Η κλιματική αλλαγή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ψυχική υγεία

Η κλιματική αλλαγή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ψυχική υγεία και την ευημερία, καταλήγει μια νέα σύντομη έκθεση πολιτικής του ΠΟΥ, που παρουσιάστηκε σήμερα στη διάσκεψη Στοκχόλμη+50.

Ως εκ τούτου, ο Οργανισμός προτρέπει τις χώρες να συμπεριλάβουν την υποστήριξη ψυχικής υγείας στην απόκρισή τους στην κλιματική κρίση, αναφέροντας παραδείγματα όπου μερικές πρωτοπόρες χώρες το έχουν κάνει αποτελεσματικά.

Τα ευρήματα συμφωνούν με μια πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Η IPPC αποκάλυψε ότι η ταχέως αυξανόμενη κλιματική αλλαγή αποτελεί αυξανόμενη απειλή για την ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική ευημερία, προκαλώντας από συναισθηματική δυσφορία μέχρι άγχος, κατάθλιψη, θλίψη και αυτοκτονική συμπεριφορά.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ψυχική υγεία είναι άνισα κατανεμημένες με ορισμένες ομάδες να επηρεάζονται δυσανάλογα ανάλογα από παράγοντες όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση, το φύλο και η ηλικία. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει πολλούς από τους κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες που ήδη οδηγούν σε μαζικές επιβαρύνσεις ψυχικής υγείας παγκοσμίως. Μια έρευνα του ΠΟΥ το 2021 σε 95 χώρες διαπίστωσε ότι μόνο 9 έχουν συμπεριλάβει μέχρι στιγμής την ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη στα εθνικά τους σχέδια για την υγεία και την κλιματική αλλαγή.

Υπάρχουν σχεδόν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι που ζουν με προβλήματα ψυχικής υγείας σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος ενώ 3 στους 4 δεν έχουν πρόσβαση στις απαραίτητες υπηρεσίες.

Η νέα σύντομη πολιτική του ΠΟΥ συστήνει πέντε σημαντικές προσεγγίσεις προκειμένου οι κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη ψυχική υγεία.

  • ενσωμάτωση του κλίματος στα προγράμματα ψυχικής υγείας·
  • ενσωμάτωση της υποστήριξης της ψυχικής υγείας με τη δράση για το κλίμα
  • ανάπτυξη προσεγγίσεων που βασίζονται στην κοινότητα για τη μείωση των τρωτών σημείων
  • να κλείσει το μεγάλο χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει για την ψυχική υγεία και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Υπάρχουν μερικά καλά παραδείγματα για το πώς μπορεί να γίνει αυτό, όπως στις Φιλιππίνες, οι οποίες ανοικοδόμησαν και βελτίωσαν τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας τους μετά τον αντίκτυπο του τυφώνα Haiyan το 2013 ή στην Ινδία. Εκεί ένα εθνικό project έχει κλιμακώσει τις προσπάθειες μείωσης του κινδύνου καταστροφών στη χώρα προετοιμάζοντας παράλληλα τις πόλεις για να ανταποκριθούν στους κλιματικούς κινδύνους και να αντιμετωπίσουν τις ψυχικές και ψυχοκοινωνικές ανάγκες.