Η Ζωή Κωνσταντοπούλου πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο για την 50ή επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας με τα αιτήματα της κοινωνίας (audio)

Καλά – καλά δεν είχαν περάσει έξι ώρες από την ομιλία της στην ολομέλεια της Βουλής για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιβεβαίωσε πλήρως τα λεγόμενά της. Με τη συνέπεια μεταξύ των λόγων της και των έργων της, η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο για την ετήσια εκδήλωση, όχι με στόχο να περάσει μία χαλαρή καλοκαιρινή βραδιά, αλλά για να δείξει έμπρακτα ότι μέσα από τη συμμετοχή κερδίζονται τα δικαιώματα. Μέσα από τα αιτήματα έρχονται τα κοινωνικά οφέλη. Στο κιόσκι των πολιτικών αρχηγών και, βέβαια, της οικοδέσποινας, Κατερίνας Σακελλαρόπουλου, η Ζωή Κωνσταντοπούλου άδραξε την ευκαιρία για να μεταφέρει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους άλλους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών κομμάτων κάποια ζητήματα που απασχολούν το σύνολο της κοινωνίας.

“Ναι, να σας πω καταρχάς ότι, είναι μία πολύ σπουδαία επέτειος, η επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας και ελπίζω, και το επόμενο διάστημα, να παρθούν πρωτοβουλίες, που θα υπογραμμίζουν και θα δικαιώνουν την επέτειο. Εμείς έχουμε καταθέσει προτάσεις και στη Βουλή. Θα σας τα πω και στη συνέχεια. Όπως είναι, ας πούμε, ότι θα πρέπει επιτέλους αυτές οι επέτειοι που συνδέονται με την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και με τον αντιδικτατορικό αγώνα, να ανακηρυχθούν και εθνικές μας επέτειοι. Όπως οι επέτειοι της Επανάστασης, της Εθνικής Αντίστασης, του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και της περιόδου εκείνης”, είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου στα Παραπολιτικά 90,1 και άρχισε να δίνει… ειδήσεις:  “Εκτός, των άλλων, είχα την ευκαιρία σε αυτήν την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που είναι η εθιμοτυπική να θέσω ένα ζήτημα που το θεωρώ πολύ σημαντικό. Και αυτό είναι να δοθούν επιτέλους στη δημοσιότητα τα πρακτικά από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών που έγινε στις 6 Ιουλίου του 2015.Είναι ένα πολύ σημαντικό ιστορικό γεγονός. Νομίζω ότι είναι καιρός,  οι πολίτες να μάθουν τι υποσχέθηκε εκείνο το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Είχε ενδιαφέρον γιατί από τους πολιτικούς αρχηγούς που ήμασταν χθες, ο μοναδικός ο οποίος ήταν παρών το 2015 ήταν ο κύριος Κουτσούμπας, ο οποίος, είπε ότι και αυτός στηρίζει αυτό το αίτημα. Και το πιο ενδιαφέρον με τη χθεσινή σύνθεση ήταν ότι δεν υπήρξαν αντιρρήσεις σε αυτό, γιατί ξέρετε ότι είχα ζητήσει και το 2015…Ο πρωθυπουργός είπε, “Εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση.” Η κυρία Πρόεδρος επίσης δεν έφερε κάποια αντίρρηση. Επιφυλάχτηκε να εξετάσει τη διαδικασία, αλλά νομίζω ότι είναι καιρός, κύριε Τάκη. Ξέρετε ότι έχετε και δημοσιογραφικά ερευνητικά… Νομίζω ότι ήταν μια ουσιαστική συζήτηση και να σας πω την αλήθεια…”, ανέφερε για μία περίοδο που άλλαξε τη ζωή των πολιτών και υποθήκευσε το μέλλον της χώρας.

Στη συνέχεια, η Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε και στη συζήτηση που είχε με τον Στέφανο Κασσελάκη. Επιβεβαίωσε ότι μίλησε μαζί του.

Ναι, γιατί μου έστειλε και μία επιστολή πριν από λίγες μέρες, προτείνοντας μία σύμπραξη σε σχέση με την Παλαιστίνη. Ξέρετε ότι η Πλεύση Ελευθερίας εδώ και πάρα πολλούς μήνες θέτει το ζήτημα της γενοκτονίας σε βάρος των Παλαιστινίων στην πρώτη, στην πρώτη γραμμή. Κάνουμε κοινοβουλευτικό έλεγχο, έχουμε φέρει τον Πρέσβη της Παλαιστίνης στην, Βουλή,  ζητούμε εξηγήσεις… Του είπα ότι στην επιστολή του θα απαντήσω και έμπρακτα θετικά, όπως έχω κάνει και σε προηγούμενη επιστολή του κυρίου Χαρίτση. Και ελπίζω ότι θα πείσουμε την κυβέρνηση ότι θα πρέπει στο Παλαιστινιακό να αναληφθούν άλλου είδους πρωτοβουλίες, προκειμένου η χώρα μας να μην κατατάσσεται στις χώρες οι οποίες μιλούν για δικαιώματα στην άμυνα”.

Στο κιόσκι του Προεδρικού Μεγάρου, ωστόσο, υπήρξαν και διαφωνίες. Ειδικά όταν άνοιξε η Ζωή Κωνσταντοπούλου το θέμα της Ψυχικής Υγείας, αλλά και της Γυάρου, για την οποία έγιναν σχέδια να γεμίσει με… ανεμογεννήτριες.

Ήτανε, θα σας έλεγα, επικοινωνιακό το κλίμα με όλους. Εμένα, αν θέλετε, αυτό που με ικανοποιεί, είναι ότι δεν ήτανε ένα κλίμα επιφανειακό, ότι συζητήθηκαν και κάποια ουσιαστικά πράγματα. Θέσαμε στον κύριο Μητσοτάκη το ζήτημα της ψυχιατρικής, της ψυχικής υγείας, γιατί αυτή τη στιγμή κλείνουν ψυχιατρικές δομές και δομές απεξάρτησης με το νομοσχέδιο του κυρίου Γεωργιάδη και μάλιστα αυτό προωθείται με πολύ fast track τρόπο. Και υπήρξε βέβαια, καταλαβαίνετε, όχι απλώς ένταση, υπήρξε διαφωνία ισχυρή. ενα άλλο θέμα που τέθηκε ήταν το θέμα της Γυάρου.

Το θέμα της ψυχικής υγείας να ξέρετε, είναι ένα θέμα το οποίο όλοι, αν θυμάμαι καλά, όλοι οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης, το θέσαμε με ένταση. Ένα άλλο θέμα που, τέθηκε ήταν το ζήτημα της Γυάρου, όπου τότε, τον τελευταίο καιρό υπήρξε η δημοσιοποίηση ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί η Γυάρος, αυτός ο ιστορικός τόπος εξορίας και μαρτυρίου, για εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Εκεί, λοιπόν, είχαμε τη δέσμευση του κυρίου Μητσοτάκη ότι δεν θα γίνει αυτό. Και αυτό επίσης είναι σημαντικό, όσο και αν είναι αδιανόητο να το σκέφτηκε κάποιος ότι θα μπορούσε να, εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες στη Γυάρο. Το σημαντικό είναι ότι αποσύρεται αυτή η πρωτοβουλία και συνολικά, θα σας έλεγα ότι…Έβγαλε και σας διαβεβαιώνω, ξέρατε πόσες ειδήσεις; Έβγαλε και τη διαφωνία μας συνολικά για το θέμα των ανεμογεννητριών. Κύριε Τάκη, εγώ νομίζω ότι, σε κάποια θέματα πρέπει να είναι ανεκτή και η διαφωνία και η σύγκρουση. Δηλαδή, το να μπορεί να γίνει μία συζήτηση και να διαφωνήσουμε, δεν έχει σημασία. Είναι πολύ σημαντικό και αυτό είναι και ένας λόγος για τον οποίο, συνεχώς επιμένω στη Βουλή ότι πρέπει να έρχεται ο πρωθυπουργός, του το ‘πα και χθες, δεν πρέπει να μην απαντάει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, δεν πρέπει να ‘ναι άδεια η Βουλή, πρέπει να ακούει ο ένας τον άλλον. Εμείς είμαστε, νομίζω, οι μόνοι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας που ακούμε τα άλλα κόμματα τι λένε. Η δημοκρατία είναι διάλογος, είναι και αντίρρηση, είναι και σύνθεση. Όλα αυτά λοιπόν, καλό είναι να τα θυμόμαστε και να δοκιμάζουμε και τις απόψεις μας στην, στη διαφωνία. Εμείς το κάνουμε, ξέρετε”, πρόσθεσε η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.

“Εμείς θεωρούμε, κύριε Τάκη, ότι το πρόσωπο, που αναλαμβάνει και συνολικά τα πρόσωπα, τα οποία αναλαμβάνουν τέτοιου είδους θεσμική και δημοκρατική ευθύνη, πρέπει να είναι πρόσωπα που έχουν ακεραιότητα, αντιστάσεις, δημοκρατικό φρόνημα. Πρέπει να είναι πρόσωπα που να μπορούν να πούνε “όχι”. Είναι, αν θυμάστε τι είχα πει ως Πρόεδρος της Βουλής, στον κύριο Παυλόπουλο όταν εξελέγη.  Είναι αυτά, είναι αυτά τα οποία πιστεύω.Ναι. Είναι αυτά τα οποία πιστεύω. Απαιτείται και τα έχω ζήσει κιόλας. Απαιτείται το πρόσωπο που αναλαμβάνει τόσο υψηλή θεσμική ευθύνη, ισχύει για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ισχύει για τον πρωθυπουργό, ισχύει για τον Πρόεδρο της Βουλής, ισχύει και για τον καθένα που έρχεται σε θέση εξουσίας και ευθύνης. Πρέπει να έχει στο πρώτο επίπεδο το κοινωνικό συμφέρον για τους πολίτες, πρέπει να έχει στο πρώτο επίπεδο το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνική ευημερία και πρέπει να μπορεί να αντισταθεί σε πιέσεις και πρέπει να μην αλλοιθωρίζει, το βλέμμα του μακριά από τη δημοκρατία”, σχολίασε η Ζωή Κωνσταντοπούλου για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές.