Θεοκλής Ζαούτης: “Δεν είναι μεγάλος ο κίνδυνος από την Κίνα”

Καθησυχαστικός στο «Πρώτο Πρόγραμμα» ο Θεοκλής Ζαούτης παρά την έξαρση των κρουσμάτων στην Κίνα. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια διευκρίνισε ότι οι ανησυχίες των επιστημόνων στρέφονται στην εμφάνιση μεταλλάξεων.

«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια έξαρση σημαντική στην Κίνα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό ECDC εχθές στην ανακοίνωσή του είπε πως δεν έχουμε μεγάλες ανησυχίες σαν Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή σε ένα πολύ υψηλό ποσοστό έχουμε ανοσία είτε από τη λοίμωξη είτε από τον εμβολιασμό. Από αυτά τα άτομα που έρχονται αυτή τη στιγμή από την Κίνα, επειδή έχουμε το επίπεδο ανοσίας και είναι οι ίδιες οι μεταλλάξεις, δεν υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος. Οι ανησυχίες βέβαια έχουν να κάνουν με τις μεταλλάξεις και αν υπάρχει μια ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού, υπάρχει πιθανότητα να μεταλλαχθεί γιατί θα περάσει μέσα από πάρα πολύ μεγάλο πληθυσμό», είπε ο Θεοκλής Ζαούτης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα κινηθεί στην κεντρική γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η προσπάθεια είναι να υπάρχει μια ενιαία αντιμετώπιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τις πτήσεις από Κίνα προς Ευρώπη, κυρίως τις απευθείας πτήσεις. Δεν θα κάνουμε από μόνοι μας κάτι. Τις τελευταίες μέρες όλες οι συζητήσεις μεταξύ μας και με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι να είναι να είμαστε όλοι σε μία γραμμή», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ αναφέρθηκε και στο νέο στέλεχος που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ. Όπως είπε, «καλύπτεται από το εμβόλιο σε μεγάλο βαθμό. Το στέλεχος από την Αμερική, που είναι παραλλαγή της Όμικρον, καλύπτεται από το εμβόλιο σε έναν μεγάλο βαθμό όσον αφορά τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο, που είναι οι σκληροί δείκτες που πρέπει να παρακολουθούμε αυτή τη στιγμή», ενώ αναφέρθηκε στην έξαρση των αναπνευστικών ιών. «Ο RSV είναι ένας πολύ συχνός ιός που αντιμετωπίζουν τα παιδιά. Σχεδόν όλα τα παιδιά από μωρά έως 2 ετών περνάνε RSV. Τα τελευταία 2-3 χρόνια είχαμε κάποια μέτρα που μείωσαν τη μετάδοση του RSV, σε αυτά τα παιδιά. Τα μέτρα αυτά έχουν λιγοστέψει, έχουν μειωθεί και όλα αυτά τα παιδιά που δεν είχαν κολλήσει RSV επί την πανδημία τώρα θα κολλάνε μαζί με όλα τα άλλα τα παιδιά. Το ίδιο θα μπορούσαμε να πούμε για τη γρίπη», ανέφερε και τόνισε ότι το σύστημα Υγείας αντέχει, παρά την έξαρση των ιών που παρατηρείται.