Ζωή Κωνσταντοπούλου: Στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας είδα ασθενείς στοιβαγμένους σε κουτιά, ενώ γιατροί και νοσηλευτές δεν έχουν πάρει άδεια από το 2021 (video)

Τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας ανέδειξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής της στον ΣΚΑΪ. Η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας είχε πραγματοποιήσει 48 ώρες νωρίτερα προσωπική επίσκεψη στο μεγαλύτερο νοσοκομείο του Πειραιά και της Δυτικής Αττικής. Η μοναδική πολιτική αρχηγός που επισκέπτεται δομές υγείας μίλησε με γιατρούς, νοσηλευτές, αλλά και με ασθενείς, όπως και με τους συγγενείς τους. 

«Λέω ότι θα έπρεπε να ντρέπεται ο κύριος Μητσοτάκης. Πραγματικά ήμουνα την προηγούμενη Τετάρτη στο νοσοκομείο της Νίκαιας. Εκεί υπάρχει προσωπικό ιατρικό και νοσηλευτικό που δεν έχει πάρει άδεια από το 2021. Είδα ανθρώπους στοιβαγμένους. Με καλούσαν οι ασθενείς. “Ελάτε να δείτε και εδώ πως είμαστε”. Άνθρωποι στοιβαγμένοι, ανατριχιάζω, στοιβαγμένοι σε κουτιά στην πραγματικότητα, ούτε καν σε απομονωμένα δωμάτια, τρία-τέσσερα κρεβάτια, να μη χωράνε ανάμεσα ούτε οι συγγενείς, ούτε οι νοσηλευτές, ούτε το ιατρικό προσωπικό. Ιδιωτικές συμβάσεις να γίνονται, ακτινολογικές διαγνώσεις εξ αποστάσεως με ιδιωτικές εταιρείες χωρίς να υπάρχει άμεση επαφή του γιατρού. Τεράστιες ελλείψεις και ένα κράτος, μία πολιτεία, απούσα. Το τελευταίο έτος παρατηρούμε να φέρνουνε διατάξεις κατεπείγουσες κάθε φορά για να οδηγούν τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ οι στρατιωτικοί. Πρέπει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός. Πρέπει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για την υγεία, πρέπει να γίνουν σεβαστά τα οργανογράμματα και οι οργανικές θέσεις των νοσοκομείων. Για την υγεία λέτε. Βεβαίως. Στην υγεία. Στη Νίκαια το ξέρετε ότι υπάρχει πληρότητα του προσωπικού 51%; Δηλαδή με βάση τις οργανικές θέσεις λειτουργούν με το 51%. Τι να κάνουν αυτοί οι άνθρωποι; Τι να κάνουν; Είναι στα όρια της ύπαρξής τους. Και ο ασθενής επίσης στερείται τα βασικά», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Νομίζω ότι αυτά όλα απλώς αποκαλύπτουν μία φοβερή υποκρισία. Η κυβέρνηση δεν έχει προνοήσει και εξακολουθεί να μην προνοεί, ενώ έχει μία τεράστια ευκαιρία την περίοδο του κορωνοϊού που συνειδητοποίησαν ακόμη και αυτοί που το αμφισβητούσαν ότι η δημόσια υγεία είναι ανεκτίμητο αγαθό. Είχε αυτή την τεράστια ευκαιρία να ενισχύσει το ΕΣΥ. Αντί να το ενισχύσει, άρχισε να το αποδυναμώνει μέχρι που έχουμε φτάσει σε συνθήκες πραγματικά υποβαθμισμένης χώρας. Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της, να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό, να ενισχύσει γενναία την υγεία. Γενναία την υγεία. Εμείς το κάναμε ως κόμμα εξωκοινοβουλευτικό, κάναμε δωρεές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για να δώσουμε το παράδειγμα. Δεν μπορεί ολόκληρη η κυβέρνηση να μην βρει την το θάρρος από τη μία να αναλάβει την ευθύνη της και από την άλλη να καλύψει τους ασθενείς», πρόσθεσε η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και αποκάλυψε ότι έπειτα από το στούντιο, θα πήγαινε στη Λάρυμνα.

«Και μιας και με αποχαιρετάτε, θα σας αποχαιρετήσω και εγώ λέγοντάς σας ότι φεύγοντας από εδώ πηγαίνω στη ΛΑΡΚΟ, στη Λάρυμνα. Εκεί υπάρχουνε 780 οικογένειες και λίγο παραπάνω που πετιούνται στο δρόμο από την κυβέρνηση, διότι η κυβέρνηση έκανε παρέμβαση στη δικαιοσύνη για να μην συνεχίσουν να εργάζονται οι άνθρωποι αυτοί. Αυτό να ξέρετε ότι εκτός από παραβίαση των δικαιωμάτων των ανθρώπων, είναι και μία ωρολογιακή βόμβα στη ΛΑΡΚΟ, στις εγκαταστάσεις που τώρα μένουν αφύλακτες, υπάρχουν 30 τόνοι προπανίου που εάν γίνει οποιοδήποτε ατύχημα θα θρηνήσουμε πάρα πολλά θύματα. Θα είμαι εκεί μαζί τους και επειδή σήμερα είναι και η Διεθνής Ημέρα της Δικαιοσύνης, εύχομαι επιτέλους στη χώρα μας να αποκτήσουμε ανεξάρτητη δικαιοσύνη, η οποία θα αποκρούει τις κυβερνητικές παρεμβάσεις και να αποκτήσουμε και κυβερνήσεις οι οποίες δεν θα θέλουν να παρεμβαίνουν στη δικαιοσύνη».