Η πολύωρη χρήση των κινητών «απειλεί» τους νέους με κοπιωπία -Τα συμπτώματα

Μεγαλύτερη προσοχή στον χρόνο που περνούν τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες μπροστά στις οθόνες και ιδίως των κινητών τηλεφώνων, συστήνουν οι ειδικοί, καθώς υπάρχει κίνδυνος οφθαλμοπάθειας και κοπιωπίας.

Η επισήμανση έρχεται από τους κορυφαίους καθηγητές Οφθαλμολογίας των πανεπιστήμιων Cornell της Νέας Υόρκης και Wenzhou της Κίνας αλλά και επιστημονικού διευθυντή της Εμμετρωπία ΑΕ του Ηράκλειου και Ρέθυμνου Κρήτης, Γιάννη Ασλανίδη, ο οποίος μιλώντας στο News4Health ανέφερε τους πιο συνηθισμένους παράγοντες καταπόνησης των ματιών, δίνοντας χρήσιμες συμβουλές σε όσους περνούν πολλές ώρες μπροστά από μια οθόνη, προκειμένου να «γλυτώσουν» από τα συμπτώματα της κοπιωπίας.

Το μεγάλο λάθος σύμφωνα με τον καθηγητή Οφθαλμολογίας είναι πως οι νέοι συνηθίζουν να παρακολουθούν ολόκληρες ταινίες από το κινητό τους τηλέφωνο, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσουν στα μάτια τους.

Με αφορμή αυτό το γεγονός, ο κ. Ασλανίδης, εξήγησε τους λόγους που τα μάτια καταπονούνται όταν έρχονται σε τόσο κοντινή επαφή με τις οθόνες καθώς όπως είπε και ο ίδιος κάτι τέτοιο «επάγει μυωπία», αναφέροντας μάλιστα και την επίδραση που έχει το μέγεθος της οθόνης στα μάτια, δίνοντας το χαρακτηριστικό παράδειγμα της προβολής ταινίας από οθόνη κινητού και από οθόνη κινηματογράφου, παρουσιάζοντας τις διαφορές τους.

«Όταν παρακολουθούμε μια ταινία από μακριά σε μεγάλη οθόνη ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας περίπου 17 φορές ενώ όταν βλέπουμε μια ταινία σε κοντινή απόσταση (π.χ από το κινητό μας τηλέφωνο) ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας περίπου 6 με 7 φορές. Επομένως το δάκρυ δεν επαλείφει το μάτι μας για αυτό και έχουμε τα συμπτώματα κοπιωπίας ή ψηφιακής κόπωσης».

Σύμφωνα με τον κ. Ασλανίδη τα συμπτώματα που εκδηλώνει ένας άνθρωπος όταν πάσχει από κοπιωπία είναι:

  • Η θολή όραση
  • Τα κόκκινα μάτια
  • Η αίσθηση ξένου σώματος
  • Η δακρύρροια
  • Έντονοι πονοκέφαλοι
  • Μυοσκελετικά προβλήματα: Πόνοι στον αυχένα και στους ώμους

Παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία των ματιών

Οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία των ματιών και την όραση από το οπτικό σύνδρομο υπολογιστών είναι ο κακός φωτισμός, η φωτεινότητα της οθόνης, η λάθος απόσταση της οθόνης από τα μάτια, η κακή στάση του σώματος και οι ανωμαλίες της όρασης όπως (μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός).