ΗΠΑ: Με το εμβόλιο της Johnson & Johnson οι λιγότερες breakthrough μολύνσεις τον Δεκέμβριο

Μία ανάλυση του CNN με πληροφορίες που συλλέχθηκαν από το CDC των ΗΠΑ έδειξε ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson είχε το μικρότερο ποσοστό breakthrough λοιμώξεων με COVID (οι λοιμώξεις Covid-19 που συμβαίνουν σε πλήρως εμβολιασμένους) από όλα τα εμβόλια μέχρι την εβδομάδα που λήγει στις 25 Δεκεμβρίου, τις τελευταίες πέντε εβδομάδες των διαθέσιμων δεδομένων.

Τον Γενάρη, κατά τη διάρκεια της Όμικρον, οι μολύνσεις breakthrough κατεγράφησαν περισσότερο σε όσους έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer και ακολούθησαν όσοι έλαβαν το εμβόλιο της Moderna. Όσοι εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Johnson & Johnson είχαν το μικρότερο ποσοστό breakthrough λοιμώξεων.

Όταν οι άνθρωποι μολύνονται μετά τον εμβολιασμό, οι επιστήμονες αποκαλούν αυτές τις περιπτώσεις λοιμώξεις «breakthrough» επειδή ο ιός έσπασε το προστατευτικό φράγμα που παρέχει το εμβόλιο.

Ανεμβολίαστοι: Πόσο περισσότερο κινδυνεύουν να μολυνθούν συγκριτικά με τους εμβολιασμένους

Οι ανεμβολίαστοι ήταν ιδιαίτερα ευάλωτοι κατά τα κύματα της Όμικρον και της Δέλτα, όπως συνέβαινε και με το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού. Ήταν 3,2 φορές πιο πιθανό να νοσήσουν σε σχέση με όσους εμβολιάστηκαν με το J & J. Ήταν 2,8 φορές πιο πιθανό να μολυνθούν σε σχέση με όσους εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Moderna και 2,4 φορές σε σχέση με εκείνους που έλαβαν αυτό της Pfizer.

«Αυτό που είδαμε το καλοκαίρι και το φθινόπωρο κατά τη διάρκεια του κύματος της Δέλτα είναι ότι και τα τρία εμβόλια προστάτευαν πολύ, πολύ καλά. Αλλά τα ποσοστά breakthrough τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους με το εμβόλιο της J & J ήταν ελαφρώς υψηλότερο σε σχέση με αυτο από την Pfizer και ελαφρώς χαμηλότερο από αυτό της Moderna. Αλλά αυτές οι διαφορές ήταν σχετικά μικρές», δήλωσε ο Δρ Dan Barouch, διευθυντής του Κέντρου Ιολογίας και Έρευνας Εμβολίων στο Beth Israel Deaconess Medical Center στη Βοστώνη.

«Ωστόσο, αυτό που είδαμε με την πάροδο του χρόνου είναι ότι αυτές οι διαφορές στη συνέχεια περιορίστηκαν», είπε. «Και την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, αυτό που είδαμε στα δεδομένα είναι ότι οι γραμμές διασταυρώνονται», με τα ποσοστά για το εμβόλιο J&J να πέφτουν χαμηλότερα από τα άλλα.