«Γνωρίζουμε ότι η Δέλτα άλλαξε τα δεδομένα τόσο στη μετάδοση όσο και στην προστασία των εμβολιασμένων. Ενώ η αποτροπή σοβαρής νόσου ήταν σχεδόν 100% όσο αντιμετωπίζαμε την παραλλαγή Άλφα, γνωρίζουμε πως αυτά τα ποσοστά έπεσαν έναντι στην παραλλαγή Δέλτα».
«Επίσης, εδώ και αρκετές εβδομάδες γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποτελεσματικά όσον αφορά στην αποτροπή της ήπιας λοίμωξης παρά τους εμβολιασμούς, και υπάρχει ένα ποσοστό που μπορεί να κολλήσει τον ιό (οι γνωστές και ως breakthrough λοιμώξεις)» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ηλίας Μόσιαλος, σε ανάρτησή του στο Facebook.
Ο καθηγητής του LSE αναφερόμενος σε νέα αγγλική μελέτη αλλά και σε άλλες μελέτες για τη μετάλλαξη Δέλτα, έγραψε:
«Όμως τι γίνεται με την πιθανότητα να νοσήσουμε σοβαρά με τη Δέλτα μετά τον εμβολιασμό και τι γίνεται με τις μετρήσεις για την κυτταρική ανοσία που το γνωρίζουμε πως υπάρχει; Αυτή η μελέτη δεν απαντά αυτά τα ερωτήματα… Θεωρώ πως σε αυτά τα πιο κλινικά και εργαστηριακά ερωτήματα θα απαντηθούν με νέες δημοσιεύσεις. Όμως ας κρατήσουμε μια τελευταία σημείωση εδώ. Η μελέτη έδειξε πως όσοι κόλλησαν την παραλλαγή δέλτα μετά από 2 δόσεις εμβολίου, ανέπτυξαν πολύ υψηλό φορτίο και παρόμοιο με τους μη εμβολιασμένους, ασχέτως εάν δεν νόσησαν σοβαρά. Μπορεί αυτά τα επίπεδα να είναι υψηλά σε λίγους από αυτούς που κόλλησαν ή για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα. Έχουν όμως θεωρητικά την δυνατότητα να μεταδώσουν τον ιό. Δεν ξέρουμε εάν θα συμβεί, αλλά υπάρχει η δυνατότητα. Επειδή δεν γνωρίζουμε ακόμη ούτε πόσο εύκολα ούτε σε τι ποσοστά μπορεί να μεταδοθεί η παραλλαγή δέλτα μετά τον εμβολιασμό, ας προσέχουμε και να συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες σε όλους τους κλειστούς χώρους».