόνησης σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες διεθνείς προδιαγραφές όπως αυτές συντάχθηκαν από την Επιτροπή Τραύματος του Υπουργείου Υγείας.

Η εισαγωγή αυτών των νέων προδιαγραφών είτε για τα ΤΕΠ είτε για τις Αίθουσες Αναζωογόνησης αποτελεί μια τομή για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς για πρώτη φορά σχεδόν τα μισά από τα διαθέσιμα ΤΕΠ στον Ελλαδικό χώρο εναρμονίζονται μεταξύ τους ως προς την χωροταξική τους διάταξη και τον τρόπο λειτουργίας τους βάσει σύγχρονων διεθνών προδιαγραφών, θέτοντας τις βάσεις για την εφαρμογή τους στο σύνολο των νοσοκομείων στο μέλλον.

Τα έργα εκσυγχρονισμού των ΤΕΠ έχουν συνολικό προϋπολογισμό 134 εκατ ευρώ. Ενδεικτικά, στην Αττική προωθούνται έργα στα εξής νοσοκομεία: «Σωτηρία», «Η Αγία Όλγα», Παίδων «Η Αγία Σοφία» καθώς και «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού», «Παμμακάριστος», «Ιπποκράτειο», «Κοργιανέλειο – Μπενάκειο», «Λαϊκό», «Ευαγγελισμός», «ΚΑΤ», «Ανδρέας Συγγρός», «Έλενα Βενιζέλου», «Θριάσιο», νοσοκομείο Νίκαιας, Τζάνειο, «Μεταξά», «Αττικόν».

Πηγή: ygeiamou.gr