Η Ευρώπη «αναπνέει» ξανά – Πως απελευθερώνονται οι χώρες της ΕΕ από τα lockdown

Τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας και τα lockdown έχουν αρχίσει να άρονται σταδιακά ενόψει του καλοκαιριού και της έναρξης της τουριστικής σεζόν, και τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στοχεύουν να έχει τεθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου σε εφαρμογή ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού για τα ταξίδια μεταξύ χωρών.

Σουηδία

Πέρυσι, η Σουηδία προσπάθησε να αποφύγει τη θέσπιση κανόνων όταν άλλες χώρες βρίσκονταν ήδη σε lockdown, αλλά τώρα είναι η τελευταία σκανδιναβική χώρα που ξεκινά να χαλαρώνει τους περιορισμούς.

Από την 1η Ιουνίου οι κανόνες έχουν χαλαρώσει όσον αφορά τον αριθμό των ανθρώπων που μπορούν να παρακολουθούν αθλητικά δρώμενα, συναυλίες σε εξωτερικούς χώρους, ταινίες σε κινηματογράφους και να επισκέπτονται αγορές, ενώ το ωράριο λειτουργίας των μπαρ έχει παραταθεί.

Επιπλέον χαλάρωση των μέτρων αναμένεται να πραγματοποιηθεί από την 1η Ιουλίου, όταν οι περιορισμοί στις ιδιωτικές συγκεντρώσεις και τις εκδηλώσεις θα αρθούν.

Δημοκρατία της Ιρλανδίας

Ξενοδοχεία και B&B άνοιξαν ξανά στις 2 Ιουνίου.

Από τις 7 Ιουνίου, εστιατόρια και μπαρ μπορούν να ανοίξουν τους εξωτερικούς τους χώρους για γκρουπ μέχρι 6 ανθρώπων, και οι αθλητικοί αγώνες εξωτερικού χώρου μπορούν να πραγματοποιηθούν και πάλι- αλλά χωρίς θεατές.

Κομμωτήρια, μουσεία, βιβλιοθήκες και γκαλερί έχουν ήδη ανοίξει ξανά, οι πολίτες μπορούν να ταξιδέψουν ξανά εκτός της χώρας τους, και οι προπονήσεις συνεχίζονται.

Ολλανδία

Από τις 5 Ιουνίου, μουσεία, ιστορικά κτήρια, λούνα παρκ, φυσικά πάρκα και ζωολογικοί κήποι μπορούν να ανοίξουν ξανά τους εσωτερικούς τους χώρους, με περιορισμό στον επιτρεπτό αριθμό επισκεπτών.

Όλα τα μέρη που σερβίρουν φαγητό και ποτό μπορούν να ανοίξουν από τις 06:00 μέχρι τις 22:00, με έναν μέγιστο αριθμό 4 ανθρώπων ανά τραπέζι.

Η κυβέρνηση θα αποφασίσει στις 22 Ιουνίου αν θα προχωρήσει με το περαιτέρω άνοιγμα των κλαμπ, φεστιβάλ και συναυλιών.

Πορτογαλία

Η Πορτογαλία έχει άρει τους περισσότερους από τους περιορισμούς της. Μουσεία, γκαλερί, και καταστήματα είναι ανοιχτά.

Τα εστιατόρια μπορούν να σερβίρουν έως έξι άτομα σε κάθε τραπέζι σε εσωτερικό χώρο και έως δέκα σε εξωτερικό και πρέπει να κλείνουν στις 22:30.

Τα κλαμπ παραμένουν κλειστά.

Βέλγιο

Η κυβέρνηση στοχεύει να άρει τους περιορισμούς ακόμα περισσότερο στις 9 Ιουνίου, δεδομένου ότι ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό στις ΜΕΘ παραμένει κάτω των 500. Οι εσωτερικοί χώροι εκδηλώσεων για ποτό, φαγητό και διασκέδαση πρόκειται να ανοίξουν ξανά όπως και οι κινηματογράφοι και τα θέατρα με το πολύ 200 καλεσμένους.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται σε εξωτερικούς χώρους, όπως σε καφετέριες και εστιατόρια άνοιξαν τον Μάιο, μετά από περίπου επτά μήνες σε lockdown.

Ισπανία

Η κυβέρνηση λέει ότι η Ισπανία θα καλωσορίσει όλους τους εμβολιασμένους τουρίστες από τις 7 Ιουνίου. Οι περισσότεροι ταξιδιώτες θα πρέπει, ωστόσο, να μπορούν να παρουσιάσουν ένα αρνητικό τεστ κορωνοϊού κατά την άφιξή τους, εκτός και αν έρχονται από κάποια από τις «ασφαλείς» χώρες που έχει ορίσει η κυβέρνηση, όπως η Αυστραλία ή η Ν. Ζηλανδία.

Τα περισσότερα καταστήματα, μπαρ, εστιατόρια και μουσεία είναι ανοιχτά, αλλά όλοι πάνω από την ηλικία των 6 ετών πρέπει να φορούν μάσκα στους περισσότερους κοινόχρηστους χώρους.

Πολωνία

Ξενοδοχεία, εστιατόρια και μπαρ, όπως και μουσεία, γκαλερί τέχνης, κινηματογράφοι και θέατρα είναι πλέον ανοιχτά αλλά όλα με 50% χωρητικότητα.

Καταστήματα και πολυκαταστήματα είναι επίσης ανοιχτά αλλά με περιορισμούς στον αριθμό των πελατών.

Τα κλαμπ θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 5 Ιουνίου, το νωρίτερο.

Ελλάδα

Την 1η Ιουνίου, η Ελλάδα λάνσαρε το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό κορωνοϊού για τους πολίτες, που επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνησης εντός της ΕΕ. Θα αποδεικνύει αν ο κάτοχός του έχει εμβολιαστεί, έχει ξεπεράσει τον κορωνοϊό ή αν είχε ένα πρόσφατο αρνητικό τεστ PCR ή αντιγόνων.

Από τις 15 Μαΐου, η κυβέρνηση έχει επιτρέψει σε κάθε τουρίστα να επισκεφτεί τη χώρα, αν έχει εμβολιαστεί ή μπορεί να παρέχει ένα αρνητικό τεστ κορωνοϊού.

Οι παραλίες, τα μπαρ και τα εστιατόρια είναι ανοιχτά αλλά η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας 00:30-05:00 εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ και οι μάσκες είναι υποχρεωτικές στους δημόσιους χώρους, στα καταστήματα και στις δημόσιες υπηρεσίες.

Δανία

Η ζωή στη Δανία επιστρέφει στην κανονικότητα. Όλες οι επιχειρήσεις με εσωτερικούς χώρους, με εξαίρεση τα κλαμπ, είναι ανοιχτές.

Η κυβέρνηση έχει θεσπίσει επίσης ένα «πάσο κορωνοϊού» («corona pass») για όλους τους πολίτες άνω των 15 ετών.

Αυτό το πάσο, που είναι διαθέσιμο σε κινητά αλλά και σε γραπτή μορφή, δείχνει αν οι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί, αν έχουν νοσήσει ή αν είχαν ένα αρνητικό τεστ τις τελευταίες 72 ώρες.

Οι πολίτες χρειάζεται να το επιδεικνύουν για να μπορέσουν να μπουν σε μπαρ, εστιατόρια, μουσεία, κομμωτήρια, ή για να παρακολουθήσουν ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Ιταλία

Την 1η Ιουνίου, τα εστιατόρια και τα μπαρ στην Ιταλία άνοιξαν και τους εσωτερικούς τους χώρους. Στις αθλητικές εγκαταστάσεις επιτρέπονται θεατές μέχρι το 25% της συνολικής χωρητικότητας.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας που ισχύει 23:00-05:00 θα μεταφερθεί μετά τα μεσάνυχτα από τις 7 Ιουνίου και αναμένεται να καταργηθεί τελείως στις 21 Ιουνίου.

Τρεις περιοχές έχουν ήδη μετατραπεί σε «λευκές ζώνες»- η κατηγορία περιοχών με τον μικρότερο κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό- και ακόμα περισσότερες περιοχές αναμένεται να τις συντροφεύσουν στις 7 και 14 Ιουνίου, συμπεριλαμβανομένης της Ρώμης και του Μιλάνο, αν η κατάσταση εξακολουθήσει να βελτιώνεται.

Οι μόνοι περιορισμοί που εφαρμόζονται στις λευκές ζώνες σχετίζονται με την κοινωνική αποστασιοποίηση και τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους γεμάτους με κόσμο.

Γερμανία

Τα μέτρα χαλαρώνουν στη Γερμανία, που βρισκόταν σε lockdown από τον Νοέμβριο.

Οι ταράτσες και τα εστιατόρια, τα μουσεία και οι συναυλίες σε εξωτερικό χώρο έχουν ανοίξει ξανά σε ολόκληρη τη Γερμανία, όπως και οι πισίνες εξωτερικού χώρου.

Κάποιες περιοχές, όπως το δυτικό κρατίδιο του Ρέινλαντ-Φαλζ, άνοιξαν και τα εστιατόρια εσωτερικού χώρου, από τις 2 Ιουνίου, σε περιοχές όπου ο ρυθμός μολύνσεων είναι κάτω από 50 νέες μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους.

Γαλλία

Από τις 9 Ιουνίου, η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, που προς το παρόν βρίσκεται σε ισχύ από τις 21:00 έως τις 06:00, θα ξεκινά πλέον δύο ώρες αργότερα, στις 23:00.

Τα εστιατόρια, οι καφετέριες και τα μπαρ θα μπορούν να ξεκινούν να σερβίρουν τους πελάτες σε κλειστό χώρο- με 50% χωρητικότητα και μάξιμουμ έξι άτομα σε κάθε τραπέζι.

Τα μουσεία, οι κινηματογράφοι, οι αθλητικές εγκαταστάσεις και τα μη αναγκαία καταστήματα, που όλα άνοιξαν τον Μάιο, θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να αυξήσουν τη χωρητικότητά τους.

Από τις 30 Ιουνίου, οι περιορισμοί και η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρθεί, σύμφωνα με τον τρέχοντα σχεδιασμό.

Πηγή: fortunegreece.com