Ευαγγελισμός: Επεισόδιο μεταξύ υποδιοικητή και ορθοπεδικών στην εφημερία – Γιατί παρενέβη ο ΙΣΑ

Για παρεμβάσεις στο ιατρικό και επιστημονικό έργο των ιατρών εγκαλεί τους επικεφαλής του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός” ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), ανοίγοντας ουσιαστικά ένα μεγάλο ζήτημα, που αφορά στη διοίκηση κάθε νοσηλευτικού ιδρύματος, τόσο μακροπρόθεσμα, ως προς τους στόχους και τη στρατηγική του, όσο και βραχυπρόθεσμα ως προς τη διαχείριση της καθημερινότητας και των εφημεριών.

Ένα ζήτημα που, ενώ μοιάζει τακτοποιημένο από το νόμο, δίνοντας στους διοικητές σαφείς αρμοδιότητες, ελεγκτικές και εκτελεστικές, σε συνεργασία και με τα άλλα όργανα κάθε νοσοκομείου, στην πράξη φαίνεται να προσκρούει στις ελλείψεις και τα προβλήματα του ΕΣΥ, αλλά και σε αντιδράσεις που γεννά κατά περίπτωση η εξουθένωση του προσωπικού ή η στρεβλή πεποίθηση ότι το έργο του δεν υπόκειται σε έλεγχο από προσωρινά όργανα, όπως αντιμετωπίζονται οι Διοικήσεις.

Το αίτημα του ΙΣΑ στον Ευαγγελισμό

Ειδικότερα, με ανακοίνωσή του, ο ΙΣΑ ζητεί να ενημερωθεί για συγκεκριμένο περιστατικό που του γνωστοποιήθηκε από γιατρούς μέλη του και για το οποίο είχε γίνει ανακοίνωση και από το Σωματείο εργαζομένων. Το θεσμικό όργανο εκπροσώπησης των εργαζομένων καταλογίζει στον υποδιοικητή του νοσοκομείου ότι παρενέβη στο έργο ορθοπεδικών που εφημέρευαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), ζητώντας τους ευθύνες για φορεία με ασθενείς που βρίσκονταν στο διάδρομο και, ακολούθως, για ολιγωρία στο κλινικό τους έργο.

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών απέστειλε επιστολή στη διοίκηση του νοσοκομείου Ευαγγελισμός με την οποία ζητά να ενημερωθεί αναφορικά με περιστατικό που συνέβη στο νοσοκομείο, μεταξύ δύο ορθοπεδικών και του υποδιοικητή του νοσοκομείου. Ο ΙΣΑ τονίζει ότι δεν πρέπει να γίνονται παρεμβάσεις στο ιατρικό και επιστημονικό έργο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΙΣΑ.

Η επίμαχη εφημερία 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ygeiamou.gr,  κατά την εφημερία της Πέμπτης 13 Ιουνίου, ευρισκόμενος ως οφείλει στον χώρο του νοσοκομείου εκπρόσωπος της διοίκησης, συγκεκριμένα ο υποδιοικητής, κ. Εμμανουήλ Μπάτης, υπέδειξε σε ορθοπεδικούς του ΤΕΠ να φροντίσουν για τα φορεία με ασθενείς που ήταν σε αναμονή.

Δεδομένης της πίεσης υπό την οποία λειτουργούν τα ΤΕΠ του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Αττικής, η υπόδειξη του υποδιοικητή λειτούργησε σαν θρυαλλίδα. Άλλωστε, και σε εκείνη την εφημερία το νοσοκομείο εξυπηρέτησε πάνω από 800 ασθενείς.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, ο υποδιοικητής εισήλθε στο ιατρείο των ορθοπεδικών και δήλωσε ότι θα παραμείνει εντός του εξεταστηρίου προκειμένου να ελέγχει τη σωστή και γρήγορη διευθέτηση των περιστατικών, απαιτώντας γρήγορη εξέταση.

Οι ορθοπεδικοί χαρακτήρισαν «προσβλητικές φραστικές επιθέσεις» την παρέμβαση του υποδιοικητή και απάντησαν πως «οι πολύωρες αναμονές στα επείγοντα και τα φορεία στο διάδρομο οφείλονται στην υποστελέχωση και την ανεπάρκεια των εγκαταστάσεων του νοσοκομείου».

Από την πλευρά της διοίκησης, αναφέρεται πως η λειτουργία του νοσοκομείου διασφαλίζεται και μέσα από τον έλεγχο της διοίκησης, όπως ορίζει ο νόμος, ενώ σε καμία περίπτωση η σύσταση για φροντίδα των ασθενών δεν σημαίνει παρέμβαση στο κλινικό έργο τους. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες του ygeiamou.gr,  η αντιπαράθεση μεταξύ της διοίκησης και των ορθοπεδικών έχει… προηγούμενο, καθώς σε άλλη εφημερία είχαν εντοπιστεί ασθενείς που δεν ήταν επείγοντα ορθοπεδικά περιστατικά και, παρά ταύτα, οι ορθοπεδικοί ζητούσαν την εισαγωγή τους.

Πηγή: ygeiamou.gr