Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ζητάμε διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους, στήριξη των προσφύγων και εφαρμογή των διατάξεων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (video)

Την ντροπιαστική αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη σε “παράπλευρες απώλειες” καυτηρίασε η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ο Πρωθυπουργός πήγε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαρόπουλου και, ενώ ορθώς καταδίκασε τη δολοφονία 12 παιδιών στα Υψίπεδα του Γκολάν, απέφυγε να πει το παραμικρό για τη Γενοκτονία των Παλαιστίνιων και ας είχαν δολοφονηθεί την ίδια μέρα στη Λωρίδα της Γάζας 17 παιδιά και γυναίκες. Η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας δεν μπορούσε να προσπεράσει την ντροπιαστική στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία ορμώμενη από επιχειρηματικά και εξοπλιστικά συμφέροντα αγνοεί τη διαχρονική βούληση των Ελλήνων να στέκονται στην πλευρά των θυμάτων και της Ειρήνης. Παράλληλα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου επανέλαβε και τις προτάσεις της Πλεύσης Ελευθερίας για την ελληνική διπλωματία.

“Θα ξεκινήσω από τις σημερινές δηλώσεις του κυρίου Πωθυπουργού για την γενοκτονία που διαπράττεται στη Γάζα για να διαμαρτυρηθώ. Διότι για άλλη μία φορά απέναντι στην πρόδηλη διάπραξη διεθνών εγκλημάτων ο κύριος Μητσοτάκης διστάζει να κατονομάσει το έγκλημα. Διστάζει να κατονομάσει τους θύτες. Διστάζει να πάρει θέση καθαρή εναντίον των εγκλημάτων, εναντίον των θυτών και υπέρ των θυμάτων. Ανατρίχιασα, πραγματικά διαβάζοντας και παρακολουθώντας τις δηλώσεις του, στις οποίες μιλάει για πολλές πια παράπλευρες απώλειες. Είναι παράπλευρες απώλειες οι σχεδόν 40.000 άμαχοι; Είναι παράπλευρες απώλειες τα πάνω από 12.000 παιδιά; Νοείται αυτή η προκλητική και ιστορικά καταδικαστήσα φράση περί παράπλευρων απωλειών “collateral damages”; Είναι δυνατόν να υιοθετείται το 2024 από τον κύριο Μητσοτάκη; Έχω καταθέσει από τις 23 Οκτωβρίου, από την μέρα που αγκάλιασε τον κύριο Νετανιάχου, πήγε για λήγη ώρα στο Ισραήλ. Αγκάλιασε τον κύριο Νετανιάχου ο κύριος Μητσοτάκης. Δεν επισκέφθηκε τα Παλαιστινιακά εδάφη, ούτε συναντήθηκε με εκπρόσωπο των Παλαιστινίων. Αγκάλιασε τον καταζητούμενο σήμερα και διωκόμενο για διεθνή εγκλήματα κύριο Νετανιάχου και του είπε, ” δεν έρχομαι μόνον ως σύμμαχος, αλλά ως πραγματικός φίλος. Και ό,τι είναι να γίνει, ας γίνει χωρίς υπερβολικό ανθρωπιστικό κόστος. “Whatever happens happens without too much of a humanitarian cost”. Αυτές ήταν οι λέξεις του. 

Από τις 23 Οκτωβρίου του 2023, λοιπόν, του ζητάω να έρθει να απαντήσει. Γιατί αυτή η πολιτική της Ελληνικής Κυβέρνησης, που εκθέτει τη χώρα μας, γιατί αυτή η πολιτική της Ελληνικής Κυβέρνησης που αντιστρατεύεται τη βούληση των Ελλήνων πολιτών και του ελληνικού λαού και σύσσωμης της ελληνικής κοινωνίας, η οποία διαχρονικά ήταν στο πλευρό των θυμάτων, διαχρονικά ήταν στο πλευρό των αμάχων, διαχρονικά ήταν στο πλευρό των αθώων, διαχρονικά ήταν στο πλευρό των παιδιών, διαχρονικά ήταν στο πλευρό της ειρήνης.

Η πολιτική της κυβέρνησής σας είναι στη λάθος πλευρά της ιστορίας. Δεν έχετε εντολή ούτε για να εμπλέκετε τη χώρα σε εμπόλεμες καταστάσεις, ούτε για να συμπαρασύρετε τη χώρα στην υποστήριξη διεθνών εγκλημάτων, δεν έχετε την εντολή για να παραβιάζετε τα καθήκοντά σας σε σχέση με την ειρήνη και τη διαφύλαξη της ειρήνης. Δεν έχετε εντολή για να καλλωπίζετε τα διεθνή εγκλήματα, δεν έχετε εντολή για να παρασιωπάτε τη γενοκτονία, δεν έχετε εντολή για να υποβαθμίζετε τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, δεν έχετε καμία εντολή για να αποκαλείτε τα θύματα γενοκτονίας, τα θύματα εγκλημάτων πολέμου, τα θύματα εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, “παράπλευρες απώλειες”. Δεν έχετε αυτή την εντολή, αντίθετα έχετε υποχρέωση και σας παρακαλώ, μη φωνάζετε. Έχετε υποχρέωση να εφαρμόζετε το καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, στο οποίο η χώρα μας συνέβαλε καθοριστικά χαράσσοντας και το ειδικό ποινικό αδίκημα της εγκατάστασης εποίκων και της αλλοίωσης του πληθυσμού. Διατύπωση η οποία αφορά και την κατεχόμενη Κύπρο και την Παλαιστίνη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Έχετε υποχρέωση να υπηρετείτε τη διεθνή ειρήνη. Έχει υποχρέωση η χώρα και ως μη μόνιμο μέλος τώρα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να ενεργοποιείται για την ειρήνη και αυτά όλα που κάνετε είναι αντίθετα προς τις υποχρεώσεις σας. Άκουσα ανεβαίνοντας στο βήμα την κυρία Αγαπηδάκη, που τώρα φωνάζει γιατί ενοχλείται που μιλάω για τους αμάχους, για τους αθώους, για την ειρήνη, για τα θύματα και ελπίζω να μη σπεύσετε να κάνετε αυτό που κάνει ο κύριος Γεωργιάδης και ο κύριος Πλεύρης να πει: “και για τα θύματα της 7ης Οκτωβρίου”. Μα εμείς μιλάμε για όλα τα θύματα. Και για τα θύματα της 7ης Οκτωβρίου. Και για τα παιδιά θύματα. Εμείς μιλάμε για όλους. Εσείς έχετε πρόβλημα να μιλήσετε για κάποια θύματα. Και αυτό σας εκθέτει. Όπως εκτίθεται ο κύριος Γεωργιάδης που δεν μπορεί να καταδικάσει τη γενοκτονία και που έφτασε να πει ότι καλά τους έκαναν οι Ισραηλινοί. Αυτό έφτασε να πει επισκεπτόμενος, το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ. Έκανε και δηλώσεις και είπε “καλά τους έκαναν”. Απέναντι σε όλα αυτά, οι προτάσεις της Πλεύσης Ελευθερίας είναι εδώ, είναι κατατεθειμένες, διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης, εφαρμογή των διατάξεων του καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, στήριξη των διαδικασιών ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, υποστήριξη των προσφύγων και όχι αυτή η ντροπιαστική στάση που υποκρύπτει οικονομικά κίνητρα και οικονομικά συμφέροντα, εξοπλιστικά κίνητρα και εξοπλιστικά συμφέροντα, μία στάση που ιστορικά δεν δικαιολογείται για την Ελλάδα. Γεωπολιτικά είναι ανεπίτρεπτη για μια ελληνική κυβέρνηση και ηθικά είναι ασήκωτη για την ανθρωπότητα. Μιλώ για τη στάση της κυβέρνησής σας”, είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.