Ευλογιά των πιθήκων: Ποιοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο και πρέπει να εμβολιαστούν
Το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για την mpox (ευλογιά των πιθήκων) σε διεθνές επίπεδο, κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), τονίζοντας ότι απαιτείται συντονισμένη διεθνής αντίδραση για να σταματήσει η έξαρση των κρουσμάτων.
Φέτος, παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων κατά 160%, σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, στην Αφρική, όπου εξαπλώνεται ένα νέο στέλεχος το οποίο είναι πιο θανατηφόρο και μεταδίδεται ευκολότερα από τα προηγούμενα.
Διαδικασία εμβολιασμού έναντι της ευλογιάς τύπου mpox
Ο υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με ανάρτησή του στο Χ εξηγεί ότι στο πλαίσιο πρόληψης από 22 Ιουλίου 2024 είναι διαθέσιμος ο εμβολιασμός έναντι της ευλογιάς τύπου mpox.
Η ευλογιά τύπου mpox είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη που προκαλείται από μόλυνση με τον ιό mpox. Ο ιός mpox είναι γενετικά παρόμοιος με τον ιό της ευλογιάς, αλλά λιγότερο μεταδοτικός και με πιο ήπια συμπτώματα. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων, κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.
Για ποιους συστήνεται το εμβόλιο
Το εμβόλιο Jynneos συνιστάται για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό ευλογιάς mpox και ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες υψηλού κινδύνου:
Άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες (MSM), άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες και γυναίκες, και διεμφυλικά άτομα.
Όλα τα άτομα από τις παραπάνω ομάδες θεωρούνται αυξημένου κινδύνου αν έχουν πρόσφατο ιστορικό πολλαπλών ερωτικών συντρόφων, δηλαδή όσοι έχουν περισσότερους από 5 ευκαιριακούς συντρόφους ή έχουν μολυνθεί από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ένα τουλάχιστον) τους τελευταίους 3 μήνες.
Επαγγελματίες υγείας οι οποίοι εργάζονται σε χώρους με υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς mpox (π.χ. εργαστήρια, ειδικές μονάδες).
Άτομα τα οποία έχουν έρθει σε στενή σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού της ευλογιάς mpox, σε διάστημα 4 έως και 14 ημερών μετά από την έκθεση, εφόσον δεν έχουν αναπτύξει συμπτώματα, ανεξαρτήτως φύλου.
Άτομα που έχουν συχνή και στενή επαφή με τις προηγούμενες κατηγορίες. Μεταξύ των ατόμων που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των ανοσοκατασταλμένων ατόμων.
Να σημειωθεί ότι δεν είναι απαραίτητο να δηλώνεται η συγκεκριμένη ομάδα στην οποία ανήκουν οι ενδιαφερόμενοι όταν προσέρχονται για εμβολιασμό έναντι του mpox, τονίζει ο υπουργός Υγείας.
Σε ποια Κέντρα γίνεται ο εμβολιασμός
Ο εμβολιασμός πραγματοποιείται στην Αττική στα ακόλουθα εμβολιαστικά κέντρα:
Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νοσημάτων: “ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ”
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 7295310 / 210 7265159
Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο: “ΑΤΤΙΚΟN”
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 5831656
Πηγή: oloygeia.gr