
ΕΣΥ: Θα μας σώσουν τα «βραχιολάκια» από τα ράντζα; Το νοσοκομείο που θα δώσει την απάντηση
Επεκτείνεται σταδιακά ολοένα και περισσότερο το «βραχιολάκι» στα δημόσια νοσοκομεία, με το Υπουργείο Υγείας να συλλέγει χρήσιμα δεδομένα από τους χρόνους αναμονής στις εφημερίες. Κάθε δύο με τρεις ημέρες το ψηφιακό σύστημα ιχνηλάτησης μπαίνει σε ακόμη ένα νοσοκομείο και το «βραχιολάκι» βοηθά διοικήσεις και εργαζόμενους των νοσηλευτικών ιδρυμάτων να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο πού «κολλάνε» οι ασθενείς, παρεμβαίνοντας με διορθωτικές κινήσεις.
«Σταθμός» στη χρήση του νέου συστήματος είναι η ένταξη του νοσοκομείου «Αττικόν». Και αυτό καθώς πρόκειται για ένα νοσηλευτικό ίδρυμα με πάντα υπερπλήρεις εφημερίες, καθώς δέχεται έναν πολύ μεγάλο όγκο περιστατικών, στο οποίο η ανάπτυξη ράντζων αποτελεί μόνιμο φαινόμενο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αύριο, 18/7, θα γίνουν τα τελικά τεστ του ψηφιακού συστήματος στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) του «Αττικόν» και σκοπός είναι το «βραχιολάκι» να τεθεί σε πλήρη λειτουργία από τις 22 Ιουλίου. Η εφαρμογή του στο συγκεκριμένο νοσοκομείο εκτιμάται ότι θα δώσει μια πολύ καλή εικόνα σε σχέση με την αποτελεσματικότητά του στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, καθώς πρόκειται για ένα νοσοκομείο με αναρίθμητες προσελεύσεις.
Τα περισσότερα περιστατικά με τα οποία … πήζει το νοσοκομείο είναι τα παθολογικά, καθώς εκτός από τις πολλαπλές προσελεύσεις ο διαθέσιμος αριθμός κλινών του δεν είναι ανάλογος των περιστατικών που εξυπηρετεί, ούτε ίδιος με άλλα νοσοκομεία της Αττικής, ενδεχομένως και μικρότερων σε μέγεθος. Επίσης, το μεγάλο πρόβλημα του Αττικού νοσοκομείου είναι οι ασθενείς που δέχεται στα Επείγοντα από την Περιφέρεια – εκτιμώνται έως και στο 55% του συνόλου των προσελεύσεων.
Το «βραχιολάκι» ξεκίνησε να εφαρμόζεται πρώτα στον Ευαγγελισμό πριν από δύο μήνες, στα μέσα Μαΐου. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά αφού, όπως έχει δηλώσει ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, οι χρόνοι αναμονής στα Επείγοντα μειώθηκαν από τις εννέα ώρες κατά μέσο όρο στις έξι. Οι πολίτες εξακολουθούν να υποβάλλονται σε αναμονή και να ταλαιπωρούνται, αναλόγως και το περιστατικό, ωστόσο σε καμία ευρωπαϊκή χώρα η αναμονή σε εφημερία νοσοκομείου δεν είναι μηδενική και, επίσης, προχωρούν ταυτόχρονα συμπληρωματικές παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση των εφημεριών ειδικά στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, όπου παρατηρείται το μεγάλο πρόβλημα.
Μετά τον Ευαγγελισμό έχουν ακολουθήσει αρκετά νοσοκομεία που έχουν εισάγει το νέο ψηφιακό σύστημα ιχνηλάτησης. Ενδεικτικά, το ΚΑΤ, το «Γ.Γεννηματάς», το ογκολογικό νοσοκομείο «Οι Άγιοι Ανάργυροι», τα παιδιατρικά νοσοκομεία στην Αθήνα, εσχάτως το «Λαϊκό» που προστέθηκε στη λίστα μόλις το περασμένο Σάββατο, κ.ά. Συνολικά, το σύστημα έχει εγκατασταθεί σε 14 νοσοκομεία και αναμένεται να λειτουργήσει στις εφημερίες όλων αυτών. Ο στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι έως τον Ιανουάριο του 2026, το «βραχιολάκι» να είναι στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών συνολικά 100 νοσοκομείων.
Το ψηφιακό σύστημα ιχνηλάτησης σίγουρα δε λύνει το πρόβλημα των ελλείψεων προσωπικού που κατά βάσει ευθύνονται για τις αναμονές στα Επείγοντα. Ούτε της έλλειψης οργανωμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) εξαιτίας της οποίας όλα τα επείγοντα περιστατικά απευθύνονται στα νοσοκομεία. Είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο. Παράλληλα, προσελήφθησαν μέσω ΔΥΠΑ 500 τραυματιοφορείς, ανανεώθηκαν οι συμβάσεις περίπου 1300 εργαζομένων από 55 έως 67 ετών και προγραμματίζεται η πρόσληψη τόσο γιατρών ΤΕΠ όσο και νοσηλευτικού αλλά και λοιπού προσωπικού. Επιπλέον, έχουν ενταχθεί τέσσερα Κέντρα Υγείας της Αττικής στις εφημερίες που είτε έχουν 24ωρη λειτουργία είτε διευρυμένη μέχρι τις 10 το βράδυ, με σκοπό να δέχονται περιπατητικούς ασθενείς που μπορούν να αντιμετωπιστούν σε πρωτοβάθμιο επίπεδο.
Πηγή: ygeiamou.gr