Εφτά ώρες ύπνου είναι ιδανικές για μεσήλικες και ηλικιωμένους

Εφτά ώρες ύπνου είναι ο ιδανικός χρόνος για μεσήλικες και μεγάλους ενήλικες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ υποστηρίζουν ότι εφτά ώρες ύπνου αρκούν για να διατηρήσει ο εγκέφαλος την ισχυρή γνωστική απόδοση και πνευματική υγεία.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι πολύ λίγος ή πάρα πολύς ύπνος, καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν μπορεί να οδηγήσει σε πιο φτωχή γνωστική λειτουργία καθώς προβλήματα πνευματικής υγείας. Σε μία νέα μελέτη, που εξετάζει δεδομένα από σχεδόν μισό εκατομμύριο στην Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο 38-73 ετών, οι επιστήμονες ρώτησαν τους συμμετέχοντες για τα μοτίβα ύπνου τους, την πνευματική υγεία και την ευημερία. Επίσης, οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε μία σειρά από γνωστικά τεστ.

Η ομάδα βρήκε ότι τόσο η ανεπαρκή όσο και η υπερβολική διάρκεια ύπνου είχε μία σύνδεση με τη μειωμένη γνωστική απόδοση, συμπεριλαμβανομένου της φτωχότερης ταχύτητας επεξεργασίας, οπτικής προσοχής, μνήμης και ικανότητας επίλυσης προβλημάτων. Εφτά ώρες ύπνου κάθε βράδυ ήταν ο ιδανικός χρόνος ύπνου για γνωστική απόδοση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης.

Βρέθηκε επίσης ότι κάνει καλό στην πνευματική υγεία, με τα άτομα να βιώνουν περισσότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης και χειρότερη ευημερία όταν κοιμούνται για μεγαλύτερες ή μικρότερες περιόδους.

Η σχέση ύπνου με την πρόληψη της άνοιας

Οι ερευνητές λένε ότι όταν κάτι διαταράσσει τον «βαθύ ύπνο», μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται αμυλοειδές που «μπλέκεται» στον εγκέφαλο. Αυτά τα μπερδέματα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά της έναρξης της άνοιας.

Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα του εγκεφάλου να απαλλάσσεται από τις τοξίνες . Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι τα διακεκομμένα πρότυπα ύπνου συμβάλλουν στην αύξηση της φλεγμονής, υποδεικνύοντας την ευαισθησία σε ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

«Ο καλός ύπνος είναι σημαντικός σε όλα τα στάδια της ζωής, αλλά ιδιαίτερα όσο μεγαλώνουμε. Η εύρεση τρόπων βελτίωσης του ύπνου για τους ηλικιωμένους θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για να τους βοηθήσει να διατηρήσουν καλή ψυχική υγεία και ευεξία και να αποφύγουν τη γνωστική έκπτωση, ιδιαίτερα για ασθενείς με ψυχιατρικές διαταραχές και άνοια», λέει η καθηγήτρια Barbara Sahakian σε πανεπιστημιακή ανακοίνωση.

«Αν και δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο πολύ λίγος ή πολύς ύπνος προκαλεί γνωστικά προβλήματα , η ανάλυσή μας που εξετάζει άτομα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα φαίνεται να υποστηρίζει αυτήν την ιδέα. Αλλά οι λόγοι για τους οποίους οι ηλικιωμένοι έχουν φτωχότερο ύπνο φαίνεται να είναι περίπλοκοι, επηρεασμένοι από έναν συνδυασμό της γενετικής μας σύνθεσης και της δομής του εγκεφάλου μας», προσθέτει ο καθηγητής Jianfeng Feng από το Πανεπιστήμιο Fudan στην Κίνα.