Η κοινή πάθηση που αυξάνει κατά 36% τον κίνδυνο εμφάνισης του Αλτσχάιμερ

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια χρόνια εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου και αποτελεί το συχνότερο αίτιο της άνοιας. Πλήττει σχεδόν αποκλειστικά την τρίτη ηλικία και σύμφωνα με μία νέα μελέτη, μία κοινή πάθηση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Η νόσος Αλτσχάιμερ δεν αποτελεί φυσιολογική εκδήλωση του γήρατος. Είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση και η κύρια κλινική εκδήλωση της είναι η διαταραχή στη μνήμη, ενώ προσβάλλονται και άλλες εγκεφαλικές λειτουργίες.

Η εκδήλωση της νόσου δεν έχει μια αιτία αλλά ένα πλέγμα από αίτια: γενετικά, περιβαλλοντικά και τρόπος ζωής. Σημαντικοί παράγοντες κινδύνου είναι η ηλικία και η κληρονομικότητα.

Όσο αυξάνεται η ηλικία, τόσο μεγαλώνει η πιθανότητα εκδήλωσης της νόσου. Περίπου 5% των ασθενών στην ομάδα 65 – 74 ετών πάσχουν από τη νόσο Alzheimer, αλλά στις ηλικίες άνω των 85, το ποσοστό ανεβαίνει στο 50%.

Επίσης, αν έχετε πρώτου βαθμού συγγενή (πατέρα, μητέρα, αδελφό ή αδελφή) με νόσο Alzheimer, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να νοσήσετε κι εσείς.

Η πάθηση που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης του Αλτσχάιμερ

Τώρα μία νέα μελέτη τεκμηριώνει τη σχέση μεταξύ της μη θεραπευμένης υψηλής αρτηριακής πίεσης και του αυξημένου κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ για ενήλικες 60 ετών και άνω.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό τεύχος του Neurology, του ιατρικού περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, αποτελεί ανασκόπηση 14 διεθνών μελετών στις οποίες συμμετείχαν 31.250 άτομα.

Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι ήταν 72 ετών κατά μέσο όρο, παρακολουθήθηκαν για περίπου τέσσερα χρόνια για γνωστικές αλλαγές και διαγνώσεις άνοιας. Από τους συμμετέχοντες, 1.415 άτομα εμφάνισαν νόσο Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες με μη θεραπευμένη υψηλή αρτηριακή πίεση είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με τα άτομα που έλαβαν θεραπεία για την υψηλή αρτηριακή πίεση και τα άτομα χωρίς τη χρόνια πάθηση.

«Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί κύρια αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου και αγγειακής νόσου, και όμως μπορεί να ελεγχθεί με φαρμακευτική αγωγή, μειώνοντας τον κίνδυνο ενός ατόμου για αυτές τις ασθένειες» δήλωσε στο nypost ο Δρ Matthew Lennon, συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία. «Η δική μας μετα-ανάλυση εξέτασε ηλικιωμένους ανθρώπους και διαπίστωσε ότι η μη αντιμετώπιση της αρτηριακής πίεσης μπορεί πράγματι να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Δρ Lennon και η ομάδα του ανέλυσαν τις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης, τις διαγνώσεις υπέρτασης και τη χρήση φαρμάκων μεταξύ των συμμετεχόντων. Το 36% δεν είχε υψηλή αρτηριακή πίεση, το 51% έπαιρνε φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και το 9% είχε μη θεραπευμένη υψηλή αρτηριακή πίεση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες με μη θεραπευμένη υψηλή αρτηριακή πίεση είχαν 36% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς υψηλή αρτηριακή πίεση και 42% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με εκείνους που αντιμετώπιζαν την υψηλή αρτηριακή πίεση με φάρμακα.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι τα αποτελέσματά τους δεν αποδεικνύουν ότι η μη θεραπευμένη υψηλή αρτηριακή πίεση προκαλεί τη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά δείχνουν μια συσχέτιση.

«Η μετα-ανάλυσή μας που περιλάμβανε ανθρώπους από όλο τον κόσμο διαπίστωσε ότι η λήψη φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ σε όλη τη μετέπειτα ζωή» δήλωσε ο Δρ Lennon. Και πρόσθεσε: «Τα αποτελέσματα αυτά υποδηλώνουν ότι η αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης καθώς ένα άτομο μεγαλώνει εξακολουθεί να αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ».

Πηγή: oloygeia.gr