Ζάχαρη: Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουμε

Η ζάχαρη είναι ένα συστατικό το οποίο το συναντάμε σε πολλά τρόφιμα.

Σύμφωνα με επιστήμονες για να είμαστε υγιείς, θα πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά λιγότερο από 6 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Όσο εύκολο και να ακούγεται, στην πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολο γιατί η ζάχαρη βρίσκεται μέσα σε τροφές που ποτέ δεν μπορούσαμε να φανταστούμε και τις καταναλώνουμε καθημερινά.

Αυτές οι «βόμβες» ζάχαρης δεν θα διστάσουν να εκραγούν αργά ή γρήγορα. Τα ενεργειακά ποτά αποτελούν πηγή ζάχαρης για τον οργανισμό μας. Επίσης το ψωμί, μπορεί στην πραγματικότητα να αποτελεί συνοδευτικό μέρος του φαγητού μας, ωστόσο και αυτό είναι πλούσιο σε ζάχαρη και καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τις μεγάλες ποσότητες.

Από την άλλη πλευρά γνωρίζουμε ότι το μέλι ανήκει στην κατηγορία των «super foods», αλλά ωστόσο και αυτό είναι πλούσιο σε περιεκτικότητα ζάχαρης.

Το ξίδι μπαλσάμικο, μπορεί να είναι από τα πιο ελαφριά dressings στις σαλάτες, αλλά και αυτό είναι από τα τρόφιμα που αποτελούν «βόμβα» ζάχαρης για τον οργανισμό μας.

Τα αναψυκτικά και το συσκευασμένο τσάι βρίσκονται στο «black list» των κατηγοριών αυξημένης ζάχαρης, όπως και τα διάφορα είδη από σάλτσες.

Τα δημητριακά από την άλλη πλευρά μπορεί να είναι πλούσια σε πρωτεΐνη αλλά έχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, με αποτέλεσμα να πρέπει να ακολουθούμε το αρχαίο ρητό «μέτρον άριστον».

Τέλος, τα ζυμαρικά είναι άλλη μία τροφή από την οποία αποτελούνται πολλές δίαιτες. Είναι επίσης πλούσια σε υδατάνθρακες, αλλά και αυτά, με την σειρά τους, περιέχουν αρκετή ζάχαρη, με αποτέλεσμα να πρέπει να προσέχουμε το πόσο συχνά τα καταναλώνουμε.