Η πιο κρίσιμη διατροφική συνήθεια για χαμηλό σάκχαρο

Η λήψη αρκετών διαλυτών ινών που εξασφαλίζουν μόνο συγκεκριμένες τροφές είναι το κλειδί για τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας.

To αίμα σου πάντα χρειάζεται ζάχαρη. Είναι η θεμελιώδης πηγή ενέργειας του σώματός σου και χωρίς αυτή, το σώμα σου δε θα μπορεί να εκτελέσει απλές ενέργειες. Αν και είναι κρίσιμο για το αίμα σου να έχει γλυκόζη, υπάρχει μία γραμμή ανάμεσα στα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης και τα πολύ υψηλά.

Όταν το σάκχαρο σου αρχίζει να ανεβαίνει, το σώμα σου παράγει ινσουλίνη για να βοηθήσει τα κύτταρα του σώματος να το απορροφήσει. Αυτό βοηθά τον οργανισμό σου να το χρησιμοποιήσει ως ενέργεια. Αν, όμως, το σάκχαρό σου είναι πολύ υψηλό με τον καιρό, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπεργλυκαιμία.

Η υπεργλυκαιμία ή το υψηλό σάκχαρο – συνδέεται συχνά με τον διαβήτη τύπου 2 και μπορεί να οδηγήσει σε οργανική ζημιά αν μείνει αθεράπευτο. Αν και κάποιες περιπτώσεις υψηλού σακχάρου οφείλεται στην κληρονομικότητα ή άλλες υπάρχουσες ασθένειες, η δίαιτα ενός ατόμου και ο τρόπος ζωής συχνά παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Για παράδειγμα, μία δίαιτα υψηλή σε επεξεργασμένους υδατάνδθρακες και επεξεργασμένα σάκχαρα μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη γλυκόζη στο αίμα λόγω του τρόπου που ο οργανισμός επεξεργάζεται αυτές τις τροφές.

Κρίσιμη για το χαμηλό σάκχαρο η κατανάλωση διαλυτών ινών

Επομένως, όταν πρόκειται για την επιλογή μίας πιο υγιεινής δίαιτας, η διαιτολόγος Trista Best, αναφέρει στο eatthis ότι η πιο κρίσιμη διατροφική συνήθεια για να χαμηλώσεις το σάκχαρο σου είναι να καταναλώνεις αρκετές διαλυτές ίνες.

Ένας λόγος για τον οποίο η κατανάλωση διαλυτών ινών είναι μια τόσο σημαντική συνήθεια για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα είναι ότι αυτή η θρεπτική ουσία υποστηρίζει την ανάπτυξη βακτηρίων του εντέρου που παίζουν ρόλο στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. «Οι διαλυτές φυτικές ίνες βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη τροφοδοτώντας τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου . Όταν αυτά τα βακτήρια υπάρχουν σε μεγάλους αριθμούς, είναι σε θέση να αφομοιώσουν καλύτερα την τροφή που τρώμε και να μετριάσουν την απόκριση της ινσουλίνης του σώματος», λέει ο Best.

Συγκεκριμένα, τα μικρόβια του εντέρου παράγουν μεταβολίτες που ονομάζονται λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας (SCFAs). Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science , αυτά τα SCFA είναι μια σημαντική πηγή ενέργειας για το σώμα σας και οι ελλείψεις σε αυτά τα λιπαρά οξέα έχουν συσχετιστεί με τον διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη υποδηλώνει ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στη διευκόλυνση της ανάπτυξης περισσότερων SCFAs, καθώς και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα για άτομα με διαβήτη.

Μαζί με τη βοήθεια στη διατήρηση υγιών βακτηρίων του εντέρου, οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των αιχμών του σακχάρου στο αίμα. «Οι διαλυτές φυτικές ίνες επιβραδύνουν επίσης την απορρόφηση του σακχάρου, η οποία αποτρέπει τις γρήγορες κορυφώσεις του σακχάρου στο αίμα . Αυτός ο βραδύτερος ρυθμός απορρόφησης επιτρέπει στα κύτταρα να προσαρμοστούν στις επιδράσεις της ινσουλίνης πιο αργά χωρίς ταχεία εισροή»

Οι καλύτερες πηγές διαλυτών φυτικών ινών

Όταν μιλάμε για διαιτητικές ίνες , υπάρχουν δύο τύποι που πρέπει να λάβετε υπόψη: διαλυτές και αδιάλυτες. Και τα δύο είναι ζωτικής σημασίας για μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Ενώ πολλά τρόφιμα περιέχουν και τα δύο είδη, συχνά τα περιέχουν σε διαφορετικές ποσότητες.

«Τα όσπρια όπως τα μαύρα φασόλια , τα φασόλια και τα φασόλια lima είναι πλούσιες πηγές διαλυτών φυτικών ινών και οι γλυκοπατάτες παρέχουν επίσης μια εξαιρετική πηγή διαλυτών ινών και είναι μια εξαιρετική πηγή υδατανθράκων για όσους πάσχουν από διαβήτη», λέει ο Best. «Άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες περιλαμβάνουν το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα αβοκάντο, τα καρότα και τα βερίκοκα».