ΕΣΥ: Η μεγάλη «μάχη» για να μειωθεί η ταλαιπωρία των πολιτών στα ΤΕΠ

Τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), στο ΕΣΥ βρίσκονται σε φάση αναδιοργάνωσης και τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων θα είναι μετρήσιμα το Πάσχα.

Η βελτίωση της λειτουργίας των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ)  στο ΕΣΥ, αποτελεί βασική προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας και το σχέδιο για τη μείωση του χρόνου αναμονής περιλαμβάνει 7 άξονες.
Παρουσιάζοντας το σχέδιο ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για μια «μεγάλη μάχη» για να μειωθεί η ταλαιπωρία του κόσμου.
Παραδέχθηκε ότι υπάρχουν φορές που η εφημερία θυμίζει «πράγματι συνθήκες πολέμου. Και η αλήθεια είναι ότι τέτοιου είδους εικόνες δεν είναι εικόνες του 2023, του 2024 ή του 2025».

Οι 7 άξονες του σχεδίου για τα ΤΕΠ

  • Οργανωτικές αλλαγές
  • Ενίσχυση με προσωπικό στα ΤΕΠ Αττικής
  • Κτιριακές ανακαινίσεις
  • Ενίσχυση Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ύψους 3,2 εκ αυρώ έως 31/12/2025
  • Πρόγραμμα με Ερυθρό Σταυρό
  • Νομοθετικές παρεμβάσεις
  • Ψηφιακή αναβάθμιση

«Εμπόλεμη» κατάσταση σε τρία νοσοκομεία

Από 1η Νοεμβρίου ισχύει νέο σύστημα εφημεριών στα νοσοκομεία της 1η και 2ης ΥΠΕ. Ωστόσο στα νοσοκομεία «Γεννηματάς», «Λαϊκό» και στο «Ιπποκράτειο», επιδεινώθηκε η κατάσταση, με συνέπεια μεγάλες αναμονές και ράντζα στους διαδρόμους. Πάντως σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, αυτό συμβαίνει διότι δεν πραγματοποιείται η πρωινή εφημερία του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» εξαιτίας των κατασκευαστικών έργων που είναι σε εξέλιξη στα ΤΕΠ.

«Για τον λόγο αυτό έγιναν κάποιες διορθωτικές κινήσεις και θα γίνουν και άλλες», σημειώνει ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, αναφέροντας πως κατά μέσο όρο, τα επείγοντα των νοσοκομείων της Αττικής δέχονται 2.200 ασθενείς σε κάθε εφημερία.

Ο υπουργός ζήτησε από τους πολίτες υπομονή, καθώς αυτή τι στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη έργα αναβάθμισης των ΤΕΠ στα Νοσοκομεία. Ανακαινίσεις γίνονται για παράδειγμα στο νοσοκομείο «Αττικόν», στον «Ευαγγελισμό» και προσωρινά δημιουργούνται συνθήκες ταλαιπωρίας για τους πολίτες, αλλά μέχρι το τέλος του 2025 και τις αρχές του 2026 θα έχουν ολοκληρωθεί οι νέες υποδομές και οι πολίτες θα δουν μεγάλες βελτιώσεις στις υπηρεσίες των εφημεριών, τονίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

«Είναι μια προσωρινή ταλαιπωρία αλλά θα πρέπει να την περάσουμε. Τα νέα ΤΕΠ θα αλλάξουν την εικόνα που είχαμε για την εφημερία καθώς θα έχουμε περισσότερα ιατρεία και νέες τεχνολογίες», τόνισε ο υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι υπάρχει ειδικό κονδύλι από το Ταμείο Ανάκαμψης για την τεχνολογική αναβάθμιση των ΤΕΠ.

Ενίσχυση με προσωπικό στα ΤΕΠ Αττικής. Αναμενόνες προσλήψεις

  • 229 νοσηλευτές
  • 233 λοιπό προσωπικό μέσα στον Ιανουάριο
  • 19 γιατροί ΤΕΠ 1η ΥΠΕ έως το Φεβρουάριο 2025
  • 18 γιατροί ΤΕΠ 2η ΥΠΕ έως Απρίλιο 2025
  • 100 Τραυματιοφορείς έως Φεβρουάριο 2025 από το πρόγραμμα ΟΑΕΔ

Πρόγραμμα με Ερυθρό Σταυρό: Εθελοντές, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, συνολικά 25, θα καθοδηγούν τους ασθενείς στα ΤΕΠ.

Νομοθετικές παρεμβάσεις: Σε διαβούλευση βρίσκεται το νομοσχέδιο Τραύματος, εντός τριμήνου θα υπάρξει το Καθηκοντολόγιο ΤΕΠ και εντός 6μηνου θα δημιουργηθεί Ειδικότητα ΤΕΠ.

Ψηφιακή αναβάθμιση

Το σύστημα αυτό παρέχει ιχνηλάτηση της διαδρομής του ασθενή στα διάφορα τμήματα των ΤΕΠ, έτσι ώστε να μπορούν να συλλεχθούν στοιχεία σε «Πραγματικό Χρόνο» σχετικά με τον χρόνο αναμονής στα ΤΕΠ και να μπορούν να γίνονται.
Θα ξεκινήσει πιλοτική λειτουργεία από τον Φεβρουάριο του 2025 σε μία δέσμη εφημερίας 4 Νοσοκομείων κορμού. Οι ασθενείς που θα μπαίνουν στην εφημερία, θα εφοδιάζονται με ένα QR code το οποίο ουσιαστικά θα σκανάρεται σε όλα τα βήματα της παραμονής τους στο νοσοκομείο, ώστε να ελέγχονται και οι χρόνοι αναμονής σε κάθε τμήμα. Το «ηλεκτρονικό βραχιολάκι» θα ξεκινήσει πιλοτικά σε τέσσερα νοσοκομεία από τις αρχές Φεβρουαρίου και θα επεκτείνεται. Τα νοσοκομεία αυτά είναι ο «Ευαγγελισμός», το «Ιπποκράτειο», το «Λαϊκό» και το» Κωνσταντοπούλειο».

Το βραχιολάκι θα μπαίνει σε όλους τους ασθενείς «γιατί σκοπός μας είναι να ξέρουμε ο κάθε ασθενής σε ποιο στάδιο της εφημερίας βρίσκεται. Και γιατί το κάνουμε αυτό; Γιατί το σύστημα θα μας σηκώνει μία κόκκινη σημαία και θα μας λέει ο τάδε ασθενής που θα έπρεπε να περιμένει, π.χ. 40 λεπτά για να τον δει ο παθολόγος, περιμένει δύο ώρες. Και αυτομάτως θα μπορούμε είτε εκείνη την ώρα η Διοίκηση να το βλέπει και να πηγαίνει να τον ψάχνει να δει τι έχει συμβεί με αυτόν τον άνθρωπο είτε εμείς να βλέπουμε τι έχει πάει στραβά σε αυτό το νοσοκομείο και αρκετοί άνθρωποι έχουν μείνει παραπάνω ξεχασμένοι. Γιατί δυστυχώς είναι μπλεγμένο πράγμα η εφημερία. Είναι πολύς κόσμος ταυτόχρονα σε μικρούς χώρους και αυτό είναι δύσκολο στη διαχείριση. Η ψηφιακή τεχνολογία θα μας δώσει, όμως, εργαλεία που δεν είχαμε», τονίζει ο υπουργός Υγείας.

Συμμετοχή των Κέντρων Υγείας στην εφημέρευση

Το κλειδί για την αντιμετώπιση της υπερφόρτωσης που παρατηρείται στις εφημερίες στα μεγάλα νοσοκομεία, βρίσκεται στη διαλογή των περιστατικών. Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, «ένα στα δύο περιστατικά που φτάνουν στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί στα κέντρα υγείας».

«Μόνο έτσι θα μειώσουμε την ταλαιπωρία με τη διαλογή των ασθενών και θα πρέπει οι πολίτες να ενημερωθούν για τη δράση αυτών των κέντρων υγείας», πρόσθεσε.

Μεγάλα κέντρα υγείας στην πρώτη ΥΠΕ, όπως αυτά που βρίσκονται στη Λ. Αλεξάνδρας, στην Καλλιθέα, στο Μαρούσι και την Ραφήνα, αλλά και στη δεύτερη ΥΠΕ, όπως τα κέντρα υγείας Βάρης, Μεγάρων, Ελευσίνας, Περιστερίου και Κερατσινίου, εξυπηρετούν αρκετούς πολίτες και ο στόχος είναι να εξυπηρετήσουν περισσότερους με την διεύρυνση του ωραρίου τους.

Άλλη παρέμβαση είναι η χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (AI).Το σύστημα αυτό έχει ήδη εφαρμοστεί στο ΤΕΠ του νοσοκομείου Νίκαιας.

Πηγή: oloygeia.gr