Ευλογιά των πιθήκων: ΔΕΝ συνδέεται με την σεξουαλικότητα

Τα ομοφυλόφιλα άτομα κινδυνεύουν να συνδεθούν αδίκων με τον ιό της ευλογίας των πιθήκων και να στιγματιστούν για μία ακόμη φορά. 

Το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων αναφέρθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 7 Μαΐου. Το συγκεκριμένο άτομο είχε πρόσφατα επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο από την Νιγηρία, όπου πιστεύεται ότι μολύνθηκε. Έκτοτε, πολλά περισσότερα κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε πάνω από μία ντουζίνα χώρες, όπου η ασθένεια δεν είναι συνήθως παρούσα, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας και του Ισραήλ.

Η συγκεκριμένη ασθένεια έχει προσελκύσει τα φώτα της δημοσιότητας λόγω της «εξωτικής» φύσης της, του φόβου διασποράς της και της αντίληψης ότι μεταδίδεται γρήγορα και αόρατα στον πληθυσμό. Η παραπληροφόρηση από τα media και ειδικά τα social media μπορεί να μεγαλώσουν το άγχος του κοινού, όπως συνέβη με τον Έμπολα το 2014.

Τα πιο πρόσφατα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων δεν συσχετίστηκαν με ταξίδι σε χώρες, όπου ο ιός ενδημεί. Επομένως, αυξάνεται η πιθανότητα ο ιός να μεταδίδεται σιωπηλά στον πληθυσμό αρκετό καιρό πριν εντοπιστεί. Πολλά κρούσματα αλλά όχι όλα, που πρόσφατα αναφέρθηκαν ήταν μεταξύ gay, bisexual και άλλους άντρες που έκαναν σεξ με άντρες. Δυστυχώς, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να στιγματιστεί περαιτέρω αυτό το γκρουπ ατόμων.

Αυτά τα άτομα έχουν υποφέρει αρκετά εδώ και χρόνια, ειδικά με την πανδημία του HIV και υπάρχει ένα ισχυρό κύμα ομοφοβίας ακόμα και σε χώρες όπου τα δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας έχουν εξασφαλιστεί σε σημαντικό βαθμό. Όλα αυτά παρά τις γιγαντώδεις προσπάθειες της κοινότητας LGBTQ να αντιμετωπίσουν τον στιγματισμό.

Τα μαθήματα που μας δίδαξε η πανδημία του HIV για τον στιγματισμό

Υπάρχουν μαθήματα που πρέπει να μάθουμε από την πανδημία του HIV/Aids. Κάποιο από το στίγμα οφειλόταν σε βαθιά θρησκευτικές και πολιτιστικές πεποιθήσεις στην κοινωνία που εξισώνουν άδικα τη σεξουαλικότητά τους με τις έννοιες της ανηθικότητας και τα αρνητικά στερεότυπα της ασωτίας. Οι ομοφυλόφιλοι και οι αμφιφυλόφιλοι άνδρες κατηγορήθηκαν ως η πηγή και η αιτία της εξάπλωσης του HIV , παρόλο που μεταδόθηκε επίσης μέσω άλλων οδών όπως το ετεροφυλόφιλο σεξ, από τη μητέρα στο παιδί, τους τραυματισμούς από βελόνα και τα μολυσμένα προϊόντα αίματος. Η κατάσταση ήταν χειρότερη για τους άνδρες που προέρχονταν από εθνοτική μειονότητα , όπου οι φυλετικές προκαταλήψεις και τα στερεότυπα ήρθαν να προστεθούν στο στίγμα.

Αυτό, με τη σειρά του, είχε σοβαρές συνέπειες για τους πληγέντες, ιδιαίτερα στην ψυχική και συναισθηματική ευημερία τους. Επηρέασε τις κοινωνικές και σεξουαλικές τους σχέσεις, οδηγώντας σε απόρριψη από τους συντρόφους τους και κοινωνική απομόνωση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ορισμένοι να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους στην υγεία που οδήγησε σε καθυστερήσεις στην αναζήτηση υγειονομικής περίθαλψης. Αυτό σήμαινε ότι κάποιοι δεν ήταν διατεθειμένοι να αποκαλύψουν ποιες ήταν οι επαφές τους – αυτό εμπόδιζε τις έρευνες για την επιδημία και τις προσπάθειες ελέγχου των ομάδων δημόσιας υγείας που προσπαθούσαν να εντοπίσουν την ασθένεια και να σταματήσουν την εξάπλωσή της.

Η σημασία της σωστής ενημέρωσης

Πώς πρέπει λοιπόν να αντιμετωπίσουμε αυτό το ξέσπασμα; Πρώτον, οι πρωτοβουλίες για τη δημόσια υγεία, όπως η σαφής, έγκαιρη και διαφανής δημόσια εκπαίδευση σχετικά με την ασθένεια, μπορούν να βοηθήσουν να κατευνάσουν τους φόβους του κοινού. Θα βοηθούσε επίσης η αυξημένη πρόσβαση του κοινού σε αξιόπιστες πηγές πληροφοριών για την υγεία. Αλλά πρέπει να μεταφέρουμε το μήνυμα για την ευλογιά των πιθήκων με ευαισθησία, χωρίς να υποκινούμε φόβο και δυσπιστία και να αποξενώνουμε ακούσια τους άνδρες που κάνουν σεξ με άντρες.

Πρέπει να βοηθήσουμε το κοινό να κατανοήσει πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η ασθένεια. Συνήθως είναι μια ήπια, αυτοπεριοριζόμενη ασθένεια που υποχωρεί μόνη της μέσα σε λίγες εβδομάδες και δεν εξαπλώνεται τόσο εύκολα. Πρέπει να καθησυχάσουμε το κοινό ότι δεν πρόκειται για μια νέα ασθένεια. Οι επιστήμονες την έχουν μελετήσει εδώ και χρόνια και έχουν καλή κατανόηση του τρόπου εξάπλωσής της και των συνεπειών της στην υγεία. Μπορούμε επίσης να καθησυχάσουμε όσους έχουν εκτεθεί ότι υπάρχει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο εναντίον της.

Όπως αναφέρθηκε σε ζωντανή συνέντευξη τύπου του ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων αυτές οι ομάδες ατόμων είναι πολύ ευαισθητοποιημένες για την υγεία τους με αποτέλεσμα με το παραμικρό περίεργο σύμπτωμα η αλλοίωση να πηγαίνουν στο γιατρό. «Θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. Επισης, συχνά οι αναφορές στα ΜΜΕ συνδέονται με παραπληροφόρηση και στίγμα. Υπάρχει συνεργασία για την καταπολέμηση του στίγματος και να εντοπίζονται εμπρηστικές πηγές ενημέρωσης».

Δε συνδέεται με τις σεξουαλικές προτιμήσεις

Πρέπει να γίνει σαφές ότι η ευλογιά των πιθήκων δεν έχει να κάνει με την σεξουαλικότητα. Δεν είναι μία ασθένεια των ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες. Οι άνθρωποι τείνουν να μολύνονται μέσω στενής σωματικής επαφής και δεν χρειάζεται να είναι σεξουαλικής φύσης. Τα μολυσμένα άτομα τείνουν να μολύνουν άτομα με τα οποία έχουν στενή επαφή, γι’ αυτό ο κίνδυνος εξάπλωσης είναι υψηλός στα πληγέντα νοικοκυριά.

Έτσι, ενώ ένα υψηλό ποσοστό περιπτώσεων έχει συμβεί μέχρι στιγμής μεταξύ ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες, εν μέρει αυτό αντανακλά τα κοινωνικά τους δίκτυα. Θα μπορούσε εξίσου εύκολα να ήταν ένα ξέσπασμα σε ένα δίκτυο φιλίας ετεροφυλόφιλων, ή μια ομάδα αθλητών, ή επαγγελματική ομάδα ή άλλες κοινωνικές ομάδες. Θα είχε τόσο μεγάλο κίνδυνο στιγματισμού τότε;

Η καλύτερη ευκαιρία μας να καταπνίξουμε γρήγορα αυτό το ξέσπασμα είναι μέσω της έγκαιρης ανίχνευσης και της καραντίνας των ατόμων που έχουν μολυνθεί και της προστασίας των στενών επαφών τους μέσω του εμβολιασμού, ώστε να σπάσουν οι αλυσίδες μετάδοσης. Όπως γνωρίζουμε πολύ καλά από την εμπειρία μας με τον HIV, το στίγμα δεν θα βοηθήσει.