Ηχηρή «καμπάνα» από τον ΠΟΥ: Έρχονται νέες και πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Οι έρευνες για την προέλευση της COVID-19 στην Κίνα καθυστέρησαν εξαιτίας της έλλειψης ανεπεξέργαστων δεδομένων τις πρώτες ημέρες της εξάπλωσής του ιού εκεί.

Η επιτροπή έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε την Πέμπτη για τη «μεγάλη πιθανότητα» εμφάνισης νέων παραλλαγμένων στελεχών, «πιθανόν πιο επικίνδυνων».

«Η πανδημία αργεί να τελειώσει», σημειώνουν σε ανακοίνωση οι ειδικοί αυτοί που συμβουλεύουν τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ, προσθέτοντας: «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εμφάνισης και μετάδοσης νέων ανησυχητικών παραλλαγμένων στελεχών, πιθανόν πιο επικίνδυνων και ακόμη πιο δύσκολων να τεθούν υπό έλεγχο σε σχέση με αυτά που έχουν ήδη καταγραφεί από τον διεθνή οργανισμό».

Παράλληλα, κατά τη σημερινή ενημέρωση, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ανακοίνωσε ότι θα μοιραστεί με τις χώρες μέλη του διεθνούς οργανισμού, προτάσεις για την δεύτερη φάση της μελέτης με θέμα την προέλευση του κορονοϊού, δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ αρμόδιος για τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων Μάικ Ράιαν.

«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τους Κινέζους ομολόγους μας πάνω σ αυτή τη διαδικασία και ο γενικός διευθυντής θα παρουσιάσει μέτρα στα κράτη μέλη», δήλωσε σήμερα ο Ράιαν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Νωρίτερα, ο Τέντρος δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι έρευνες για την προέλευση της COVID-19 στην Κίνα καθυστέρησαν εξαιτίας της έλλειψης ανεπεξέργαστων δεδομένων τις πρώτες ημέρες της εξάπλωσής του ιού εκεί.

Η Κίνα πρέπει «να συνεργασθεί περισσότερο» στην έρευνα για την προέλευση της πανδημίας της Covid-19, τα πρώτα κρούσματα της οποίας εντοπίσθηκαν στην πόλη Γουχάν τον Δεκέμβριο 2019, δήλωσε σχετικά για να προσθέσει «ελπίζουμε ότι θα υπάρξει περισσότερη συνεργασία για να μάθουμε τι ακριβώς συνέβη».