Θάνος Πλεύρης: «Χρειάζεται κοινή απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την τέταρτη δόση του εμβολίου»

Για την ανάγκη μίας κοινής στρατηγικής σχετικά με τη χορήγηση 4ης δόσης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, μίλησε χθες (31/3) στο ΣΚΑΙ, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. 

Ο κ Πλεύρης εξέφρασε την ελληνική θέση σχετικά με την 4η δόση την προηγούμενη εβδομάδα στο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας. Μιλώντας χθες (31/3) στον ΣΚΑΙ επανέλαβε τη στάση της Ελλάδας για το ζήτημα ως εξής: «Πρέπει γρήγορα να υπάρξει μία επιστημονική απόφαση και όσο το δυνατόν να είναι μία κοινή απόφαση των ευρωπαϊκών κρατών για να μη δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις».

Ο Υπουργός Υγείας εκτίμησε ότι πολύ άμεσα θα υπάρξουν αποφάσεις για την 4η δόση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η εκτίμηση Τζανάκη για την 4η δόση

Είναι νωρίς να αποφασίσουμε για τέταρτη δόση, είναι πολύ πιθανόν να συμβεί σε μέρος του πληθυσμού, ή ολόκληρο τον πληθυσμό, εκτίμησε χθες (31/3) στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης. «Αυτή τη στιγμή το επιδημιολογικό περιβάλλον κάνει αυτή τη σκέψη πολύ πιθανή», ξεκαθάρισε.

Και πρόσθεσε ότι: «Φαίνεται ότι οι καινούργιες μεταλλάξεις καταφέρνουν και ξεφεύγουν σε σημαντικό βαθμό ως προς τη μόλυνση από τα εμβόλια. Εδώ η Όμικρον 2 ξεφεύγει από την Όμικρον την ξαδέλφή της (…) Την ανοσία της αγέλης πρέπει να την ξεχάσουμε, υπό αυτή την έννοια θα πρέπει να αρκεστούμε από την ανοσοπροστασία από βαριά νόσο που προσφέρουν τα εμβόλια», επισήμανε.

Παπαευαγγέλου: «Ίσως χρειαστεί επαναληπτική δόση του εμβολίου το φθινόπωρο»

«Το φθινόπωρο πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί μια επαναληπτική δόση εμβολίου» ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της προχθεσινής ενημέρωσης (30/3) από το υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

«Η αποτελεσματικότητα και η διάρκεια προστασίας της τρίτης δόσης υπερτερεί των δύο. Προφανώς κάποια άτομα μεγαλύτερης ηλικίας είναι πιο ευάλωτα. Μελετάμε τα κλινικά δεδομένα από τη χώρα μας και παρακολουθούμε στενά και τις αποφάσεις των άλλων χωρών. Κάποιοι είπαν όχι, άλλοι έχουν προχωρήσει σε χορήγηση. Το φθινόπωρο πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι θα χρειαστεί μια επαναληπτική δόση. Όσο περνάει ο καιρός αυξάνεται η πιθανότητα μόλυνσης. Όμως η προστασία της τρίτης δόσης για σοβαρή νόσο και θάνατο είναι πολύ μεγάλη, δεν συγκρίνεται η αποτελεσματικότητα σε σχέση με τις δύο δόσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.