Ευαγγελισμός: Ελάχιστα τα κενά κρεβάτια – Φόβοι για «έμφραγμα» στην επόμενη εφημερία

Οριακή χαρακτηρίζουν οι γιατροί την κατάσταση στον «Ευαγγελισμό», εκτιμώντας πως το 30% των ασθενών που νοσηλεύει αφορά σε Covid περιστατικά, μέγεθος που το Σάββατο, στην 24ωρη εφημερία, θα μπορούσε ακόμη και να διπλασιαστεί, όπως εκτιμάται. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Κικίλιας δήλωσε χθες, περιγράφοντας τον μεγάλο όγκο ασθενών που καλείται να περιθάλψει το ΕΣΥ, πως σε μία εφημερία από αυτές των τελευταίων ημερών, μπορεί να γεμίσει ένα «μεσαίο» νοσοκομείο.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, οι αριθμοί ήταν χαρακτηριστική της πίεσης που υφίσταται το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας: Από τα 57 κρεβάτια των Covid ΜΕΘ, τα 55 ήταν κατειλημμένα, ενώ οι 200 απλές κλίνες για κορωνοϊό νοσήλευαν 165 θετικά κρούσματα και 12 ύποπτα.

Η τελευταία κλινική Covid που προστέθηκε στις ήδη υπάρχουσες, δύναμης 25 περίπου κλινών, είχε ανοίξει με την προϋπόθεση να λειτουργήσει αν και εφόσον το νοσηλευτήριο ενισχυθεί με προσωπικό, ωστόσο νωρίτερα σήμερα «γέμισε», σύμφωνα με πληροφορίες.

Σημειώνεται πως τις προηγούμενες μέρες στον «Ευαγγελισμό» υπήρξαν και διασωληνωμένοι ασθενείς σε αναμονή για ΜΕΘ, νοσηλευόμενοι σε απλούς θαλάμους. Κατά την ΠΟΕΔΗΝ, τέτοια περιστατικά καταγγέλλονται και σε άλλα νοσοκομεία της Αττικής.

Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι κατάφεραν να αποσπάσουν την προφορική διαβεβαίωση πως τα έξι χειρουργεία που λειτουργούν στο νοσοκομείο εν μέσω της πανδημίας – από τα 14 – θα παραμείνουν ανοιχτά, αν και η διοίκηση είχε δώσει εντολή να κλείσουν τα μισά και η ανησυχία πως κάτι τέτοιο ενδεχομένως να εφαρμοστεί τις επόμενες μέρες δεν έχει καμφθεί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», κ. Ηλία Σιώρα, το θεραπευτήριο βρίσκεται στο «κόκκινο», εδώ και μέρες, ενώ επανέλαβε το αίτημα της ΟΕΝΓΕ για «πραγματική επίταξη» των δομών του ιδιωτικού τομέα προκειμένου να «ανασάνει» το ΕΣΥ.

«Στην Αττική υπάρχουν 4.000 κλίνες στις ιδιωτικές κλινικές, εκ των οποίων 277 ΜΕΘ. Γιατί δεν επιτάσσονται από την κυβέρνηση; Εμείς δεν είμαστε επιστρατευμένοι;», λέει χαρακτηριστικά, θυμίζοντας πως με βάση την κείμενη νομοθεσία και τη μέχρι στιγμής πολιτική του Υπ. Υγείας οι ιδιωτικές κλινικές αποζημιώνονται για κάθε περιστατικό που διακομίζεται σε αυτές από το δημόσιο σύστημα υγείας.