Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Η Πλεύση Ελευθερίας θα είναι πάντοτε δύναμη Διαφάνειας, Δικαιοσύνης και Ανεξαρτησίας» (video)

Σε δύσκολη θέση έφερε, για άλλη μια φορά, η Ζωή Κωνσταντοπούλου τον Γιώργο Φλωρίδη. Η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίαςκατέρριψε πλήρως κάθε επιχείρημα του υπουργού Δικαιοσύνης, για το επικοινωνιακό νομοθετικό τρικ που βάζει τις ολομέλειες των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας να συμμετέχουν, υποτίθεται, στην επιλογή των ηγεσιών, ως άλλοθι στη διαιώνιση της διαπλοκής και τα παρεμβάσεων της Εκτελεστικής Εξουσίας στη Δικαστική. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, μάλιστα, επανάφερε στον δημόσιο διάλογο την τριπλή πρόταση της Πλεύσης Ελευθερίας, άρα και της κοινωνίας, για την επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος: : κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, κατάργηση της υπουργικής ασυλίας, του νόμου περί ευθύνης υπουργών και κατάργηση του διορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση.

«Αυτή τη στιγμή που συνεδριάζουμε, που μόλις μιλήσατε κύριε Υπουργέ για τα ζητήματα του διορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση με την πρότασή σας για εισαγωγή μιας νέας διάταξης περί εμπλοκής των δικαστικών προσώπων σε αυτή τη διαδικασία, αυτήν ακριβώς τη στιγμή που συζητάμε στη διάσκεψη των προέδρων, έρχεται η πρόταση του Προέδρου της Βουλής για αντικατάσταση του Συνηγόρου του Πολίτη και για την εκλογή, για το διορισμό νέου Συνηγόρου του Πολίτη και μαθαίνω ότι έχει  γίνει και μία μάλλον θετική τοποθέτηση ενός κόμματος που χθες ωφελήθηκε από την ψήφο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και δεν ήρθε η ασυλία του Προέδρου του.

Το πρόβλημα κύριε Φλωρίδη, κύριε Υπουργέ και κύριε Μπούγα, κύριε Υφυπουργέ, είναι η οργιώδης διαπλοκή κυβερνητικής εξουσίας, εκτελεστικής δηλαδή εξουσίας και δικαστικής λειτουργίας, που πολλές φορές εμπλέκει και την κοινοβουλευτική νομοθετική λειτουργία. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Και αυτό το πρόβλημα της έλλειψης ανεξάρτητης δικαιοσύνης δεν το λύνει η πρότασή σας να εμπλέκονται και οι δικαστές σε μία διαδικασία διαπλοκής ακόμα περισσότερο. Για την ακρίβεια, να εμπλέκονται περισσότεροι δικαστές στη διαδικασία αυτή, να διαμορφώνονται προσδοκίες και να διαμορφώνεται και ένα πλαίσιο διαπραγμάτευσης.

Η δική μου θέση διαχρονικά έχει εκφραστεί σε κάθε συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων από την εποχή που ήμουν Πρόεδρος της Βουλής. Πάντοτε κατέγραφα την αντίθεσή μου στο γεγονός ότι εμπλέκεται η κυβέρνηση και η Βουλή στο διορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και η επίσημη θέση και πρόταση της Πλεύσης Ελευθερίας, την οποία σας την έχουμε καταθέσει εγκαίρως, εγκύρως, εγγράφως, λεπτομερώς και επανειλημμένως, είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε να έχουμε: κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, κατάργηση της υπουργικής ασυλίας, του νόμου περί ευθύνης υπουργών και κατάργηση του διορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση, διότι και οι τρεις αυτές συνθήκες δημιουργούν και συγκροτούν το πλαίσιο της πολιτικής ατιμωρησίας για αξιόποινες συμπεριφορές, το πλαίσιο της ανισονομίας, το πλαίσιο των προνομίων ενός πολιτικού προσωπικού που δεν θέλει να ελέγχεται με τους ίδιους όρους που ελέγχονται οι απλοί πολίτες, το πλαίσιο των λυσσωδών παρεμβάσεων της κυβερνητικής εξουσίας στην Δικαιοσύνη. Να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Παρεμβήκατε και εσείς και άλλοι 7 υπουργοί σε μία δίκη του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, ασφαλιστικών μέτρων, όπου 781 εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ ζήτησαν προσωρινή δικαστική προστασία από το δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, προκειμένου να συνεχίσουν να εργάζονται. Παράδειγμα, ο κύριος Αθανασίου τώρα που ήρθε να σας χαιρετήσει, είναι πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Αρεοπαγίτης, που έγινε στη συνέχεια Υπουργός Δικαιοσύνης και τώρα εισηγείται για την κυβέρνηση, για την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, αντιλαμβάνομαι δεν είναι στην κυβερνητική εύνοια , αλλά καταλαβαίνουμε  και τι συμβαίνει, τα θέματα της Δικαιοσύνης. Ποια τρανότερη απόδειξη;

Όταν έχουμε δικαστές που μεταπηδούν σε θέσεις πολιτικής εξουσίας και εκτελεστικής εξουσίας, όταν έχουμε δικαστές που έχουν την προσδοκία να προαχθούν από την εκτελεστική εξουσία, όταν έχουμε διαδικασίες, στις οποίες οι δικαστές αισθάνονται ότι κρίνονται και ότι αν πουν κάτι που θα αρέσει στην πολιτική εξουσία, μπορεί και να προαχθούν μια ώρα αρχύτερα. Έγινε πριν από λίγο καιρό αυτό με τον κύριο Ντουχάνη του Συμβουλίου της Επικρατείας, πολύ κάτω στην επετηρίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας, που όμως ήρθε και είπε στη Διάσκεψη των Προέδρων τις μαγικές λέξεις, ότι δεν χρειάζονται ειδική προστασία οι αναδασωτέες εκτάσεις και ότι ισχύουν οι ερμηνείες που έχει δώσει η σημερινή Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η κυρία Σακελλαροπούλου, άλλη μία δικαστής που μεταπήδησε αλματωδώς και με εντυπωσιακότατη διαδικασία από τη θέση της εν ενεργεία Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, χειριζόμενη υποθέσεις για την κυβέρνηση, στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ήρθε λοιπόν ένας Σύμβουλος Επικρατείας, ο κύριος Ντουχάνης, και είπε: “Ισχύουν αυτά για τις αναδασωτέες εκτάσεις, άρα μπορούν να εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες στις καμένες εκτάσεις, να εγκαθίστανται άλλου είδους κατασκευές, να γίνονται εργασίες στις αναδασωτέες εκτάσεις”, ενώ το Σύνταγμα λέει το εντελώς αντίθετο. Προσδίδει αυξημένη προστασία στις καμένες και αναδασωτέες εκτάσεις και οπ! Έγινε ο συγκεκριμένος σύμβουλος της Επικρατείας, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με διατάξεις τις οποίες φέρνετε, δημιουργείτε και εγκαθιδρύετε προσδοκία εν ενέργεια δικαστών, ότι μόλις γίνουν συνταξιούχοι δικαστές, υπάρχει και για αυτούς προοπτική να διοριστούν σε μια ανεξάρτητη αρχή, να αναλάβουν άλλου είδους καθήκοντα με τις ανάλογες απολαβές, τις ανάλογες εξουσίες και τα ανάλογα αντισταθμίσματα.

Και επειδή εμένα μου αρέσει να μιλάω, όπως ξέρετε, πολύ συγκεκριμένα, περιμένω την επίσημη απάντηση της κυβέρνησης. κύριε Φλωρίδη, μπορεί να μην την έχετε εσείς, αλλά πρέπει να τη ζητήσετε από τον πρωθυπουργό και τη ζητώ και εγώ από τον πρωθυπουργό και τη ζητώ και από εσάς. Θα συνηγορήσετε στις τρεις προτάσεις της Πλεύσης Ελευθερίας για αναθεώρηση των συγκεκριμένων αυτών άρθρων του Συντάγματος; 

Βουλευτική ασυλία, υπουργική ασυλία, νόμος περί ευθύνης υπουργών και διορισμός της ηγεσίας της δικαιοσύνης από την εκτελεστική εξουσία; Λέτε: “Έχει ο Θεός μέχρι να γίνει συνταγματική αναθεώρηση”. Σύμφωνοι. Θα το στηρίξετε; Δεσμεύεστε σήμερα ότι όταν γίνει, θα μπει ως αναθεωρητέα διάταξη κάθε μία από αυτές που ανέφερα; Γιατί αυτή είναι η δική μας πρόταση και θέση και αυτό περιμένουμε από σας. Ή αντίθετα, προσδοκάτε τώρα με μία διάταξη και με μία διαδικασία όπως αυτή που φέρνετε, να ευχαριστηθούν οι δικαστές ότι εμπλέκονται πιο ενεργά στη διαδικασία και να σταματήσει στο δικαστικό σώμα η συζήτηση περί του εξανδραποδισμού της δικαιοσύνης; Φέρατε πριν από λίγους μόνο μήνες, διατάξεις με τις οποίες κάνατε ενεργή παρέμβαση  στη διαδικασία για το έγκλημα των Τεμπών. Αφαιρέσατε την αρμοδιότητα περί παραπομπής από το Συμβούλιο Εφετών και τη δώσατε στον Εισαγγελέα Εφετών. Ένας μόνο να αποφασίζει και ένας μόνο επηρεάζεται και ελέγχεται πιο εύκολα, από ό,τι τρεις συν ένας, τρεις εφέτες με πρόεδρο και εισαγγελέας. Είπατε: “Όχι τρεις εφέτες και πρόεδρος, αλλά μόνον εισαγγελέας”. Αφαιρέσατε την αρμοδιότητα για την κρίση και μένει βέβαια να κριθεί, διότι η άποψή μας είναι ότι Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο πρέπει να κρίνει το έγκλημα των Τεμπών. Αφαιρέσατε όμως την αρμοδιότητα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, από τρεις δηλαδή εφέτες με πρόεδρο εφετών και τη δώσατε σε έναν εφέτη. Ένας πάλι μόνο θα κρίνει. Ένας ελέγχεται και επηρεάζεται ευκολότερα από περισσότερους.

Και με τις ίδιες διατάξεις που φέρατε, όπως πληροφορηθήκαμε από τα μέσα ενημέρωσης, θα με διαψεύσετε αν δεν ισχύει, ωφελήθηκε και η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Σπαρτιατών και όσοι έχουν ανεξαρτητοποιηθεί, διότι άλλαξε η αρμοδιότητα. Διαβάσαμε ότι η δίκη πια αλλάζει αρμόδιο δικαστήριοΘα με επιβεβαιώσετε ή θα με διαψεύσετε;

Παρακολουθούμε όμως τι συμβαίνει και παρακολουθούμε και πώς αλλάζουν οι ψήφοι στις διασκέψεις και στην Ολομέλεια, την ώρα που υπάρχουν υποδικίες, προσδοκίες και άλλου είδους παρεμβάσεις και πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει. Η Πλεύση Ελευθερίας, κύριε υπουργέ, πιστεύει ακράδαντα ότι αν δεν υπάρξει ανεξάρτητη δικαιοσύνη, δεν μπορούμε να μιλάμε για δημοκρατία και η χώρα μας πάσχει τρομακτικά. Έγινε η κακιά η χώρα και η χώρα του πάμε κι όπου βγει ακριβώς διότι επί χρόνια επικράτησε η ατιμωρησία του πολιτικού προσωπικού και η αδιαφάνεια. Σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, δικάζονται και δικάζεται πρώην υπουργός για μίζες και οικονομικά αδικήματα σε βάρος του Δημοσίου και τον ξέρετε και έχετε διατελέσει στο ίδιο κόμμα, ο κύριος Παπαντωνίου. Σήμερα, φέρνει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στο οποίο ανήκει η κυβέρνηση, την πρόταση να εκλεγεί πρόεδρος της Επιτροπής και βλέπουμε και τις συναλλαγές που γίνονται και με άλλες Κοινοβουλευτικές Ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου. Φέρνει την κυρία Φον ντερ Λάιεν ως υποψήφια εκ νέου πρόεδρο της Επιτροπής, την επαύριο της κρίσης της Ευρωπαϊκής Δικαιοσύνης, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ότι η κυρία Φον ντερ Λάιεν και η Επιτροπή υπό την ηγεσία της, παρέβησαν θεμελιώδεις κανόνες της διαφάνειας και της αντιδιαφθοράς, μη δημοσιοποιώντας και αποκρύπτοντας από τους πολίτες τα στοιχεία από τη δημοσιότητα, τα στοιχεία των συμβάσεων που αφορούσαν τις φαρμακευτικές εταιρείες που ανέλαβαν τα συμβόλαια για τους εμβολιασμούς. Δεν έχει κανένα καλύτερο πρόσωπο να προτείνει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα; Πρέπει να προτείνει το πρόσωπο που ήδη ελέγχεται για αδιαφάνεια σε κάτι τόσο σοβαρό; Μπορεί να μην έχει; Γιατί και ο κύριος Μητσοτάκης ελέγχεται για την διασπάθιση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης, των 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, και η κυβέρνηση όλη ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, αλλά δυστυχώς την μπλοκάρετε την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για τη διασπάθιση των χρημάτων που αφορούν τη σύμβαση 717.

Η θέση μας λοιπόν είναι κρυστάλλινη. Το ζήτημα της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης δεν λύνεται με τέτοιου είδους ρυθμίσεις, όπως αυτή που φέρνετε. Θέλω να γνωρίζει ο πολίτης ότι την ώρα που εσείς φέρνετε αυτή τη διάταξη, προγραμματίζεται ήδη για την επόμενη εβδομάδα Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπου θα ακουστούν επτά σύμβουλοι επικρατείας για δύο θέσεις αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας και 34 αρεοπαγίτες για επτά θέσεις αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου.

Το πλαίσιο είναι καταλυτικό. Είναι αποστομωτικό. Είναι οργιώδης η διάθεση παρέμβασης στη δικαιοσύνη και εκδηλώνεται από την πιο βαριά υπόθεση κακουργημάτων σε βάρος των πολιτών, που είναι το έγκλημα των Τεμπών, μέχρι μια φοβερά ευαίσθητη και συγκινητική υπόθεση εργαζομένων, των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, που κάνατε τροπολογία την παραμονή του δικαστηρίου και τη φέρατε προς συζήτηση την επαύριο του δικαστηρίου και οκτώ υπουργοί που υπογράψατε την τροπολογία δεν ήρθε ούτε ένας να την υποστηρίξει. Ακριβώς διότι αποτελεί παρέμβαση στη δικαστική λειτουργία.

Τέλος, κύριε υπουργέ, επειδή είστε παρών και ξέρετε ότι δεν θα άφηνα την ευκαιρία, με δεδομένη την παρουσία σας. Έγινε σάλος εχθές και προχθές για την πρακτικά απαράδεκτη συμπεριφορά του κυρίου Πολάκη στην κυρία Συρεγγέλα. Σεξιστική, κακοποιητική, ο ορισμός του λεκτικού bullying, το οποίο όμως ασκείται συστηματικά και από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και από υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας. Από τον κύριο Γεωργιάδη, που κουνώντας το χέρι μου λέει να είμαι πιο μαζεμένη όταν του μιλάω και κομπάζει ότι με έβαλε στη θέση μου και πρέπει να μου μιλάει έτσι για να μάθω, στον κύριο Λαζαρίδη που μου είπε ότι επειδή δεν έχω παιδιά δεν δικαιούμαι να μιλάω για τα Τέμπη, στον κύριο Μαρκόπουλο που με καθύβριζε γελοία και ένα σωρό κοσμητικά επίθετα και προπηλακισμούς για τη δράση μου στην Επιτροπή για το έγκλημα των Τεμπών. Ποιον να πρωτοαναφέρω, για τους οποίους δεν με πήρε ο κύριος Μητσοτάκης ποτέ να μου ζητήσει συγγνώμη. Το λέω και αυτό για να συνεννοούμαστε. Ξέρετε πολύ καλά ότι έχω θέσει το θέμα του κακού προτύπου που παράγει το πολιτικό προσωπικό για την κοινωνία και ξέρετε πολύ καλά ότι έχω κατ’ επανάληψη θέσει το ζήτημα και σε σας και στον κύριο Μητσοτάκη με 25 επίκαιρες ερωτήσεις. Θα έπρεπε να έρθει αύριο να απαντήσει την 25η, αλλά αντί αυτού μπαίνει στην Ολομέλεια μια σύμβαση δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχος στο Σύστημα Υγείας, γιατί δεν βρίσκει ο υπουργός Υγείας τρόπο άλλον να ασχοληθεί με την υγεία παρά μόνο με τέτοιου είδους συμβάσεις αναθεώρησης δωρεών.

Έπρεπε λοιπόν ο κύριος Μητσοτάκης να έρθει να απαντήσει, αυτό που καλώ και εσάς να απαντήσετε, εάν δηλαδή θα ποινικοποιήσετε τις γυναικοκτονίες ως αυτοτελές κακούργημα. Ο κύριος Μητσοτάκης είπε πριν δύο χρόνια, δε χρειάζεται. Είπε ταυτόχρονα ότι είναι τα παλιά εγκλήματα πάθους. Δεν έχει καταλάβει τίποτα δηλαδή ο πρωθυπουργός. Λέει κατά καιρούς ότι μόνο για το δημόσιο διάλογο χρειάζεται ο όρος αυτός και όχι για το ποινικό δίκαιο. Ο υφυπουργός Υγείας, ο κύριος Βαρτζόπουλος, μας είπε ότι είναι βιολογικό το θέμα. Οι άντρες είναι από το DNA τους επιθετικοί και δολοφονούν και οι γυναίκες από το DNA τους είναι αδύναμες και δολοφονούνται. Και είναι ακόμα στην καρέκλα του. Και εσείς είχατε εκφράσει την άποψη, την ερμηνεία, ότι αυτό είναι μία επιστημονική του αντίληψη. Δεν υπάρχει καμία επιστήμη που υποστηρίζει αυτού του είδους την αντιστροφή της πραγματικότητας και την υποτίμηση και την υποβάθμιση ενός εγκληματικού φαινομένου που είναι οι γυναικοκτονίες. Πριν από αρκετό καιρό πια, ανακοινώσατε κάποια μέτρα για την έμφυλη βία. Έκτοτε δολοφονήθηκαν και άλλες γυναίκες. Η πιο πρόσφατη, όγδοη γυναικοκτονία για το 2024, έγινε μόλις το Σάββατο. Και την γυναικοκτονία αυτή ακολούθησαν και άλλα περιστατικά έμφυλης βίας, δολοφονικής. Τι περιμένετε; Πότε θα έρθουν διατάξεις πραγματικά προστατευτικές και θα πάρετε πρωτοβουλία για την ποινικοποίηση της γυναικοκτονίας ως αυτοτελούς κακουργήματος; Περιμένω μία απάντηση. Αισθάνομαι τεράστια ευθύνη και θεωρώ ότι έχουμε όλοι μας τεράστια ευθύνη. Εγώ την αισθάνομαι και ως γυναίκα και ως η μοναδική γυναίκα πολιτική αρχηγός, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να την αισθανόμαστε όλοι μας και πρέπει να την αισθανθείτε και εσείς. Μια τεράστια ευθύνη για το επόμενο θύμα. Θα έρθουν αυτές οι διατάξεις; Θα νομοθετηθούν; Με κάποιες συμφωνούμε, με κάποιες διαφωνούμε, αλλά θα πάρετε μία πρωτοβουλία; Για κάποιες σας είχαμε ζητήσει να τις πάρετε ως πρωτοβουλία τον περασμένο Φλεβάρη. Συζητάμε για το ενέχυρο και για το πώς θα ανακαταταχθεί η τράπουλα των δικαστών και η Βουλή δεν συνεδριάζει για τα ζητήματα της έμφυλης βίας. Κύριε υπουργέ, κυρίες και κύριοι, η Πλεύση Ελευθερίας φυσικά και δεν μπορεί να στηρίξει την διαιώνιση της διαπλοκής εκτελεστικής εξουσίας με την δικαστική και την διαιώνιση της υποβολής της δικαστικής εξουσίας, εκούσιας ή ακούσιας, σε κυβερνητικές παρεμβάσεις. Και δεν θα στηρίξει ούτε την καλλιέργεια ενός συναινετικού κλίματος δημοσίων σχέσεων κυβέρνησης και δικαστικής λειτουργίας, γιατί πάνω απ’ όλα πιστεύουμε ότι πρέπει να έχουμε δικαστήρια και δικαστές ικανούς να σας λένε όχι, χωρίς να λογαριάζουν τίποτα. Όπως ήρθε στη Διάσκεψη των Προέδρων ο αρχαιότερος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο κύριος Γράβαρης, και επειδή είναι ένα ανεξάρτητο δικαστικό πρόσωπο, δεν τον ένοιαξε να σας πει ότι εγώ διαφωνώ με αυτή τη διαδικασία. Μολονότι ήταν εκείνος που λογικά θα έπρεπε με βάση την επετηρίδα. Και ανέλαβε και το κόστος του να μην προτιμηθεί, διότι η δικαστική του συνείδηση της ανεξαρτησίας ήταν πιο ισχυρή από την οποιαδήποτε ανάγκη ή ανθρώπινη προσδοκία της υπηρεσιακής προαγωγής στο ανώτατο δικαστικό αξίωμα που είναι του προέδρου Ανωτάτου Δικαστηρίου. Εμείς λοιπόν δεν θα στηρίξουμε αυτές τις ρυθμίσεις και ταυτόχρονα δεν θα στηρίξουμε και καμία αδιαφανή διαδικασία και καμία παρέμβαση σε εν ενεργεία διαδικασίες του κράτους δικαίου. Στο Ευρωκοινοβούλιο, η ευρωβουλευτής μας, η Μαρία η Ζαχαριά, με συνεννόηση που κάναμε με την ομάδα των ευρωβουλευτών του κόμματος της Σάρα Βάγκενκνεχτ, καταθέσαμε ένσταση και αίτημα να μην ψηφιστεί, να μην γίνει καν ψηφοφορία με υποψήφια την κυρία Φον ντερ Λάιεν, μέχρι να δοθούν στο Ευρωκοινοβούλιο τα στοιχεία αυτά που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέκρυψε και από το Ευρωκοινοβούλιο και από τους πολίτες. Και να αξιολογήσουν οι βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου, τη συμπεριφορά της υποψήφιας προέδρου της Επιτροπής, η οποία είναι και η απερχόμενη πρόεδρος της Επιτροπής. 

Να αξιολογήσουν λοιπόν και οι βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου τη συμπεριφορά και το τι ακριβώς απέκρυψε. Η Πλεύση Ελευθερίας θα είναι πάντοτε δύναμη διαφάνειας, δικαιοσύνης και ανεξαρτησίας. Αυτό θα κάνουμε σε κάθε διαδικασία. Θα περιμένω τις απαντήσεις σας και τις απαντήσεις του κυρίου πρωθυπουργού και θα επιμείνουμε μέχρι η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και η διαφάνεια στην πολιτική λειτουργία να γίνουν πράξη», είπε στη Βουλή η Ζωή Κωνσταντοπούλου.