Η ζοφερή πρόβλεψη Καπραβέλου για ένα νέο 7ο κύμα

Καμπανάκι κινδύνου ενόψει του φθινοπώρου χτύπησε ο Διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Η πανδημία δεν μας έχει ξεχάσει. Δεν έχουμε ξεμπερδέψει. Ο Ιούλιος έκλεισε με έναν απαράδεκτο αριθμό νεκρών» σε σχέση με πριν από έναν χρόνο.

Τον Ιούλιο του 2021 είχαμε γύρω στους 350 νεκρούς από COVID και ένα χρόνο αργότερα είχαμε 1.100.

Ο κ. Καπραβέλος εξέφρασε την έντονη αντίθεση του με την ακραία χαλάρωση των μέτρων σε μία περίοδο που η πανδημία σκοτώνει ανθρώπους. Παράλληλα έκανε λόγο για «εσωτερικό εχθρό» αναφερόμενος στην υποτίμηση του κινδύνου αυτού.

Η ζοφερή πρόβλεψη Καπραβέλου

Ο διευθυντής ΜΕΘ στο Παπανικολάου προχώρησε μάλιστα, και σε μία δυσοίωνη πρόβλεψη σε περίπτωση που δεν αλλάξει κάτι το επόμενο διάστημα

«Εάν συνεχίσουμε έτσι και επιστρέψουν οι εκδρομείς, ανοίξουν τα σχολεία, είμαστε σε κλειστούς χώρους και δεν παίρνουμε μέτρα προφύλαξης, τότε θα έχουμε ένα 7ο κύμα που θα μας καταστρέψει, όπως και τα προηγούμενα» εκτίμησε.

Κάλεσε, μάλιστα, την Πολιτεία να αναλάβει το ρόλο της και να πραγματοποιήσει παρεμβάσεις, ειδικά από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμμόρφωση από τους πολίτες.

Σχετικά, με τους ανθρώπους που χάνουν τη ζωή τους, τόνισε ότι είναι άνθρωποι πλήρως λειτουργικοί, οι «παππουδες, οι γιαγιάδες και οι μαμάδες μας».

Να μην καθυστερήσει η 4η δόση στους ηλικιωμένους

Ο κ. Καπραβέλος προέτρεψε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο να κάνουν οπωσδήποτε την 4η δόση και να μην περιμένουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια.

Πρόσθεσε ότι η μόλυνση με τον κορονοϊό μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα επιλοκές στην υγεία του μολυσμένου.

Ας σημειωθεί ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια αναμένονται τον Οκτώβριο. Τότε θα αποφασιστεί αν θα υπάρξει σύσταση χρήσης τους στο γενικό πληθυσμό. Προς το παρόν, υπάρχει ισχυρή σύσταση εμβολιασμού με 4η δόση στους άνω των 60 ετών και στους ευάλωτους. Ωστόσο, η πλατφόρμα των ραντεβού για 4η δόση έχει ανοίξει για όλους τους ενήλικες. Οι υγειονομικοί συστήνουν στο γενικό πληθυσμοί να μιλήσουν με το γιατρό τους προτού πάρουν την τελική τους απόφαση για εμβολιασμό με 4η δόση.