Η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει τη χώρα – Εφιαλτικές προβλέψεις για τα κρούσματα – Τρόμος για τους διασωληνωμένους

«Καμπανάκι» κινδύνου για 5 χιλιάδες κρούσματα μέχρι το τέλος Αυγούστου κρούουν οι επιστήμονες, καθώς επελαύνει η μετάλλαξη Δέλτα.

Νέα έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού σημειώθηκε την Τρίτη 3 Αυγούστου, με τις μολύνσεις να ξεπερνούν και πάλι τις 3.000.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.428 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις, ενώ είχαμε αύξηση των θανάτων και των διασωληνωμένων, με την τελευταία να προκαλεί «πονοκέφαλο» στους ειδικούς.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 14 (έξι περισσότεροι σε σχέση με τη Δευτέρα), ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 191 (64.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 82.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Στο μεταξύ, όπως κάθε ημέρα, έτσι και σήμερα, η Αττική κατέκτησε την αρνητική πρωτιά των κρουσμάτων.

Την ίδια στιγμή, «πονοκέφαλο» στους ειδικούς προκαλούν αρκετές περιοχές της Ελλάδας.

Το Λεκανοπέδιο της Αττικής συγκέντρωσε χθες 1.168 μολύνσεις.

Έντονη ανησυχία, ωστόσο, προκαλεί η Θεσσαλονίκη, στην οποία – σε αντίθεση με την Αττική – τα κρούσματα παραμένουν ιδιαίτερα υψηλά, αφού σήμερα καταγράφηκαν 316.

Σταθερά στο «κόκκινο» για πολλοστή μέρα στη σειρά βρίσκεται η Κρήτη, με το Ηράκλειο να «δίνει» 142 κρούσματα, τα Χανιά 129 και το Ρέθυμνο 58.

Ακόμα, 108 κρούσματα καταγράφει η Ρόδος, 83 η Αχαΐα, 64 η Εύβοια και 60 η Κοζάνη.

Τι δείχνουν τα λύματα

Την εβδομάδα 26 Ιουλίου έως 1 Αυγούστου 2021, παρατηρήθηκαν αυξητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 19 έως 25 Ιουλίου 2021, στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα του Βόλου, της Λάρισας, καθώς και στους τέσσερις νομούς της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, στη Λάρισα, παρατηρήθηκε αύξηση (+79%) στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων, ενώ στο Βόλο σημειώθηκε αύξηση (+112%).

Στο Ηράκλειο Κρήτης, καταγράφηκε αύξηση (+50%), στα Χανιά καταγράφηκε αύξηση (+38%), στο Ρέθυμνο (+34%), ενώ στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης καταγράφηκε η πιο σημαντική αύξηση (+186%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων, σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Η μετάλλαξη Δέλτα σαρώνει τη χώρα

«Καμπανάκι» κινδύνου για 5 χιλιάδες κρούσματα μέχρι το τέλος Αυγούστου κρούουν οι επιστήμονες, καθώς επελαύνει η μετάλλαξη Δέλτα.

Έκκληση στους ανεμβολίαστους πολίτες να εμβολιαστούν απηύθυνε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μέσω του Mega.

Μάσκα και τρίτη δόση εισηγούνται οι ειδικοί, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση για υποχρεωτικό rapid test για όσους επιστρέφουν από τα νησιά.

Στο «κόκκινο» θα φτάσουν οι πανδημικοί δείκτες έως το τέλος Αυγούστου, καθώς η κινητικότητα των πολιτών και η χαλάρωση των μέτρων προστασίας αποτελούν ένα εκρηκτικό συνδυασμό.

Τα μοντέλα των επιστημόνων προβλέπουν έως και 5.000 μολύνσεις στο τέλος του καλοκαιριού. Το βλέμμα των επιστημόνων είναι στραμμένο σε νησιά και τουριστικές περιοχές, όπως τόνισε στο MEGA ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια φαίνονται ήδη στο σύστημα υγείας, καθώς πληθαίνουν οι ασθενείς που χρήζουν μηχανική υποστήριξης.

Ενδεικτικό είναι ότι στις 25 Ιουλίου η πληρότητα στις ΜΕΘ κοροναϊού ήταν στο 30% , τρεις μέρες μετά ξεπέρασε το 35% και την 1η Αυγούστου έφτασε το 41,71%.

Ο υπουργός Υγείας απηύθυνε για μία ακόμη φορά έκκληση σε όλους να εμβολιαστούν και κυρίως στους εργαζόμενους στον τουρισμό.

Φόβοι για αύξηση των νοσηλειών

«Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι τι θα συμβεί όταν θα πάψουν να νοσούν νεαροί πληθυσμοί και δίνουν μικρή επιβάρυνση και σε νοσηλείες και σε εντατικές και σε απώλειες και θα συναντηθεί ο ιός με τους άνω των 50, που είναι ανεμβολίαστοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο οποίος επεσήμανε ότι ο ιός βρίσκεται παντού.

Ο κ. Εξαδάκτυλος επεσήμανε ότι, από το Σεπτέμβριο, οπότε όλοι θα επιστρέψουν από τις διακοπές τους και θα γυρίσουν στο εργασιακό τους περιβάλλον, θα μπουν σε μέσα μεταφοράς, θα πάνε σε μέρη διασκέδασης και τότε, όταν ο ιός συναντήσει τους άνω των 50, «θα έχουμε μεγαλύτερη επίπτωση και απώλειες».

Επίσης ανέφερε ότι «ο αριθμός των εμβολιασμένων που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ αυτή τη στιγμή «είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού και περισσεύουν», ενώ το ίδιο ισχύει και για τις νοσηλείες.

«Γι’ αυτό μας ακούτε να είμαστε κουραστικοί, επαναλαμβάνοντας το ίδιο πράγμα. Με δύο τρόπους μπορούμε να προφυλαχθούμε από τη διασπορά: είτε με αυστηρά περιοριστικά μέσα σε όλη την κοινωνία, τα οποία δεν θα αποδώσουν άμεσα, είτε με τον εμβολιασμό που είναι πιο απλός, πιο ανώδυνος και πιο οικονομικός. Επιδιωκώμενο είναι να εμβολιαστεί το 100% των ατόμων άνω των 50, διότι είναι αυτοί που δίνουν τις βαριές νοσηλείες», τόνισε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.