Θάνος Πλεύρης: «Νέα μέτρα και πριν την Πρωτοχρονιά αν χρειαστεί»

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, το πρωί της Δευτέρας, τόνισε ότι η κυβέρνηση περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών και άφησε ανοιχτό ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα και πριν την Πρωτοχρονιά.

Ηη επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα συνεδριάσει στις 12:00 και μετά και στη συνέχεια θα κάνει τις εισηγήσεις προς την κυβέρνηση για τα νέα μέτρα. Όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης, βασικός σχεδιασμός είναι τα μέτρα να ισχύουν μετά την πρωτοχρονιά αλλά δεν απέκλεισε αυτό να γίνει νωρίτερα.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι βασικός γνώμονας για τη λήψη των μέτρων είναι η κατάσταση στο ΕΣΥ και τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται στην Αττική, όμως η πληρότητα στις κλίνες απλής νοσηλείας είναι στο 53%, ενώ εξακολουθεί να είναι θετικό το ισοζύγιο στις εισαγωγές και τα εξιτήρια από τα νοσοκομεία.

Αναφορικά με τα νέα μέτρα, ανέφερε ότι θα κινούνται σε 3 άξονες. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας το πρόβλημα εντοπίζεται στα κέντρα διασκέδασης και όχι συνολικά στην εστίαση, στα γήπεδα καθώς αρκετοί είναι οι φίλαθλοι που δεν τηρούν τα μέτρα και κυρίως αυτό της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, ενώ ο τρίτος πυλώνας θα αφορά την τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας μίλησε για τα κρούσματα των τελευταίων ημερών, τονίζοντας ότι το 50 % ανήκει σε νέους που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-39 και μόλις το 6% σε πολίτες άνω των 60 που κινδυνεύουν περισσότερο με βαριά νόσηση. Έτσι, κάλεσε τους νέους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί την περίοδο των γιορτών.

Τέλος, σχετικά με την μετάλλαξη «Όμικρον», είπε ότι έχει μεγάλη δυναμική και εκτίμησε ότι μπορεί να κυριαρχήσει στη χώρα μας τις επόμενες 15 μέρες.