Ευλογιά των πιθήκων: Πώς μεταδίδεται η λοίμωξη αυτή, ποια τα συμπτώματα και τα μέτρα προστασίας

Ανησυχία έχει προκαλεί η είδηση ότι στην Βρετανία εντοπίστηκαν επτά κρούσματα μιας σπάνιας, αλλά δυνητικά επικίνδυνης ζωονόσου της «ευλογιάς των πιθήκων». O ΠΟΥ επίσημα αναγνωρίζει ένα τέτοιο κρούσμα παρόλο που νεότερα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι είναι περισσότερα. Τι είναι ποια τα συμπτώματα και ποια τα μέτρα προστασίας.

Η ζωονόσος αυτή είναι η «ευλογιά των πιθήκων», συνήθως προκαλεί σποραδικά κρούσματα σε δασικές περιοχές της Δυτικής και της Κεντρικής Αφρικής. Τα τελευταία χρόνια, εκατοντάδες κρούσματά της έχουν αναφερθεί στη Νιγηρία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το κρούσμα που είχε εντοπιστεί επίσημα από τον ΠΟΥ εντοπίστηκε στη Βρετανία στα τέλη Απριλίου το οποίο και είχε ταξιδέψει στη Νιγηρία. Οι υγειονομικές Αρχές δεν αποκλείουν ωστόσο ότι υπάρχει διασπορά του υπαίτιου ιού στην κοινότητα.

Τι είναι η «ευλογιά των πιθήκων»

Όπως αναφέρει η ενημερωτική ιστοσελίδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της Βρετανίας, η «ευλογιά των πιθήκων» είναι μία ιογενής λοίμωξη που μεταδίδεται από μολυσμένα ζώα, όπως τα τρωκτικά. Ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί μετά από το δάγκωμα ενός μολυσμένου ζώου ή αν έρθει σε επαφή με:

Το αίμα του
Τα σωματικά του υγρά
Το εξάνθημά του
Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί επίσης να μεταδοθεί με την κατανάλωση μισοψημένου κρέατος από ένα μολυσμένο ζώο. Μεταδίδεται ακόμα και με την επαφή με άλλα προϊόντα από μολυσμένα ζώα (π.χ. τη γούνα τους).

Η μετάδοση μεταξύ των ανθρώπων γίνεται ως εξής:

Της επαφής με μολυσμένα αντικείμενα του πάσχοντος (π.χ. με τα σεντόνια ή τις πετσέτες του)
Των σταγονιδίων που εκπέμπει ένας ασθενής με ενεργό νόσο, όταν βήχει ή φταρνίζεται.

Tα συμπτώματα

Μετά την επαφή με τον ιό που προκαλεί ευλογιά των πιθήκων o χρόνος επώασης του ιού μπορεί να διαρκέσει 5-21 ημέρες μέχρι και την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων. Αυτά είναι:

Υψηλός πυρετός
Πονοκέφαλος
Πόνοι στους μυς
Πόνος στη μέση
Διογκωμένοι λεμφαδένες
Ρίγη
Εξάντληση

Μία έως πέντε ημέρες μετά την έναρξη αυτών των συμπτωμάτων, εμφανίζεται επίσης δερματικό εξάνθημα. Συχνά αρχίζει στο πρόσωπο και ύστερα εξαπλώνεται στο υπόλοιπο σώμα.

Το εξάνθημα μερικές φορές συγχέεται με αυτό που προκαλεί η ανεμοβλογιά. Θυμίζει εξογκωμένα σπυράκια, που σταδιακά μετατρέπονται σε μικρές φουσκάλες με υγρό. Οι φουσκάλες αυτές τελικά δημιουργούν κρούστα που αργότερα υποχωρεί.

Τα συμπτώματα που προκαλεί η ευλογιά των πιθήκων συνήθως υποχωρούν εντός 2-4 εβδομάδων.

Μέτρα προστασίας

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι η καλή υγεινή των χεριών είναι ένα από τα κυριότερα μέτρα πρόληψης και προστασίας κατά της μόλυνσης αυτής, ενώ αναφέρει ότι υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού ή οποία ωστόσο δεν είναι ακόμα ευρέως διαθέσιμη. Καλό θα είναι οι ταξιδιώτες όπως και οι κάτοικοι να αποφεύγουν την επαφή με άρρωστα ζώα, ενώ δεν συνιστά την κατανάλωση κυνηγιού.

Επίσης, αναφέρουν ότι οι ασθενείς πρέπει να απομονώνονται ενώ οι υγειονομικοί πρέπει να τηρούν τα μέτρα προστασίας που υπάρχουν σύμφωνα με τον υγειονομικό πρωτόκολλο, τονίζοντας ότι τις εξετάσεις αίματος πρέπει να κάνει αποκλειστικά εκπαιδευμένο προσωπικό.

Για την ώρα δεν υπάρχουν περιορισμοί ούτε κάποια σύσταση από τον ΠΟΥ προς τον κόσμο ώστε να μην ταξιδεύει προς την Νιγηρία ή προς τη Βρετανία.