Θάνος Πλεύρης: Εκτός ΜΕΘ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί

Για τον συναγερμό που σήμανε παγκοσμίως η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα μίλησε ο Θάνος Πλεύρης στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα». Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνει η χώρα μας, ενώ έστειλε κι ένα μήνυμα στους ανεμβολίαστους.

«Συνεδρίασαν και 29 του μηνός και τώρα θα συνεδριάσουνε μέσα στην εβδομάδα οι αντίστοιχοι ΕΟΔΥ της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ECDC προκειμένου να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μας λέει ότι τα δεδομένα τα οποία λαμβάνουμε δεν είναι αξιόπιστα. Αυτή τη στιγμή ουσιαστικά αυτό που γίνει στην Κίνα σε μία πρώτη φάση είναι ακριβώς αυτό που έλεγε η Ευρώπη, ότι η πολιτική Zero Covid έχει αποτύχει. Επειδή και εδώ πέρα υπήρχαν κάποιοι επιστήμονες που μιλούσανε για πολύ σκληρά περιοριστικά μέτρα. Δεν μπορεί μετά από ένα σημείο οι πανδημίες υποχρεωτικά πρέπει να μπαίνουν σε μία συνύπαρξη ώστε σιγά – σιγά να γίνουν επιδημίες», είπε αρχικά ο Θάνος Πλεύρης.

«Η Κίνα τώρα ουσιαστικά βρίσκεται στην κατάσταση που βρισκότανε η Ευρώπη πριν ένα χρόνο, όταν άνοιξε την οικονομία της και την κοινωνία της και επομένως είναι λογικό να έχει πολλά κρούσματα. Στο βαθμό που αυτά παραμένουνε με τις υπάρχουσες μεταλλάξεις δεν είναι ανησυχητικό. Η ανησυχία των επιστημόνων όλων είναι μήπως αυτή η μεγάλη έξαρση στην Κίνα πάει να οδηγήσει σε άλλες μεταλλάξεις», συμπλήρωσε, ενώ για τη λήψη μέτρων υποστήριξε ότι «κάποιες χώρες έχουν μπει σε μεμονωμένες ενέργειες. Εμείς ως χώρα θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική σε αυτό το πράγμα, γιατί καταλαβαίνετε, είναι ανούσιο η μία χώρα να παίρνει διαφορετικά μέτρα από τη στιγμή που υπάρχει ελεύθερη κινητικότητα μέσα στην Ευρώπη. Η χώρα μας βρίσκεται σε μία διαφορετική κατάσταση γιατί δεν έχει την είσοδο Κινέζων ή της απευθείας πτήσεις που έχουν άλλες χώρες και το αντιμετωπίζουνε, αλλά οπωσδήποτε μέσα στο επόμενο δεκαήμερο πρέπει να παρθούν οι κεντρικές αποφάσεις. Εμείς ακολουθούμε τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέλουμε να είμαστε σε μία εγρήγορση χωρίς να έχουμε πισωγυρίσματα».

Για τους ανεμβολίαστους, ο υπουργός Υγείας τόνισε: «Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε πάρει ουσιαστικά τρία μέτρα. Το πρώτο μέτρο είναι ότι έχουνε δύο τεστ την εβδομάδα. Να θυμίσουμε ότι όλος ο ανεμβολίαστος εργαζόμενος πληθυσμός έχει ένα τεστ, λόγω της ιδιαιτερότητας του υγειονομικού βάζουμε δύο τεστ. Θα έχουνε μάσκα υψηλής προστασίας που ούτως ή άλλως η μάσκα υπήρχε στα νοσοκομεία και υψηλής προστασίας σε συγκεκριμένους χώρους. Αυτοί θα έχουν συνολικά υψηλής προστασίας και με βάση τις ανάγκες του κάθε νοσοκομείου και την Επιτροπή Λοιμώξεων θα αποφεύγεται η επαφή στο κομμάτι γιατρών και νοσηλευτών, όπου υπάρχουν ΜΕΘ και ανοσοκατεσταλμένοι. Επειδή ακόμα και τώρα οι μελέτες δείχνουν ότι έστω σε μικρότερο βαθμό μεταδίδει πιο εύκολα ο ανεμβολίαστος συγκριτικά με τον εμβολιασμένο, δεν θέλουμε σε αυτούς τους χώρους που υπάρχει φοβερά υψηλή επικινδυνότητα να μολυνθεί κάποιος, έστω και για αυτή τη μικρή διαφορά να τους επιβαρύνουμε. Άρα, αφορά ΜΕΘ και άτομα που είναι ανοσοκατεσταλμένοι, δηλαδή ογκολογικοί ασθενείς. Εκεί πέρα οι νοσηλευτές που δούλευαν σε αυτές τις μονάδες θα πάνε σε άλλες μονάδες και αντιστοίχως οι γιατροί που μπορεί να ήταν κάποιος γιατρός και να βρισκότανε σε ΜΕΘ, θα βρεθεί σε άλλο σημείο».

https://www.ant1news.gr/embed/1604579

https://www.ant1news.gr/watch/1604579/thanos-pleyris-ypoyrgos-ygeias-kalimera-ellada-02-01-23#