Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η Novartis είναι υπαρκτό σκάνδαλο που εργαλειοποιήθηκε στην ελληνική πραγματικότητα για πολιτικές σκοπιμότητες (video)

Την κατηγορηματική αντίθεσή της με τον θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων, όπως εφαρμόστηκε στην Ελλάδα, εξέφρασε η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής της στον ΣΚΑΪ. Η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας δέχθηκε ερώτηση για τη Novartis και έβαλε το μαχαίρι στο κόκαλο τόσο με την άποψή της για «υπαρκτότατο σκάνδαλο», όσο και για την επισήμανσή της ότι η Ελλάδα ούτε στην περίπτωση της Siemens, ούτε της φαρμακευτικής προχώρησε σε αγωγές διεκδίκησης για τις αθέμιτες πρακτικές τους και τη διαφθορά.

«Πρώτον, είμαι απολύτως κατά του θεσμού των προστατευόμενων μαρτύρων συνολικότερα και πολύ ειδικότερα με τον τρόπο που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα. Δεύτερον, το ζήτημα της Novartis, εγώ έχω πει καθαρά, είναι ένα υπαρκτότατο σκάνδαλο που όμως στην ελληνική πραγματικότητα εργαλειοποιήθηκε για πολιτικές σκοπιμότητες και ήταν καθαρό. Μου κάνει όμως εντύπωση, γιατί εγώ το είπα τότε από την πρώτη στιγμή και δεν σταμάτησα ποτέ να το λέω, μου κάνει εντύπωση ότι ο κύριος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία που βάζουν το θέμα της Novartis, εγώ είμαι απολύτως υπέρ του να αποκαλυφθούν οι ταυτότητες… “Να βγουν οι κουκούλες δηλαδή”. Απολύτως. Είμαι απολύτως αντίθετη αυτού του εντός εισαγωγικών θεσμού που καταργεί βασικές εγγυήσεις του κράτους δικαίου. Από την άλλη πλευρά είμαι απολύτως αντίθετη της πρακτικής του ελληνικού κράτους και των ελληνικών κυβερνήσεων να μην κάνουν αγωγές σε εταιρείες διαφθοράς. Δεν κάνανε στη Siemens, δεν κάνανε στη Novartis. Ακούσαμε χθες τον πρωθυπουργό να μαλώνει…», απάντησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και υπογράμμισε ότι θα ζητήσει από τον Θάνο Πλεύρη και την αγωγή που υποστήριξε ότι κατέθεσε εις βάρος της πολυεθνικής του φαρμάκου.

«Και θα σας έλεγα το εξής: Η Novartisιστορικά, ως επισπευδόμενο σκάνδαλο, εργαλειοποιήθηκε, πότε; Όταν είχε πρόβλημα η κυβέρνηση Τσίπρα με τη συμφωνία των Πρεσπών. Είναι ακριβώς συνέπεσε η  προαναγγελία… Καθόλου. Και το είπα και τότε. 

Ήταν πολύ ξεκάθαρο και επειδή τα θυμάμαι, τα δημοσιεύματα εκείνης της εποχής με τις αποκαλύψεις έγιναν ακριβώς την ώρα που υπήρχε πολύ μεγάλος αναβρασμός στην κοινωνία σε σχέση με την διαπραγμάτευση… Ακριβώς. Δεν λέει τίποτα η σημερινή κυβέρνηση», έδωσε η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας τη δική της οπτική σε όσα συνέβησαν το 2019 και με τη Συμφωνία των Πρεσπών και με τη Novartis.