Ευρυαγγείες: Ερωτήσεις και απαντήσεις για ένα δερματολογικό φαινόμενο που ενοχλεί κυρίως τις γυναίκες

Τι είναι οι ευρυαγγείες;
Οι ευρυαγγείες του δέρματος είναι διεσταλμένα τριχοειδή αγγεία, τα οποία όταν εντοπίζονται σε εκτεθειμένα σημεία του δέρματος όπως π.χ. πρόσωπο, πόδια, δημιουργούν ένα αντιαισθητικό αποτέλεσμα.

Πού οφείλονται οι ευρυαγγείες;
Η εμφάνισή τους μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες, σε ορμονική προδιάθεση, σε παθήσεις των τοιχωμάτων των αγγείων, στην ηλιακή ακτινοβολία, σε τραυματισμούς, σε αυξημένη φλεβική πίεση της περιοχής ή/και στην παρατεταμένη ορθοστασία.
Όπως αναφέρθηκε ήδη, συχνότερα εμφανίζονται στο πρόσωπο και τους μηρούς των γυναικών κυρίως σε περιόδους ορμονικών διαταραχών όπως κατά την εφηβεία, ή την εγκυμοσύνη ή την κλιμακτήριο. Επιπλέον, μπορούν να εμφανιστούν στον τράχηλο, στο στέρνο, στις κνήμες, στους αστραγάλους αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος.
Οι ευρυαγγείες έχουν διάμετρο από 0,1 mm μέχρι και 1 mm και έχουν ερυθρό (κόκκινο) ή κυανό (μπλε) χρώμα. Από ευρυαγγείες φαίνεται ότι πάσχουν περισσότεροι από 4 στους 10 ενήλικες.

Πώς αφαιρεί το laser τις ευρυαγγείες;
Το laser εκπέμπει ένα ισχυρό παλμό φωτός, διάρκειας λίγων χιλιοστών του δευτερολέπτου το οποίο διεισδύει κάτω από την επιδερμίδα και απορροφάται από την αιμοσφαιρίνη του αίματος των αγγείων που έχουμε επιλέξει για θεραπεία.
Με την εφαρμογή της θεραπείας, η θερμοκρασία του αγγείου ανεβαίνει, παύει η κυκλοφορία του αίματος ενδαγγειακά και ακολούθως το αγγείο καταστρέφεται και απορροφάται σταδιακά από τον οργανισμό.
Για κάθε ευρυαγγεία απαιτείται διαφορετικές παράμετροι στη συσκευή laser ανάλογα με το βάθος, το χρώμα και το μέγεθος της αγγειακής βλάβης.

Πόσο διαρκεί η θεραπεία;
Η διάρκεια της κάθε συνεδρίας κυμαίνεται από 20 λεπτά έως και 1 ώρα ανάλογα με την επιφάνεια της περιοχής που θεραπεύεται και την έκταση του προβλήματος.

Πού γίνεται η θεραπεία;
Η θεραπεία γίνεται σε ιατρείο και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει κανονικά στις δραστηριότητές του μετά τη θεραπεία.

Είναι το laser για τις ευρυαγγείες επώδυνο;
Όλα σχεδόν τα συστήματα laser περιλαμβάνουν μηχανισμούς ψύξης του δέρματος για την καλύτερη ανοχή της θεραπείας. Οι ασθενείς περιγράφουν ένα ελαφρύ πόνο κατά τη διάρκεια της συνεδρίας. Η αίσθηση είναι σαν ένα απαλό κάψιμο ή ένα τσίμπημα από έντομο. Περίπου 1 ώρα πριν τη συνεδρία είναι δυνατόν να τοποθετείται μια αναισθητική κρέμα τοπικά.

Ποια είδη αγγειακών βλαβών μπορούν να αντιμετωπισθούν;
Απαιτείται αρχικά εξέταση του ασθενούς από τον θεράποντα ιατρό. Αφού οι βλάβες αξιολογηθούν, θα ενημερωθεί σχετικά ο ασθενής. Με τα σύγχρονα συστήματα laser όλες οι αγγειακές ανωμαλίες μπορούν να θεραπευτούν ή να βελτιωθούν όπως:
Ευρυαγγείες προσώπου, τραχήλου, στέρνου,
Ευρυαγγείες ποδιών,
Εκ γενετής σημάδια αγγειακής αιτιολογίας,
Αιμαγγειώματα,
Κόκκινες ουλές, κλπ


Πόσο ασφαλής είναι η διαδικασία;
Η αφαίρεση αγγειακών βλαβών με laser είναι ασφαλής. Συνήθως αναπτύσσεται μια ήπια ερυθρότητα με συνοδό αίσθημα καύσου και οίδημα στην περιοχή της θεραπείας η οποία εξαφανίζεται μετά από 1-2 μέρες.

Σε ποια ηλικία θα πρέπει να γίνεται το laser;
Η ηλικία έναρξης της εφαρμογής του laser για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών καθορίζεται κυρίως από τον ίδιο τον ασθενή και τις ανάγκες του. Στις γυναίκες είναι καλό να αρχίζει μετά την εμφάνιση της εμμηνορυσίας.

H θεραπεία των ευρυαγγειών με laser έχει παρενέργειες;
Δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό από την χρήση των laser. Οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες από την εφαρμογή laser για την θεραπεία ευρυαγγειών είναι η ερυθρότητα, το οίδημα, η υπερμελάγχρωση (μαυρίλα), η υπομελάγχρωση (ασπρίλα) και η δημιουργία ουλής.

Πότε πρέπει να επαναλαμβάνεται το laser;
Η συχνότητα των συνεδριών τoυ laser για την αντιμετώπιση αγγειακών βλαβών εξαρτάται από το πρόβλημα που επιθυμεί ο ασθενής να βελτιώσει και τον αριθμό των αγγειακών βλαβών που τον απασχολούν. Ένας μέσος αριθμός συνεδριών είναι οι 2-3 συνεδρίες με μεσoδιάστημα 2-3 μηνών.

Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να αποφεύγεται το laser για τις αγγειακές βλάβες;
Σε σημεία του δέρματος με προηγούμενο ιστορικό καρκίνου ή με παρουσία πολλαπλών δυσπλαστικών σπίλων.
Κατά την ύπαρξη ενεργών λοιμώξεων συμπεριλαμβανομένου του AIDS ή τοπικών λοιμώξεων στο σημείο της θεραπείας όπως π.χ. ο απλός έρπητας. Στον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο. Στις πορφυρίες. Σε ορμονικές διαταραχές συμπεριλαμβανομένων των πολυκυστικών ωοθηκών εκτός αν βρίσκονται υπό παρακολούθηση. Κατά τη χρήση φωτοευαισθητοποιών φαρμάκων όπως συστηματική χορήγηση ισοτρετινοίνης ή τετρακυκλινών. Κατά τη χρήση αντιπηκτικών. Σε περιοχές που έχουν υποβληθεί σε solarium ή self-tannings. Σε περιοχές που έχουν υποβληθεί σε χημικά peelings. Εάν έχει προηγηθεί ηλεκτρόλυση ή αποτρίχωση με κερί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Κατά την κύηση, γαλουχία.

Ποια είναι τα αποτελέσματα και τι πρέπει να προσέχω μετά την εφαρμογή του laser;
Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα και τα αγγεία που θεραπεύθηκαν δεν επανεμφανίζονται ποτέ. Είναι δυνατόν όμως να εμφανιστούν νέες βλάβες σε άλλα σημεία του δέρματος. Σε ότι αφορά την θεραπεία των ευρυαγγειών των κάτω άκρων με laser θα πρέπει να αποφεύγεται η ορθοστασία για 2-3 ημέρες μετά συνεδρία, η έντονη γυμναστική και τα ζεστά μπάνια. Το περπάτημα βελτιώνει τη κυκλοφορία του αίματος.

Ποιο το κόστος του laser;
Το κόστος τoυ laser εξατομικεύεται ανάλογα τoν αριθμό των συνεδριών την έκταση της περιοχής και τον αριθμό των ευρυαγγειών που θα υποβληθεί σε θεραπεία.