Η τρίτη δόση εξασθενεί έναντι της μετάλλαξης Όμικρον μετά από δέκα εβδομάδες

Περίπου 2,5 μήνες διαρκεί η ισχύς της ενισχυτικής δόσης έναντι συμπτωματικής λοίμωξης covid-19 σύμφωνα με νέα στοιχεία που ανακοίνωση η βρετανική Υπηρεσία Ασφαλείας Υγείας.

Σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία πάντως, θα χρειαστούν ακόμα λίγες εβδομάδες μέχρι να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα των τρίτων δόσεων έναντι του κινδύνου νοσηλείας. Σύμφωνα πάντως με την εκτίμησή της «η προστασία πιθανώς θα είναι σημαντικά υψηλότερη έναντι της συμπτωματικής νόσου».

Η νέα έκθεση ανέλυσε στοιχεία από όσους εμβολιάστηκαν με Pfizer, Moderna ή AstraZeneca συγκρίνοντας σχεδόν 150.000 κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα και σχεδόν 70.000 κρούσματα Όμικρον. Όσοι από τους εξεταζόμενους έκαναν δύο δόσεις AstraZeneca και τρίτη δόση με mRNA (δηλαδή Pfizer ή Moderna) δύο έως τέσσερις εβδομάδες μετά την ενισχυτική δόση είχε αποτελεσματικότητα 60% στην αποτροπή της νόσου με συμπτώματα.

Η αποτελεσματικότητα άρχισε να πέφτει κατακόρυφα στις δέκα εβδομάδες συγκεκριμένα στο 35% ενώ της Moderna στο 45% μετά από εννέα εβδομάδες. Σε όσους έκαναν τρεις δόσεις Pfizer η αποτελεσματικότητα έπεφτε από το 70% μια εβδομάδα μετά την ενισχυτική δόση στο 45% δέκα εβδομάδες μετά.