Η διαδικασία απομείωσης του clawback για εξετάσεις από τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ

Διευκρινίσεις για την διαδικασία απομείωσης της υποχρεωτικής επιστροφής (clawback) προς τον ΕΟΠΥΥ από τους παρόχους που διενεργούν διαγνωστικές εξετάσεις, παρέχει εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας.

Αφορά τα ποσά του 1 ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων και 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων, τα οποία θα καταβάλλουν στο εξής οι πολίτες που υποβάλλονται στις εξετάσεις.

Ως προς τη διαδικασία υποβολής δαπάνης από τους παρόχους διευκρινίζεται ότι η απομείωση του ποσού που καταβάλλεται από τους δικαιούχους υπέρ ΕΟΠΥΥ εφαρμόζεται στην υποβαλλόμενη δαπάνη του εκάστοτε ιδιώτη παρόχου υπηρεσιών υγείας, αφού προηγουμένως εφαρμοστεί η κλιμακωτή έκπτωση (Rebate) του άρθρου 100 του ν.4172/2013 (Α’167).

Στο υποβαλλόμενο τιμολόγιο θα αναγράφεται αθροιστικά το ποσό του ενός ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και τριών ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων.

Ως προς τον κανόνα καθορισμού του ποσού της καταβολής υπέρ ΕΟΠΥΥ:
Σε περίπτωση που σε ένα παραπεμπτικό συνυπάρχουν διαγνωστικές εξετάσεις/ιατρικές πράξεις που αντιστοιχούν σε διαφορετικά ποσά καταβολής (0€ ή 1€ ή 3€), η καταβολή που θα εφαρμόζεται θα είναι αυτή της διαγνωστικής εξέτασης/ιατρικής πράξης που αντιστοιχεί στο υψηλότερο ποσό.

Ως προς την εκτέλεση των παραπεμπτικών:
Στα παραπεμπτικά που εκδόθηκαν πριν την 01.05.2024 αλλά εκτελούνται από αυτή την ημερομηνία και μετά η καταβολή ποσού υπέρ ΕΟΠΥΥ εφαρμόζεται κανονικά.