Η μετάλλαξη Δέλτα φέρνει «καρδιοχτύπι» μέσα στο καλοκαίρι

Από τις… ανάσες ανακούφισης στο… καρδιοχτύπι για κύμα της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι, λόγω της μετάλλαξης Δέλτα. Ανησυχία σε Ελλάδα και Ευρώπη. Τα μέτρα που λαμβάνει η χώρα μας και η απόφαση των “27” στη Σύνοδο Κορυφής.

Η αυξητική τάση των κρουσμάτων στην Κρήτη από την επίμαχη μετάλλαξη Δέλτα και η εμφάνιση της σε ακόμη 5 σημεία στη χώρα, σήμανε συναγερμό σε κυβέρνηση και επιστήμονες.

Συνολικά στην Ελλάδα καταγράφονται 29 κρούσματα. Χθες (24.06.2021) στο Ηράκλειο εντοπίστηκαν 18 νέα κρούσματα και η καταγραφή ότι σχεδόν όλοι ήταν ανεμβολίαστοι, επιβεβαίωσε για άλλη μία φορά πόσο κομβικής σημασίας είναι ο εμβολιασμός του πληθυσμού και η ανάπτυξη “τείχους” ανοσίας το συντομότερο δυνατόν.

Η εκτίμηση είναι ότι μέχρι τέλος Αυγούστου η μετάλλαξη τύπου «Δέλτα» θα κυριαρχήσει στη χώρα μας και ότι το συγκεκριμένο στέλεχος είναι 50-60% πιο μεταδοτικό. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν οδηγεί σε πιο βαριά νόσηση.

Ο χάρτης της μετάλλαξης «Δέλτα» στην Ελλάδα

Κι ενώ κυβέρνηση και ειδικοί είχαν αρχίσει να… χαμογελούν, έστω και αδρά, καθώς η διαχείριση της πανδημίας ήταν πλέον πιο ομαλή, η αυξητική τάση στην Κρήτη των κρουσμάτων αλλά και ο εντοπισμός του στελέχους σε ακόμη 5 σημεία στη χώρα (5 στην Αττική, 2 στη Θεσσαλονίκη, 1 στην Κορινθία, 1 στην Αχαΐα και 1 κρούσμα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»), έκρουσε κώδωνα κινδύνου.

Το υπερόπλο του εμβολιασμού κατά της μετάλλαξης

Το μοναδικό ανάχωμα στην επικίνδυνη μετάλλαξη είναι ο εμβολιασμός. Αυτό ήταν το μήνυμα από την πολύωρη έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, τους υφυπουργούς παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο και Θεόδωρο Λιβάνιο, τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, καθώς και δημάρχους της Κρήτης…

Όλοι συμφώνησαν ότι κλειδί είναι να συνεχιστεί η στενή παρακολούθηση και η διαρκής ιχνηλάτηση, κάτι που έγινε γίνει πιο εύκολο με τον εμβολιασμό.

Κ. Μητσοτάκης: «Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε»

Υπό τον φόβο η χώρα να δοκιμαστεί μέσα στο καλοκαίρι από κύμα πανδημίας λόγω της μετάλλαξη «Δέλτα» και να κινδυνεύσουν οι ανεμβολίαστοι πολίτες, ο Πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες απηύθυνε εκ νέου έκκληση για εμβολιασμό, έτσι ώστε η χώρα να χτίσει το “τείχος” ανοσίας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Τη συνόδευσε με τα λόγια του κορυφαίου αμερικανού επιδημιολόγου Φάουτσι: «Είστε εμβολιασμένοι, είστε ασφαλείς. Είστε ανεμβολίαστοι, κινδυνεύετε».

«Τόσο απλά και τόσο καθαρά» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανήσυχοι οι “27” για τη μετάλλαξη «Δέλτα» – Τι συμφώνησαν

Έντονη η ανησυχία και στις Βρυξέλλες. Κοινή ήταν η εκτίμηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι αν δεν υπάρξει άμεσα συντονισμός η μετάλλαξη τύπου Δέλτα θα κυριαρχήσει στις χώρες της Ευρώπης.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα στο κείμενο των συμπερασμάτων οι “27” τόνιζαν την ανάγκη να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί, αλλά και η επαγρύπνηση για την εμφάνιση των νέων μεταλλάξεων του ιού.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την ικανοποιητική πρόοδο στον εμβολιασμό και τη συνολική βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών εμβολιασμού και επαγρύπνησης και συντονισμού όσον αφορά τις εξελίξεις, ιδίως την εμφάνιση και τη διάδοση παραλλαγών», αναφέρουν οι «27».

Παράλληλα πρόσθεσαν ότι τα εσωτερικά και εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. θα πρέπει να ανοίξουν με προσοχή και με συντονισμένο τρόπο.

Και αυτή τη φορά ο Γάλλο-γερμανικός άξονας εμφανίστηκε με κοινή γραμμή, και μάλιστα με το “καλησπέρα” σας, θέτοντας επί της ουσίας θέμα μπλόκου στους τουρίστες από τη Μεγάλη Βρετανία, όπου η μετάλλαξη “Δέλτα” έχει μεγάλη εξάπλωση.

«Ασφαλώς μας ανησυχεί η παραλλαγή Δέλτα και θα επιδιώξω γι’ αυτό πιο συντονισμένη στάση στο θέμα των αφίξεων από περιοχές όπου διαπιστώνεται εξάπλωση παραλλαγών», δήλωσε πρώτη η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει αποφάσεις για συντονισμένο άνοιγμα συνόρων σε ανθρώπους από άλλες χώρες» ακολούθησε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όλα τα επίσημα στοιχεία, οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν από τη μετάλλαξη «Δέλτα».