Θεαγένειο: Συμπλήρωσε δύο χρόνια προσφοράς η Μονάδα «Νίκος Κούρκουλος»

Σημαντικό θεραπευτικό, υγειονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα στο ογκολογικό τοπίο της χώρας αφήνει για σχεδόν επτά δεκαετίες το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο», το ένα εκ των τεσσάρων εξειδικευμένων στον καρκίνο νοσοκομείων της επικράτειας και το μοναδικό στη βόρεια Ελλάδα.

Από το 2022, δε, η λειτουργία της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος», δωρεάς της κυρίας Μαριάννας Λάτση, επαναπροσδιόρισε τη δυναμική και τους στόχους του Θεαγένειου στη διαχείριση των ασθενών. Περίπου 68.700 ογκολογικοί ασθενείς έχουν επισκεφθεί από τον Απρίλιο του 2022 μέχρι και τον Απρίλιο του 2024 τη Μονάδα, στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, για τις χημειοθεραπείες τους, λαμβάνοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας μέσα σε ένα άρτια οργανωμένο περιβάλλον με γνώμονα τον άνθρωπο – τον ασθενή και τον συνοδό του.

Η συμπλήρωση των δύο χρόνων λειτουργίας και προσφοράς της Μονάδας «Νίκος Κούρκουλος» εορτάστηκε πρόσφατα – το διήμερο 22 και 23 Απριλίου- τιμώντας πρωτίστως τους ασθενείς, αλλά και όσους συνέβαλαν στην ίδρυσή της. Ειδικότερα, τη Δευτέρα 22 Απριλίου στις εγκαταστάσεις της Μονάδας, έγινε αγιασμός από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεο σε κλίμα συγκίνησης και αγαλλίασης. Ο Μητροπολίτης ευχήθηκε σε όλους (ασθενείς, προσωπικό, συνοδούς) υγεία και δύναμη, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ψυχικά και σωματικά στη διάρκεια της μάχης με τη νόσο.

Την επομένη, ο λόγος δόθηκε στους ασθενείς, που πρωταγωνίστησαν στη θεατρική παράσταση «Και τώρα…; Αγωνιζόμαστε!», στο αμφιθέατρο του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεαγένειο, γεννώντας έντονα συναισθήματα απογοήτευσης αλλά και ελπίδας και χαράς, στους θεατές. Ανάμεσά τους δεν θα μπορούσε να μην βρίσκεται η κυρία Λάτση, η δωρήτρια της Μονάδας «Νίκος Κούρκουλος», η οποία στηρίζει διαχρονικά και σταθερά το έργο και των δύο Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» που έχει δωρίσει στο ΕΣΥ – η πρώτη ήταν στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας» στην Αθήνα, το 2015.

«Αισθάνομαι τυχερή που άνθρωποι αυτής της ποιότητας ανέλαβαν αυτό το σημαντικό έργο, στη Μονάδα. Όπως εγώ εισπράττω το “ευχαριστώ” από τις ματιές αυτών των ανθρώπων, καθημερινά εισπράττετε κι εσείς τις ευχαριστίες του κόσμου, αυτών που παλεύουν για την υγεία τους» είπε η κυρία Λάτση απευθυνόμενη στο ανθρώπινο δυναμικό της Μονάδας και λαμβάνοντας εγκάρδιες ευχαριστίες από τους παρευρισκόμενους για την πολύτιμη δωρεά της.

Το τεράστιο όφελος για τους ασθενείς και το νοσοκομείο 

Όπως και η πρώτη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας στην Αθήνα, η Μονάδα του Θεαγένειου, άλλαξε χρονικά και χωροταξικά τη διενέργεια δεκάδων χιλιάδων χημειοθεραπειών, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ποιότητα ζωής που κέρδισαν οι ασθενείς και οι οικογένειές τους. Αντί να πραγματοποιούνται υπό συνθήκες αντίξοες για όλους, ασθενείς και επαγγελματίες υγείας, στον περιορισμένο χώρο του 9ου ορόφου του Θεαγενείου, όπως γινόταν έως και το 2021, το κομβικό αυτό πεδίο της θεραπείας πραγματοποιείται πλέον σε μία αυτόνομη Μονάδα.

Αυτή εκτείνεται σε 1.800 τ.μ., διαθέτει συνολικά 41 θέσεις χημειοθεραπείας -27 πολυθρόνες και 14 κλίνες-, ενώ παράλληλα είναι εξοπλισμένη με 5 ιατρεία, καρδιολογικό εργαστήριο, αίθουσα αιμοληψιών, μικροβιολογικό και αιματολογικό εργαστήριο, χώρο επειγόντων περιστατικών, φαρμακείο, χώρο αναμονής συνοδών, τραπεζαρία, αποδυτήρια και άλλους βοηθητικούς χώρους. Στη Μονάδα απασχολούνται 10 ιατροί, 16 νοσηλευτές και ένα άτομο διοικητικό προσωπικό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι εκτός από ποιότητα στη ζωή των ασθενών, εξοικονομήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τις χημειοθεραπείες μέσα σε ένα μόλις χρόνο. Το 2021 στο Θεαγένειο η δαπάνη για τα κυτταροστατικά φάρμακα ήταν 41,2 εκατομμύρια ευρώ, και το 2022 (από Φεβρουάριο έως και Μάρτιο του 2023) καταβλήθηκαν για φάρμακα 39,7 εκατομμύρια φάρμακα, με τους ειδικούς να αποδίδουν την εξοικονόμηση στα δύο ρομποτικά συστήματα διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων.

«Δώρο ζωής» για το νοσοκομείο 

«Δώρο ζωής» για το Θεαγένειο είχε χαρακτηρίσει τον Δεκέμβριο του 2021 τη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» η κυρία Λάτση. «Τα συγκινητικά και εγκωμιαστικά σχόλια που λαμβάνουμε από εκατοντάδες ασθενείς που επισκέπτονται τη Μονάδα στον «Άγιο Σάββα», ο ευλαβικός σεβασμός των υποδομών της από τους ιατρούς και τους ασθενείς, συνδυαστικά με τη μοναδική εμπειρία ζωής που ήταν για εμένα η κάθε επίσκεψή μου στην Μονάδα, αποτέλεσαν τα σημαντικότερα κίνητρά μας για να αναπαράγουμε το πιλοτικό εγχείρημα του Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» της Αθήνας και να το προσφέρουμε ως δώρο ζωής προς το Θεαγένειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και τους δεκάδες χιλιάδες ογκολογικούς ασθενείς της Βορείου Ελλάδας» είχε αναφέρει η κυρία Λάτση, στα εγκαίνια της δεύτερης Μονάδας στη Θεσσαλονίκη, η οποία σημειωτέον αποτελεί προσωπική δωρεά της, όπως και η πρώτη Μονάδα στην Αθήνα, με τη διαχείριση της δωρεάς να γίνεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση.

«Το όραμα μας είναι να διευκολύνουμε τη ζωή, να κατευθύνουμε τους πολίτες προς μια ισχυρή πρόληψη μέσω της βελτιωμένης πρόσβασης στο νοσοκομείο και το σύστημα υγείας και να παρέχουμε καινοτόμο υγειονομική περίθαλψη» περιγράφει τους στόχους του νοσοκομείου η διοικήτρια Δρ. Ευαγγελία Κουρτέλη-Ξουρή. Σημειώνει, δε, τον άθλο που πραγματοποιήθηκε με τη λειτουργία της Μονάδας «Νίκος Κούρκουλος» στο Θεαγένειο, εν μέσω της πανδημίας κορωνοϊού: «Μέσα στη λαίλαπα της υγειονομικής κρίσης το Θεαγένειο κατάφερε να αξιοποιήσει την τεράστια προσφορά της κυρίας Λάτση, στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας, να αναμετρηθεί με τις δυνάμεις του, να σταθεί επάξια στο λόγο τιμής που έδωσε στη μεγάλη δωρήτριά του και να λειτουργήσει μια μονάδα πρότυπο υγειονομικής περίθαλψης. Τη λειτούργησε και τη λειτουργεί με απόλυτη ασφάλεια, συνέπεια και απέραντο σεβασμό, τόσο προς τους ασθενείς και τους συνοδούς, όσο και στο προσωπικό».